Hurtigrutens nettsider ble kapret - nå er det nytt i saken

Hardt rammet av dataangrep - nå er dette på plass igjen

Skjermbilde 2020-12-18 kl. 11.50.56.png

(ODD ROAR LANGE): Hurtigruten er tilbake med sine internettsider etter det omfattende dataangrepet tidligere denne uka. Nettsiden ble angrepet av hackere, som ble omtalt som såkalte løsepengevirus.
Alle Hurtigrutens nettsider ble lammet av hackerne.
Nå er sidene oppe og går igjen, og det er mulig å bestille reise, sjekke reisetider og få annen informasjon. Tidligere denne uka ble kundene møtt av en midlertidig nettside som henviste til ulike telefonnumre i Hurtigrutekonsernet.

-Vi kjører tester på nettsiden nå. Foreløpig kan vi ikke gi så mye mer informasjon om saken. Siden det er en test så kan det være feil på sidene og manglende funksjonalitet. Vi prioriteter arbeidet med å være oppe med regulære nettsider så fort som det er teknisk mulig, sier PR-sjef, Øystein Knoph i Hurtigruten til Theravelinspector.no
Det er foreløpig ikke kjent om Hurtigruten har satt opp helt nye sider, eller om de har fått tilbake de opprinnelige. Det er heller ikke kjent om de har gitt etter for hackernes krav.

Løsepenger

Løsepengevirus er en type skadevare som låser eller krypterer hele eller deler av innholdet på datamaskinen. Målet er å få brukeren til å betale løsepenger til angriperen. For at brukeren skal få tilgang til innholdet på egen datamaskin igjen, krever angriper at man betaler løsepenger, ofte i form av bitcoin, skriver nettstedet Nettvett.no.
Noen løsepengevirus fryser bare datamaskinen og ber selskapet betale en avgift. Andre løsepengevirus krypterer personlige filer, men lar datamaskinen som sådan fungere.
Løsepengevirus spres først og fremst via vedlegg i epost, Microsoft Office-filer eller via infiserte nettsider.
Ved å betale løsepenger, gjerne i form av valuta som ikke lar seg spore, (bitcoin eller annen e-valuta) vil selskapet kunne få tilbake tilgangen til egne sider.
Men de fleste selskaper er svært restriktive på å gå med på slike løsninger, fordi det bidrar til å finansiere kriminell virksomhet.
Saken oppdateres.