Her kan du følge i fotsporene til Ole Gunnar Solskjær

De fineste turen i Kristiansund - ta den i sommer

Fotballbanen like ved boligen til foreldrene til Ole Gunnar Solskjær var flittig i bruk - og er det fortsatt. Foto: Odd Roar Lange

Fotballbanen like ved boligen til foreldrene til Ole Gunnar Solskjær var flittig i bruk - og er det fortsatt.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Byen har 24 300 innbyggere, de er bosatt på fire ulike øyer. Og de har én virkelig verdensstjerne.
Det handler selvsagt om Ole Gunnar Solskjær og hjembyen Kristiansund i Møre og Romsdal.
Manchester United-manageren er for tiden bosatt i i nettopp Manchester, men du trenger ikke gå lenge i den fine byen på nordvestlandet før du treffer noe som vil snakke fotball.
Det skyldes selvsagt også at byens eliteserielag Kristiansund BK har etablert seg i landets øverste divisjon.

Her startet eventyret, mandag 26. februar 1973. Foto: Odd Roar Lange

Her startet eventyret, mandag 26. februar 1973. Foto: Odd Roar Lange

Her starter turen ut til svabergene ved Karihola. Foto: Odd Roar Lange

Her starter turen ut til svabergene ved Karihola. Foto: Odd Roar Lange

I Ole Gunnars fotspor

Men dersom du vil rusle en tur i Ole Gunnar Solskjærs fotspor så skal du få noen god tips til hvor du bør gå.
Vi starter like godt ved sykehuset i Kristiansund, hvor Ole Gunnar Solskjær ble født klokka 05.34 den 26. februar 1973.
Mamma Brita og pappa Øyvind kunne ta med seg gutten hjem etter få dager. Og Ole Gunnar vokste opp i området som kalles Karihola på nordsida av byen sammen med lillesøsteren, mamma og pappa. I krysset Rekesvingen/Torsketrøa ligger en av de små grusfotballbanene som Ole Gunnar tilbrakte utallige timer ved.
Fra dette området er det også fine turstier til blant annet Brunsvika og Sandholet. Ta turen ut på svabergene, men se opp for bølgene og glatte svaberg hvis det er dårlig vær.

På skolen

Dalabrekka skole. Foto: Odd Roar Lange

Dalabrekka skole. Foto: Odd Roar Lange

Ole gikk til skolen

Ole Gunnar gikk på Dalabrekka skole og skolen ligger på nordsiden av øya Kirkelandet. Skolen tar stort sett i mot elever fra områdene Myra, Karihola, St. Hanshaugen og Dalen. Skolen er bygd i 1959, samt en mindre påbygning i 1998-1999. Ole Gunnar var elev ved skolen i fra 1980-1986.
Etter barneskolegangen ble skolevegen litt lenger. Til Atlanten - hvor det nå både er ungdomsskole og videregående skole (Ole Gunnar gikk på den nå nedlagte Langveien Ungdomsskole) , og fremfor alt: her holder Clausenengen FK til. Klubben hvor Ole Gunnars fotballkarriere for alvor skjøt fart før han ble solgt via Molde FK til Manchester United.
Når du først er ved Atlanten skal du ta turstien ut til Lasken og Kleppen, som er to fine turmål ved sjøen.

Fra Atlanten går turen tilbake mot sentrum. Jeg anbefaler å gå via Vågen, Mellemverftet Skipsverftmuseum og gjerne å ta en lunsjpause ved Smia fiskerestaurant.

Ved Atlanten videregående skolen gikk Ole Gunnar Solskjær. Nå er det også et utmerket sted å starte en fin tur til sjøen. Foto: Odd Roar Lange

Ved Atlanten videregående skolen gikk Ole Gunnar Solskjær. Nå er det også et utmerket sted å starte en fin tur til sjøen. Foto: Odd Roar Lange

Dra til sjøs

Deretter går du videre til stedet hvor skyssbåten Sundbåtan legger til. Her går du ombord i båten og tar den over til bryggen på motsatt side og går av ved Tahitibrygga på øya Innlandet (ta gjerne en sundbåtsafari før du går av) . Fra Tahitibrygga følger du Garderigate og Wesselsgate over til friområdet Skjærva. Dersom du tar turen 9.-10. august så rekker du akkurat festivalen Skjervafest.
Og da er du like ved Ole Gunnar Solskjærs forrige bolig i Kristiansund, ved Bryggekanten 21. Huset ligger helt nede i vannkanten, og planen var opprinnelig å rive huset og bygge et nytt og større. Planen er foreløpig kansellert, ettersom familien heller kjøpte nytt hus på toppen av øya Innlandet - i Bølgebakken.

Drømmeboligen i Bryggekanten 21 var først bolig for Solskjærfamilien før den ble utleid til trenerkollegaen.  Foto: Odd Roar Lange

Drømmeboligen i Bryggekanten 21 var først bolig for Solskjærfamilien før den ble utleid til trenerkollegaen.
Foto: Odd Roar Lange

Når du først er på Innlandet, ta turen helt vest på øya (følg Skjærvavegen) og ta en pause ved fyrlykta. Herfra kan du se skipstrafikken og nyte utsikten mot det 175 år gamle Stavneset fyr på Averøya.

Flere gode reisetips når du er i Kristiansund

Havørnsafari på Smøla.
Gripruta til øya Grip
Klippfiskmuseet i Kristiansund
Rundtur med buss til Atlanterhavsvegen