Ikke send den i kofferten

Du kan ende opp uten festbunaden

Sender du bunaden som innsjekket bagasje kan du bli stående uten festantrekket på 17. mai. Foto: Odd Roar Lange

Årets store festdag nærmer seg, og titusener av nordmenn skal ut og fly for å komme seg til bestemmelsesstedet for årets 17. mai-feiring.
Noen skal til Oslo for å se Norges lengste barnetog med 111 skoler gå gjennom Karl Johans gate forbi Slottet og til Rådhusplassen. Andre drar til Bergen for å se hovedprosesjonene eller fakkeltoget der.
Mens andre pakker ned ullklær, lue og votter og satser på nasjonaldagsfeiringen i Longyearbyen.
Felles for mange reisende er at de har planer om å bruke bunad på festdagen, enten de er i nord eller sør, øst eller vest. Eller kanskje i utlandet.
Dette gjelder også for mange som skal i konfirmasjon, dåp eller bryllup.

Bruk bunadslusa på Oslo lufthavn hvis du har mulighet. Foto: Avinor

Som innsjekket bagasje

- Hvordan skal man ta med seg bunaden på beste og tryggeste måte?

- Reiser du i god tid før den store dagen, går det normalt fint å sende bunaden i kofferten, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.
- Det samme med søljer med store nåler, kniver og andre spisse gjenstander som ofte er en del av klesplagget.
Det er likevel viktig å påpeke at resten av sølvet må pakkes i håndbagasjen, på lik linje med andre kostbare verdigjenstander, for å få dette dekket full ut.
Ta den i hånda

- Skal du til utlandet eller har mange mellomlandinger, kan det også være lurt å ta med bunaden som håndbagasje. Blir bagasje borte eller forsinket ved ankomst, dukker de stort sett opp igjen etter kort tid. Har en noen dager på seg og har fast adresse på mottakerstedet, går det vanligvis greit å sende bunaden i en koffert, sier Voll.
- Er du engstelig for om dette skal gå greit, pakk det du trenger i håndbagasjen. Det samme gjelder for øvrig med en del andre ting, som id-papirer, viktige medisiner og liknende.
Dette dekkes av reiseforsikringen

En reiseforsikring dekker ikke skader du er skyld i selv. Eksempler på dette er om du snubler og får merker på buksa eller bunaden.
- En bunad kan i dag være svært kostbart, og derfor kan det være greit å ha en egen bunadsforsikring. Denne koster rundt 25 kroner per måned.
Denne forsikringen dekker de fleste skader, også tyveri. Er du uheldig og får ketchup, noen kommer borti deg i trengselen med en sigarett eller liknende, dekkes dette.
Også om du er uheldig og hekter borti noen og mister en sølje.
Tyver på jakt

Med bunadsforsikring vil du få dekket skaden og bunaden fullt ut om noe skulle skje.

  • Skader ved uhell, for eksempel at du mister gjenstanden i bakken og skader sølja.

  • At du mister gjenstanden

  • Brannskader

  • Tyveri

  • Skader under transport

  • Vannskader

  • Til fradrag kommer en liten egenandel, vanligvis 1000 kroner.

  • Forsikringen gjelder ikke hvis du glemmer igjen gjenstanden.

- Til slutt er det viktig å påpeke, ta godt vare på håndbagasjen.
På flyplasser, bussterminaler, i det offentlige rom, kafeer og liknende er det nok av uærlige personer som gjerne vil se håndbagasjen din i sine hender, avslutter Arne Voll.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.