Blir man dummere av å fly?

Det kan være ting som tyder på nettopp det.

(ODD ROAR LANGE): Et fly er et miniunivers som er et studie verd. Et antall mennesker som vanligvis er ukjente for hverandre har betalt lite eller mye for å sitte tett i tett med andre, på vei til et felles ønsket bestemmelsessted - uten noen som helst mulighet til å påvirke reisen.

Eller, man kan selvsagt påvirke seg selv. Og dem som sitter nærmest. Men flyet som helhet, det må noen andre - fagfolk - ta seg av.

Men flyet har noen forsterkende egenskaper. Passasjerer, som til vanlig ikke er passasjer, men som er lærere, trikkeførere, butikkmedarbeidere, konsulenter (hva nå det måtte innebære), politi, sykepleiere, skomakere - nei forresten, ikke skomakere, for de er så godt som borte - sitter side ved side. Og foran og bak hverandre. I altfor trange seter, med altfor liten plass sidelengs, og i beste fall akkurat passende plass til beina.

Det beste og verste

Håndbagasjen orker jeg ikke å nevne. Den er et kapittel for seg selv.

Men det er altså noe med flyreisen. Noe som tar frem det beste og det verste i folk. Flyreisen er en forsterker.

Hvis alle hadde blitt bedre så hadde jeg neppe merket det. Men det har skjedd noe spesielt som tar frem det verste i noen. I mange.

Og ja, det handler om deg på midtsetet. Det er deg dette handler om.

Har du mistet evnen til å tenkte klart?

DET er Uforståelig

Du trenger ikke være landskapsarkitekt eller landmåler for å skjønne at det ikke en gang er plass til alle som på midtgangseter i selve midtgangen samtidig. Spesielt ikke om vinteren, med tykke jakker, skjerf og luer, og håndbagasjen. Det blir trangt og håpløst for alle. Og viktigst av alt: det går ikke noe fortere å tømme flyet for passasjerer.

Jeg vil anslå at det på en god dag er plass til ca 70 prosent. 30 prosent bør altså bli sittende litt til. Eller, de kan det de pleier å gjøre: De trenge seg opp og frem, og gjøre det ubehagelig for seg selv og de andre med midtgangseter på høyre og venstre side.

Men nå, nå kommer jeg til poenget. De dummeste folka i flyet sitter ved midtgangen, men på midtsetet. Ikke fordi de sitter på midtsetet, for dét har de ofte ikke ønsket. De er blitt plassert der. Tvangsplassert.

Men flyreisen har gjort dem litt dummere. Fordi de tror det er plass til både dem på midtgangseter og midtseter i midtgangen - samtidig!

Før pandemien opplevde jeg dette aldri. Og under pandemien - ikke mye positivt om den - da skjedde det tross alt noe som var positivt allikevel.

Vi lærte at å trenge seg helt inntil andre og ukjente ikke var noe særlig smart. Flyene ble fylt og tømt for folk etter et logisk system.

Passasjerer som skulle sitte bakerst gikk om bord først. Og så fylte man på derfra. Ikke etter hva du har betalt for billetten.

Det var effektivt og smart. Og de som satt forrest, de med de dyre billettene, fikk gleden av å gå av først. Enkelt og greit. Men så er pandemien for det meste over. Og da er vi tilbake til start. Eller verre enn start.

Hva skjedde med oss?

Jeg har fløyet mye det siste. Jeg klimakompenserer for reisene, noe som bare er et tåpelig avlat. Flyet slipper ut nøyaktig like mye Co2 uansett. Men, la gå. Jeg gjør i alle fall det. Og har merket noe forunderlig.

For nesten ved hver eneste flyreise så oppstår det samme kaoset ved at de på midtsetet ikke klarer å vente. De skal absolutt ut først. Og lager et salig kaos i midtgangen.

Det er nesten som man skulle tro at man man blir dum av å fly.

Jeg tror selvsagt ikke at svaret er «ja». Men jeg blir i alle fall ikke klok på oppførselen til dem på midtsetet.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips i Dagbladet og forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.

Her kan du følge alle reisene på instagram: @thetravelinspector