Nå skal alle tvinges til dette på grensen

Etter flere uker med store lekkasjer

Nå må du teste deg på grensen til Norge.                                         Foto: Odd Roar Lange

Nå må du teste deg på grensen til Norge. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Etter stort presse gir Regjeringen etter. Fra mandag 18. januar må alle som kommer til Norge fra utlandet la seg teste for eventuell covid-19-smitte.
Dette opplyser Regjeringen i en pressemelding lørdag 16. januar.
- Personer som uten rimelig grunn ikke vil la seg teste kan straffes med bøter, og må tilbringe karantenen på karantenehotell, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

I dag må personer som har oppholdt seg i et område med karanteneplikt teste seg snart som mulig og senest 24 timer etter ankomst til Norge.

Nå skal testingen altså skje på grensen. Da kan man ikke lenger velge å gå forbi teststasjonen på flyplass, i havner eller på grenseovergangssteder, melder Aftenposten..

Stenger grensepasseringssteder

I dag er testkapasitet på 28 av 38 åpne grenseoverganger. For de 10 grenseovergangene som i dag ikke har teststasjon, vil seks av disse bli stengt: Neiden/Sør-Varanger, Narvik lufthavn Evenes, Sandvika/Ådalsvollen, Kristiansund lufthavn Kvernberget, Molde lufthavn Årø og Linna/Åsnes). På de fire grensestasjoner hvor det i dag ikke finnes testkapasitet vil det bli opprettet et begrenset testtilbud. Dette gjelder grensestasjonene: Tana, Karasjok, Kautokeino og Røros.

Dette blir løsningen

Det innebærer at personer med krav til test kun kan passere der i tidsrommet hvor det er et tilgjengelig testtilbud. Utenfor dette tidsrommet vil grenseovergangen være stengt for disse personene. Personer som er unntatt kravet om test på grensen, kan passere i den øvrige åpningstiden hvor grensestasjonen er bemannet, men ikke har testtilbud.

Ved Svinesund vil det ta noen flere dager før testkapasiteten er god nok til at alle kan teste ved denne grenseovergangen. Derfor er det gitt et midlertidig unntak som sier at personer med fast bopel i Norge kan teste seg et annet sted enn på grenseovergangsstedet så snart som mulig og senest innen 24 timer, dersom ventetiden på test ved grenseovergangsstedet er over 1 time. Dette unntaket vil bli opphevet så fort testkapasiteten er god nok på Svinesund.

Oversikt over de 32 lovlige grenseovergangene på norsk indre Schengen-grenser finner du her. 

Disse slipper unna

Unntakene fra dagens krav om test videreføres. Det vil si at følgende personer ikke er omfattet av krav om å teste seg ved grensestasjonen:

  • barn under 12 år,

  • personer som ved godkjent laboratoriemetode kan dokumentere at de i løpet av de siste seks månedene har gjennomgått covid-19,

  • personer som er unntatt fra karanteneplikt etter § 6a,

  • personer som er unntatt fra karanteneplikt etter § 6b første og fjerde ledd,

  • yrkessjåfører av langtransport og togpersonell etter § 6b femte ledd,

  • personer som er strengt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner eller ivareta befolkningens grunnleggende behov, jf. § 6e, dersom det ikke er praktisk mulig å gjennomføre testing,

  • utlendinger som er nevnt i utlendingsforskriften § 1-4 eller § 1-5, og som kan fremvise diplomat- eller tjenestepass, eventuelt nasjonalt pass i kombinasjon med norsk ID-kort utstedt av Utenriksdepartementet, eller i kombinasjon med Schengen-oppholdskort for ambassadepersonell, sideakkrediterte diplomater og diplomatiske kurerer, jf. forskrift om innreiserestriksjoner for utlendinger av hensyn til folkehelsen § 3 bokstav f.

Leste du denne: Stengte kraner men vidåpne grenser. Jeg tror vi sier det er nok nå