Se bildene fra dagens kreative solfest i verdensarvbygda

Nå kan du gjøre det samme der du bor

(ODD ROAR LANGE): Kreativiteten blomstrer rundt om i Norge. Det lover godt for nordmenn som vil reise i eget land når korona-utbruddet er slått tilbake. Rjukan står på UNESCOs verdensarvliste. Og ligger like ved Hardangervidda nasjonalpark.
I dag skulle det vært solfest på Rjukan. Tinndølene har lengtet i fem måneder etter solen. En tradisjon som har blitt holdt i hevd siden 1925, hvor det hvert år har blitt invitert til folkefest i Rjukan sentrum når solen igjen titter frem.
Det har vært opptog og parade, utdelinger av premier og priser, latter i gatene fra morgen til kveld. I år ble festen avlyst på grunn av koronaviruset. Store og små ble skuffet, da dette er årets høydepunkt for mange.
Men, nå skinner det igjen i de mange hjem i Rjukan. Med små lokale solfester i private hjem har ungene fått solfesten sin. Dog i en litt annen variant enn vanlig.

Digital solfest

- Vi må bare gjøre det beste ut av situasjonen. Med den opprinnelige solfesten prøver vi å spre glede til det norsk folk. Det trenger vi også i disse dager, og hva er vel bedre da enn å ta teknologien i bruk. Når vi ikke kan komme til solfesten, så må solfesten komme hjem til folk. Derfor oppfordret vi alle hjem til å lage sin egen solfest, ta bilder og film, og sende til oss. En digital solfest – rett og slett, sier leder av solfestkomiteen, Åshild Langeland.
- Det ble digitalt show med Erik Mogeno, som underholdt den yngre målgruppen hjemme i sofaen. Den faste solfestauksjonen foregikk også digitalt. Tinndølene sendte inn bud via Facebook. Vi blir litt kreative i disse tider, og vi har ikke vondt av å bli tvunget til å tenke nytt, sier Langeland.

Solboller

På byen delte solfestkomiteen ut solboller og butikkene tok også oppgaven seriøst, kledde seg ut og spredde solstråler til kundene sine. Det er ikke mange kunder ute i gatene nå, men innehaverne gjør hva de kan for å vise seg i online kanaler og yter service med hjemlevering. Mina Kristine Dahle Listaul som driver «Mina’s kreative hjørne» har kledd seg ut for anledningen og syns rett og slett det er fett med solfest på nett. – Om ikke kundene kommer til meg, så kommer jeg til dem, sier Listaul med et smil.

Her kan du lese mer om opplevelser i Rjukan og regionen rundt.