Del gjerne: Denne «redningsvesten» kan være livsfarlig for barn

Advarsel - dette produktet må du ikke kjøpe til barna dine

Skjermbilde 2019-07-14 18.09.05.png

(ODD ROAR LANGE): Sommertid er badetid. Og mange foreldre bruker flyteplagg eller redningsvester på barna sine under bading og lek på stranda. På Facebook advares det nå mot flytevesten beregnet på barn mellom 10 og 20 kilo som har vært til salgs hos blant annet lavpriskjeden Europris og en rekke andre nettbutikker. Vesten er av merket Chico og ser til forveksling ut som en redningsvest.

-Vesten er CE godkjent og Iso sertifisert (ISO 12402-4) som redningsvest. Den har i tillegg blitt annonsert og solgt som redningsvest, ikke flytevest, på Europris. Jeg håper selvsagt at det er en produksjonsfeil på denne vesten eller på et mindre parti og setter pris på at butikken nå tar en ekstra gjennomgang av disse med produsenten, sier Martin Norløff Twist til Thetravelinspector.no

Se filmen under:

Dette gjør en redningsvest

En godkjent redningsvest skal snu et barn over på ryggen og kragen sørger for at hodet holdes høyt nok over vannflata til at barnet skal kunne puste.
En flytevest har ikke denne snu-egenskapen og skal ikke brukes av personer som ikke er svømmedyktige.
Samtidig er det viktig å huske at redningsvest ikke er en trygg «barnevakt». For barn som leker i og ved vann må alltid holdes under oppsikt.

Vannvettreglene

Vannvettregel #2
Barn skal aldri både alene. Pass godt på dine egne barn og følg med på andres.
Les mer på www.vannvettregler.no

Europris gjør på sine nettsider oppmerksom på forskjellen mellom redningsvest og flytevest. Men erfaringsmessig er det ikke alle som får med seg denne typen informasjon. Og mange kan falle for fristelsen å velge slike billigprodukter fremfor redningsvest fra kjente produsenter. Det kan være et katastrofalt valg.

Dette kan være greit å vite:

Flytevest

  • Skal være CE godkjent og godkjent i henhold til ISO 12402-5

  • Skal ha en minimumsoppdrift på 50 N i vektklasse 70 kg

Redningsvest

  • Skal være CE godkjent og godkjent i henhold til ISO 12402-4

  • Skal ha en minimumsoppdrift på 100 N i vektklasse 70 kg.

Oppblåsbar flytevest

  • Skal være CE godkjent og godkjent i henhold til ISO 12402-3 (150 N) eller ISO 12402-2 (275N)

(Kilder: sjofartsdir.no, sikkerhverdag.no, redningsselskapet.no)

67065068_2192592054169509_8980734757184733184_n.jpg

Slik ser den aktuelle vesten ut

Del gjerne denne saken med så mange som mulig, og varsle gjerne forhandlere som har produktet for salg, slik at det fjernes fra varesortimentet.

Europris svarer i en epost til Thetravelinspector at de henviser til følgende kommentar:

Siste: Europris har stoppet salget.
Innkjøps- og kategoridirektør i Europris, Knut Spære, skriver i en e-post til NRK at de tar saken svært alvorlig.
Ifølge kjeden har de nettopp fått flytevesten inn i sortimentet sitt.
Han sier at produsenten av flytevesten er en stor gresk produsent av livreddende utstyr som de har handlet av i to år, og at de aldri har mottatt lignende klager.
– Vår innkjøper har selv kjøpt vesten, og brukt den på egne unger uten å ha opplevd noe tilsvarende, skriver han i en e-post til NRK.
Spæren sier at de nå vil ta kontakt med kunden for å få undersøkt vesten som vises i videoen, og for å høre med om omstendighetene rundt episoden.
– Vi vil avvente produsentens svar og undersøkelsene av vesten før vi vurderer eventuelt ytterligere tiltak, men for å være på den sikre siden har vi besluttet å stoppe salget av vesten inntil videre, skriver Spæren til NRK.