«Kan vi stole på dem som bryter reiserådene?»

Hva gjør de når de kommer hjem igjen?

Tenk deg om før du pakker kofferten og reiser utenlands denne sommeren. Foto: Odd Roar Lange

Tenk deg om før du pakker kofferten og reiser utenlands denne sommeren. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Flyselskapene forsøker å overgå hverandre i å sette opp ruter først. Nå frister utenlandsplaner med ferieturer til Spania, Italia, Kroatia og Portugal - for å nevne noen. Og mange lar seg dessverre friste, til uansvarlige feriereiser.
Det er de reisendes eget ansvar, svarer flyselskapene og later som de har sitt på det tørre.
Mens Hurtigruten banker hardere og hardere på døra til Næringsministeren med bønn om for å få lov til å ta med tyske gjester til norske fjorder. Og gjerne ta dem med i land, så raskt som mulig.
Dersom disse aktørene bidrar til at smittetallet øker og hele eller deler av Norge må stenge ned igjen, bør det i det minste få konsekvenser når det gjelder Statens plikt og ønske for å bidra med økonomiske støttetiltak.
Reisegigantene må fly og seile på egen risiko nå.

Kan flyselskapene fraskrive seg ansvaret når de åpner flere turistruter til utlandet?
— Odd Roar Lange - The Travel Inspector

Dyrebar frihet

Mens nordmenn flest nyter gleden av at det er mulig å slappe bittelitt mer av etter tøffe måneder, er det noen som sliter med å ta alvoret inn over seg.
Den noe fallerte fotballstjernen John Arne Riise nyter kjendistilværelsen i fotballbakgården Tønsberg. Men savner åpenbart å være i rampelyset og klekket derfor ut den midt sagt usmarte ideen om at alle som er glade i fotball skal gi faen, bryte smittevernreglene og bli med på koronamytteri.
Det er som om man virkelig begynner å lure på om gjentatte headinger av av harde fotballer, i kombinasjon med tatoveringer, kan ha hatt en skadelig ekstrabivirkning?
Og før man lytter til Riises råd til det brede lag av folket, er det greit å minne om at han skapte sin fotballkarriere nettopp på å gi faen i råd fra andre, og heller var sin egen lykkes smed. Er det slike folk vi bør lytte til smittevernråd fra?

Hva er det som haster med å komme seg avgårde til svenske campingplasser i sommer? Foto: Odd Roar Lange

Hva er det som haster med å komme seg avgårde til svenske campingplasser i sommer? Foto: Odd Roar Lange

Er det egentlig så farlig?

Det er nok med én campingturist som drar til Sverige. Eller én soltilbeder som måtte til Spania. Det skal ikke mer enn én superspreder til.
- Vi blir ikke smittet her. Og vi skal gå i frivillig karantene etterpå, er omkvedet fra reiseråd-bryterne.
De har fått god drahjelp fra flere reisenettsider som informerer om hvordan man med enkelhet - og uten risiko (!..?) kan gi blaffen i Utenriksdepartementets tydelige reiseråd om å droppe alle reiser som ikke er strengt nødvendige.
Noen har til og med problematisert ordvalget «strengt nødvendig», og later som om de ikke skjønner hva det betyr.
Kan vi stole på at de skjønner hva karantene etter hjemkomst til Norge betyr?
Og at de kommer til å følge dette absolutte kravet, så lenge det ikke finnes noen streng kontrollfunksjon for karantenebestemmelsene?
Kan vi tro på klok og ansvarlig atferd fra folk som med vidåpne øyne og tydelig stolthet bryter reiserådene og smittevernrådene bare fordi det det er mulig - ikke fordi det er smart?

Smitten ser ingen grenser

Man trenger nemlig ikke være spesielt smart for å komme seg over en grenseovergang som ikke er strengt bevoktet - som grenseovergangene mellom Norge og Sverige.
Det holder med et førerkort eller en flybillett. Det klarer de fleste å skaffe seg, uten at vi omtaler dem som intelligente av den grunn.
Å følge norske myndigheters reiseråd krever heller ikke all verden av smartness. Men det er smart. Veldig smart.

Kan vi stole på dem?

Fordi det fører til at vi kan fortsatt kan ha åpne restauranter og barer, åpne barnehager (og skoler til høsten), konserter og festivaler (innenfor gitte regler), åpne kirker og moskeer, ha fotballkamper på øverste nivå, drive idrett, ha åpne treningsstudio med mye mer. Det fører til at vi er på balansepunktet når det gjelder smittespredning.
Det fører også til at mange nordmenn i risikogrupper kan overleve sommeren, høsten og neste jul.
Mange synes å ha glemt hvordan det var i Norge i april.
Kan vi stole på folk som setter sin egen sommerferie foran helsa til familie, naboer, venner og folk de ikke kjenner?

La oss velge Norgesferie i år.                                                                                 Foto: Odd Roar Lange

La oss velge Norgesferie i år. Foto: Odd Roar Lange

De uansvarlige reisende

De fleste har fått med seg at Covid-19 er dødelig. Men det er ikke meningen at man skal ta reisejournalistenes titler: «Du må se dette før du dør», helt bokstavelig.
Vi vil at både du og dine kjære skal overleve. Det er derfor det er mye bedre å feriere hjemme - og overleve.
Det er vår felles oppgave å bidra til å sørge for at det fortsatt går riktig vei mens vi venter på en vaksine.
Slik at breddefotballen kan starte opp igjen. Slik at festivaler, konferanser, konserter og andre arrangement kan gjennomføres. Det er ikke noe de andre skal gjøre, mens noen kan reise som om ingenting hadde hent.

Å reise til utlandet på ferie nå er uansvarlig og uforsiktig.
Nasjonalt smittevern er ikke et privat anliggende. Det bidro til at vi gikk fra høy risiko til lav risiko fordi alle tok ansvar. Og det bidrar til at vi går fra lav til høy risiko dersom noen sniker seg unna.
Noen av oss husker veldig godt hvordan covid-19 kom til Norge - som «uønsket bagasje da vinterferieturister kom hjem fra Italia og Østerrike. Den gangen visste vi ikke bedre. Det gjør vi nå.
La oss lære av det. La oss aldri glemme. Derfor skal du tilbringe ferien i Norge i år!

H