Her ser de et annerledes lys i tunnelen

Fryktet butikkdød - og da kom de på en lys idé

Foto: Solfrid Økland

Foto: Solfrid Økland

(ODD ROAR LANGE): I ukene før jul tennes julelys i mange varianter rundt om i landet. I Kvinesdal på Sørlandet finner du en helt spesiell variant.
Kvinesdal lanserte lystunnellen i fjor. Og foran julen 2020 ble lystunnelen utvidet med 20 meter og man legger til flotte lysgardiner så total lengde blir 88 meter. 21. november åpner da det som er Norges lengste og kuleste lystunnel på Nesbrua i sentrum. Den har fått det passende navnet «Stjerneporten» og inneholder 35000 lys-dioder, skriver Visit Sørlandet.
Tunnelen ligger midt i sentrum av Kvinesdal med gode shoppingmuligheter i nærheten. Og tunnelen er naturligvis en yndet selfieplass.

Julekalenderen på Rådhuset

Norges største adventskalender finner du også i Kvinesdal. De lyssetter og henger opp bannere med tall fra én til tjuefire i vinduene på rådhuset. Det henger julestjerner formet som stjerner i hvert vindu, for så å tenne én hver dag frem mot julaften. Og det deles ut stemplingskort i butikkene, slik at alle som handler blir med i de daglige trekningene av premiene som skjuler seg bak hver eneste luke. Premiene er gavekort fra butikkene, mens den som befinner seg bak luke 24 (og trekkes av ordføreren) er av den litt mer storslagne sorten!
I 2006 var det laber stemning i Kvinesdal. Det var bestemt at E39 skulle legges utenom den vesle sørlandskommunen, noe som lovet dårlig for det lokale næringslivet.
– Vi tenkte at nå går butikkene nedenom og hjem, folk vil bare kjøre forbi, sa Per Tore Bjerge, den gang prosjektleder ved Handelshuset Kvinesdal.

Foto: Solfrid Økland

Foto: Solfrid Økland

Så lyset

Heller enn å akseptere spådommene om butikkdød i sentrum stakk imidlertid Bjerge og andre i handelsstanden hodene sammen for å finne en måte å redde butikkene.
– På et møte deltok også Geir Nilsen. Han telte vinduene i rådhuset og så sa han:
«Hva om vi gjør hele rådhuset om til en kalender?»
Og da var det friske folk i styret som sa at «det gjør vi, det er en kjempeidé».

Foto: Solfrid Økland

Foto: Solfrid Økland

Den spesielle kalenderen

Slik ble Norges største adventskalender født. Bannere med tall fra én til tjuefire ble hengt opp i vinduene, mens en lokal helt med amerikansk dekorasjonsånd i blodet (Kvinesdal har flere amerikanske statsborgere enn noe annet sted i landet) fikk oppgaven med å lyssette rådhuset etter alle kunstens regler. De hang julestjerner formet som snøkrystaller i hvert vindu, for så å tenne én hver dag frem mot julaften. Og de delte ut stemplingskort i butikkene, slik at alle som handlet der ble med i de daglige trekningene av premiene som skjulte seg bak hver luke.

Premiene er stort sett varer fra butikkene, men den som befinner seg bak luke 24 er av den litt mer storslagne sorten:
– En koffert med penger (i 2020 hele 50 000 kroner!)