Ungdommen dropper black week - her blir det Grønn fredag

Nå kan du gjøre et frilufts-kupp

Turistforeningen ønsker grønn fredag. Foto: André Marton, Den Norske Turistforening

(ODD ROAR LANGE). Har du noe brukt turutstyr som andre kan ha glede av? Eller trenger du noe selv? Nå har du en unik sjansen.
Fredag 29. november inviterer DNT ung for fjerde år på rad til suksessen Grønn Fredag – et miljøvennlig alternativ til Black Friday. Byttedagen arrangeres 19 steder over hele landet.
Nordmenn er i handletoppen når det kommer til sports- og fritidsutstyr, og spesielt mye kjøper vi på Black Friday. DNT ung er lei av kjøpehysteriet og oppfordrer til å heller gi brukte klær og utstyr et nytt liv.
– Mange, meg selv inkludert, har turklær og - utstyr liggende hjemme som ikke blir brukt. I stedet for å irritere seg og føle på dårlig samvittighet for at det støver ned, kan du la det få nytt liv på Grønn fredag, sier Markus Malmin, leder i DNT ung i en pressemelding.

Gå gjennom bod og loft

Grønn fredag er for alle. Du kan delta uten å ha med noe, og likevel sikre deg friluftskupp til vintersesongen. Du velger selv om du vil bytte det du har med utstyr andre har tatt med, eller om du vil legge det på «vippsebordet» der du setter en sum på utstyret du vil selge.
– Utsikten på tur blir ikke finere med ny jakke! Jeg håper arrangementer som Grønn Fredag kan gjøre at flere får øynene opp for at jo mer ting brukes, jo mindre blir miljøbelastningen per gangs bruk - ikke bare den ene dagen, men året rundt, sier Markus Malmin.

Her får du grønn fredag

· Grønn fredag er en nasjonal byttedag som skal bevisstgjøre folk om klimaavtrykket som settes ved å hele tiden kjøpe nytt, og i stedet oppfordre til langtidsbruk av klær og utstyr.

· Grønn fredag arrangeres 19 steder i Norge den 29. november:
Bergen, Bodø, Førde, Harstad, Haugesund, Kristiansand, Larvik, Lillehammer, Lørenskog, Moss, Odal, Oslo, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Åndalsnes, Sandefjord og Tønsberg.

Dette er DNT

· DNT ung er ungdomsorganisasjonen til DNT, og er for medlemmer mellom 13 og 26 år. DNT ung er den største friluftsorganisasjonen for barn og unge i Norge og har over 47.000 medlemmer.
· DNT ung og POW Norge står bak Miljøvettreglene, som er syv enkle miljøvettregler for et mer sporløst friluftsliv. Fordi det vi er glade i, tar vi vare på.