300 millioner kroner redder byggingen av nye cruiseskip

300 millioner kroner redder byggingen av nye cruiseskip

Hotellbaron og Hurtigruten redder de nye skipene

Slik blir nye Hurtigruten seende ut på innsiden. Illustrasjon: Hurtigruten ASA

(Odd Roar Lange): Hurtigruten, med sin eierselskap og hotellbaron Petter Stordalen, skyter inn nye penger i verftet som har fått i oppdrag å bygge de nye skipene til Hurtigruten ASA. Dermed ser sunnmørsverftet ut til å være reddet fra konkurs.
Og byggingen kan gå som planlagt. Hurtifturen går inn med penger i Kleven-verftene i Ulstein og Sande.

Nye eiere

Hurtigruten og selskapets eiere, britiske TDR og Petter A. Stordalens selskap Strawberry Equity , blir største aktør i investeringsselskapet, med ein andel på litt over 40 prosent, melder Kleven i en pressemelding.
Kleven skal bygge fire nye explorerskip for Hurtigruten ASA. Skipene skal ta med passasjerer på oppdagelesesreiser under fjerne og nære himmelstrøk.

— Dette vil sikre nye arbeidsplasser og videre vekst både ved Kleven-verftene og for norsk verftsindustri, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam i pressemeldingen.

Det nye investeringsfellesskapet går inn med totalt 300 millioner kroner i ny kapital i Klevenkonsernet.

I verdensklasse

I tillegg består redningsgrupperinga av Åge Remøy, Kleven-familiens selskap John Kleven AS og H-Invest AS, det familieeide tyske yachtverftet Lürssen Group og investoren Per Lillebø.

– Med Kleven som et av de fremste eksemplene, er norsk verftsindustri i verdenssklasse. Nå går vi sammen for å videreutvikle den unike kompetansen, sikre nye lokale arbeidsplassar og skape vekst i konsernet som bygger framtidas skip, seier Daniel Skjeldam, konsernsjef i Hurtigruten.

Fra nedtur til opptur

– Kleven-konsernet har, i likhet med andre norske verft, fått merke nedturen i olje- og offshoresektoren, men kompetansen til de ansatte og Kleven-familien er bunnsolid. Vi gleder oss over å kunne bidra inn i et nytt, spennende kapittel for Kleven, sier Petter Stordalen.

I forbindelse med dagens melding kommer det også frem at Kleven har reforhandlet sin låneavtale med bankene. Denne må imidlertid godkjennes av bankene og Garantiinstituttet for eksportkreditt, skriver E24.

Hvordan oppstår katastrofeværet?  Se de utrolige filmen

Hvordan oppstår katastrofeværet? Se de utrolige filmen

Slik får jeg oppgradert hotellrommet - uten å røre kredittkortet

Slik får jeg oppgradert hotellrommet - uten å røre kredittkortet