12 fantastiske reiser i Norge - måned for måned i 2018

Dette er norske reiseopplevelser du kan glede deg til

Nordlyset fra dekket på MS Nordkapp.                          Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE):  12 reiser på 12 måneder i 2018 - og alle reisene skjer i Norge. Her er turer du ikke kommer til å glemme. Og kanskje kan dette være noe å drømme om mens du planlegger feriene for neste år. Her er mine anbefalinger. 

Den 12.-14. januar arrangeres Reiselivsmessen 2018 på Fornebu. Der treffer du utstillere som gjerne forteller deg mer om sine reisemål. Og kommer du til Telenor Arena lørdag 13. januar så kan jeg gjerne gi deg noen personlige reisetips. 

Januar

Hunting the light med Hurtigruten

Lyset er på det vakreste når sola er så vidt over horisonten.        Foto: Odd Roar Lange

Bli med hurtigruten på ekspedisjon på Norgeskysten. Når det er nordlys over skipet blir passasjerene varslet over høyttaleranlegget. Da tar du selvsagt turen ut på dekk. Hurtigruten har også satset stort på lokalmat gjennom sitt coastal kitchen, hvor du spiser mat fra steder dere seiler forbi. Prøv hundekjøring og en overnatting i Kirkenes Snowhotel.

Februar

Vinteropplevelser på Geilo
Vinterbygda Geilo satser for fullt. Og gjennom Geilo Holiday får du aktiviteter med et mangfold av heiser og bakker, terrengpark, skiskole, skiutleie, skiservice, barnepass, kafé og afterski. Bli med på sparkstøttingtur på kveldstid.

  Mars

  Rondablikk

  Dra til Peer Gynts rike og til innfallsporten av Norges eldste nasjonalpark, Rondane. Rondablikk i Gudbrandsdalen ligger i et av Norges vakreste fjellområder. Dette er et svært populært turist- og hytteområde, og i tillegg til den flotte naturen arrangeres det hvert år flere store sportslige og kulturelle arrangementer. Ta turen i mars, når det fortsatt er vinter samtidig som lange lyse dager innbyr til fine skiturer.

  April

  Varanger

  På Steilneset i Vardø finner du heksemonumentet som ble åpnet av dronning Sonja.
  Foto: Odd Roar Lange

  Lyset er på vei tilbake. Det samme er livet i naturen -  og utendørs. Jeg anbefaler deg å ta en tur til Varanger siste delen av april. Da er vinteren forhåpentligvis på hell og våren har fått godt tak. Her finner du Nnasjonalparker og naturreservat, nasjonal turistvei, historie og safari. Visit Varanger hjelper deg å organisere reisen din. Les historien om kvinnene som ble kastet på havet eller brent på bålet.

  Mai

  Kystriksveg Rv 17 langs Helgelandskysten

  Ta turen opp til hullet i Torghatten.                           Foto: Odd Roar Lange

  Kystriksveien fra Steinkjer til Bodø langs den flotte Helgelandskysten kalles ofte «verdens vakreste turistvei». Den strekker seg 650 km langs nordlandskysten. Kystriksveien Reisehåndbok 2018 er en god start på turen, og Kystriksveien Reiseliv hjelper gjerne til med turplanleggingen enten du kjører med egen bil, skal øyhoppe med sykkel på Helgelandskysten, eller vandre i «De Syv Søstre». Jeg anbefaler deg å ta turen ut på øyene Dønna og Herøy med 5814 øyer og opplev fuglelivet på nær hold. 

  Juni

  Musikkfest i Harstad
  Onsdag 13. desember ble de første billettene for festspillene i Harstad 2018 lagt ut for salg. Når søsknene Bremnes nå går sammen for å lage ny musikk med premiere på Festspillene i Nord-Norge 2018 blir det deres aller første felles bestillingsverk, og deres første større samarbeid på 18 år. Konserten i Storsalen i Harstad 29. juni blir et møte med helt ny Bremnesmusikk ispedd en del av deres udødelige og kjente sanger. Produksjonen har fått navnet «Eternitt». Festspillene i Harstad arrangeres 23.-30. juni 2018.

  Juli

  Seiltur på Mjøsa

  Innlandsturer kan være store opplevelser. Dra gjerne til Lillehammer og besøk Hunderfossen familiepark, eller prøv sykkeltur på fine fjellveier. Du kan nesten ikke besøke Lillehammer uten å bli med på seilas med Skibladner.  

  Sjekk også når de har egne jazzcruise med Gosen Jazzband. En morsom opplevelse som jeg gjerne opplever igjen.

  August

  Risør
  Bli med til den hvite by ved Skagerrak. Byen har en av verdens best bevarte trehusbebyggelser og byr på kunst, kultur, sjømat og en spennende historie. Besøk gjerne antikvariatet til  eller trebåtfestivalen som arrangeres 2.-4. august. Risør er fortsatt uten tradisjonelle kjøpesentre, har torvet helt i sjøkanten, og har mange hyggelige og pittoreske forretninger.

  September

  Loen i Nordfjord

  Luftigere enn dette blir det ikke ...                                 Foto: Loen Skylift

  Høstturer til fjells byr ofte på fantastiske farger og gode opplevelser. Men ikke alle orker å gå høyt til fjells «for egen maskin«. Da kan du ta turen til Nordfjord på vestlandet og bli med den nye Loen skylift som tar turister til topps på fjellet Hoven (1100 moh). Her finner du også restaurant som sørger for å servere deg mat og drikke.  Det er god overnatting på Alexandra i Loen. Og du kan kombinere oppholdet med shopping i Stryn. Du kan også bli med Loen Active på turer i området.

  Oktober

  Busstur i Norge

  Busstur til Vestlandet og Ålesund.                                          Foto: Odd Roar Lange

  Dette kan være noe for deg som vil oppleve mye på kort tid, og samtidig dele det med andre. Ingvars Reiser er en av landets mest erfarne reiseselskap når det gjelder ulike bussturer på kryss og tvers. Og det er alltid med norsk guide. Noen av turene går til Nord-Norge, andre til Vestlandet - og mot slutten av året settes kursen mot julemarked, blant annet i Egersund.

  November

  Gjøvik - Hadeland - Ringerike
  Like nord for Oslo finner du et landskap som preges av våre store innsjøer Mjøsa, Tyrifjorden og Randsfjorden. Ta en tur til Jevnaker og Hadeland Glassverk. Her kan man se hvoradn vakre glass blir til, kjøpe rimelige glass direkte fra fabrikkutsalget, spise god mat eller finne spesielle julegaver. Sett av god tid. 

  Desember

  Hvaler og Fredrikstad

  Fra julemarkedet på Hvaler.                                            Foto: Walter Schøffthaler

  Dette er et veldig fint område å besøke i desember. Nå kan du nemlig skaffe deg fine julegaver fra julemarkedet i Gamlebyen i Fredrikstad eller fra julemarkedet på Hvaler. Og desember er også en fin måned for å planlegge reiser du skal drømme om i 2019.

  God tur. 

  Har du tips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
  Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no