Derfor kan du glemme billige flybilletter i sommer

Men det finnes noe smarte tips

Økonomien i Norwegian har vært på sammenbruddets rand. Flyselskapet klarer seg sannsynligvis, takket være en gedigen redningsoperasjon. Men du kan trolig glemme billigbillettene i sommer. Foto: Odd Roar Lange

Økonomien i Norwegian har vært på sammenbruddets rand. Flyselskapet klarer seg sannsynligvis, takket være en gedigen redningsoperasjon. Men du kan trolig glemme billigbillettene i sommer. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det er ingen overdrivelse å slå fast allerede nå at reisesommeren 2020 kommer til å bli ganske annerledes enn reisesommeren 2019.
Spesielt når det gjelder flyreiser. Tildigere år har det flommet over av billige sommerbilletter, spesielt for dem som var tidlig ute med bestillingene eller som kunne vente til i aller siste liten.
Men i år blir det annerledes. Først og fremst skal alle nordmenn feriere i eget land fordi andre land ikke ønsker verken oss eller andre på besøk.
Og deretter fordi de vil være stor mange på flyseter for dem som ønsker å fly. Dette vil gå veldig ut over befolkningen i Nord-Norge som ønsker å komme seg raskt og enkelt til Sør-Norge. Og for søringer som hadde tenkt seg den raskeste veien til Lofoten og Vesterålen - utpekt som ferievinneren 2020.

SAS innskrenker

SAS har nå gitt sine salgspartnere beskjed om at samtlige midtseter skal stå tomme. I tillegg skal det ikke selges billetter til de forreste og bakerste seteradene. Dette betyr at over 1/3 av setene på hver flyavgang innenriks, som det allerede er svært få av, skal stå tomme.
Mange reisende har allerede kjøpt billetter på fly som nå kommer til å bli overbooket og passasjerene kommer til å bli flyttet over på andre flyavganger.
For mange betyr det mange timers venting på flyplassen, og i verste fall overnatting.

Dette har du krav på

Flyselskapet plikter å betale mat (innen rimelige grenser) og overnatting for deg, men du får ikke økonomisk kompensasjon fordi koronasituasjonen regnes om ekstraordinære og utenfor flyselskapets kontroll. Du kan kreve pengene tilbake dersom du velger å ikke reise.
Også Widerøe og Norwegian kommer til å fly med sterkt redusert kapasitet. Det betyr at de billige overskuddbillettene bli borte og dette merkes allerede godt på prisnivået på flybilletter. Disse ligger langt over lavprisnivået vi eller kjenner.

Dette kan du gjøre

Det smarteste, dersom du vet at du skal ut å reise, er å bestille billetter så tidlig som mulig. Betal med kredittkort og ha en god reiseforsikring som du kan bruke dersom du blir syk og ikke kan reise som planlagt.
Samle opp bonuspoeng på kredittkort og bruk disse poengene til å betale hele eller deler av reisen.
Slike bonuspoeng samler du på nær sagt alle kjøp du gjør med kredittkort som er koblet opp mot bonusordningene til flyselskapene (Norwegian Reward) og Eurbonus.
Vær fleksibel. Selv om det nå er sterkt begrenset antall flyreiser så er det mulig å spare penger på å være fleksibel når det gjelder reisedager og reisetidspunkt.