Nå føler jeg en intens lefseskam

Er det virkelig ingen som kan stoppe dette vanviddet?

Hvem i alle dager har funnet på å legge plastinnpakket lefse og muffins (tv) i disken på denne turistrestauranten? Foto: Odd Roar Lange

Hvem i alle dager har funnet på å legge plastinnpakket lefse og muffins (tv) i disken på denne turistrestauranten? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Reiselivsnæringen lokker turister til Norge med løfter om deilig. lokalprodusert og kortreist mat.
Men når turistene kommer til Norge så blir de stadig oftere møtt av dette synet.
Plastikkinnpakket lefserull eller plastinnpakket klenning.
Holdbart i ett år frem i tid. Men er det egentlig holdbart i det hele tatt?
Nei, selvsagt er det ikke det. I en tid hvor plast er i ferd med å bli et skjellsord, og bærekraft er et hedersord. Da har ikke plastmaten noe å gjøre på disken eller bordene.
Jeg kjenner en intens lefseskam.

På rett kurs

Jeg har nemlig gått på lefsekurs og lært hvordan gode lefser skal lages og hvordan de skal smake. Jeg forstår nesten ikke at jeg måtte melde meg på et kurs for å lære det. For det var så utrolig enkelt. Og morsomt.
Og - til syvende og sist: velsmakende.
De plastinnpakkede lefsene har påskriften «En smak av Lierne».
Dersom dette er det beste Lierne har å by på så lover jeg deg én ting: Jeg skal aldri noen sinne til Lierne (i Trøndelag).

Slik baker du lefse | Norsk tradisjonsmat

Å bake lefse er ein kunst, og eit vellykka resultatet kan kreve litt trening. Om du brukar nokon av triksa frå erfarne bakstekoner er det absolutt mogleg å lykkast også for nybyrjarar. Fyrst og fremst er det som nybyrjar viktig å velje ei oppskrift som er lett å lykkast med.

Stolte tradisjoner

Over store deler av landet har vi lokale lefsetradisjoner. Ingen av disse tradisjonene inneholder plastikk. Det nytter ikke med slike snarveger som dette.
Derfor må butikker, kiosker, kafeer og restauranter slutte å la seg friste av at det er så enkelt å kjøpe inn og deretter selge og servere plast-lefser her i landet. Det må rett og slett fjernes fra menyen og diskene umiddelbart - få det bort før turistsesongen starter for alvor.
Norge har stolte mattradisjoner. Men alt for mange som prøver å ødelegge dem, ved hjelp av billige snarveger.
Gi gjestene noe de kommer til å huske med glede. Det kan være lefser, svele eller noe så enkelt og velduftende som vafler.
På et hotell jeg nettopp besøkte i Lofoten stod turistene i små køer for å få lage sine egne vafler. Hvor herlig er ikke dét.
Jeg har aldri noen sinne sett noen stå i kø for plastikkinnpakkede lefser eller klenning. Det samme gjelder plastikkinnpakket muffins og andre plastinfiserte matvarer.
Dersom noen virkelig vil reiselivet og gjestene sine vel: Fjern plastikkmaten, én gang for alle.