Denne smittemeldingen fra Hurtigruten vekker oppsikt

Bent Høie: «Det er kun selskapet selv som kan gjenopprette tilliten»

Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam.            Foto: Odd Roar Lange

Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): I juli forsikret Hurtigruten overfor passasjerene, myndighetene og media at de ikke hadde hatt covid-19-smitte, eller mistanke om smitte ombord i noen av sine skip.
Nå bekrefter de at de visste om smittede passasjerer allerede i mars.
De nye opplysningene får helseminister Bent Høie til å reagere.

Pressemeldingen som forundrer

Dette skrev Hurtigruten i en pressemelding med en rekke sitater konsernsjef Daniel Skjeldam 7. juli:
«There have not been any confirmed or suspected cases of COVID-19 on any of Hurtigruten ships. Hurtigruten have implemented strict procedures to ensure the health and safety of guests and crew.»

Skjermbilde 2020-08-29 kl. 10.15.49.png

Rederiet viste samtidig til sine Safer Together-strategi.
Nå viser det seg at Hurtigruten har hatt smitte og mistanke om smitte om bord i minst ett skip, MS «Fridtjof Nansen» allerede i midten av mars i år.
1. juli i år fortalte Hurtigruten at de skulle starte opp med cruise rundt Svalbard i sommer - og at gjestene langs Norskekysten ville få opplevelsene for seg selv siden andre cruiserederi ikke var i gang med sine seilaser

Hurtigruten hadde i slutten av juni fått regjeringens tillatelse til å starte opp med cruise langs norskekysten.
Fordi de hadde overbevist næringsministeren med sine opplysninger om en en skuddsikker plan for å reduserer smitterisiko, samt en trygg og åpen informasjonsplan dersom noe skulle skje.
Det gikk ikke helt slik. Men la oss fortsatt holde oss til juli.
For 7. juli fortalte Hurtigruten plan om at 14 av 16 skip skulle tilbake i trafikk i løpet av september. Og samme dag, i en engelske utgave av pressemeldingen om oppgradering av seilingene forteller de at de ikke hadde hatt smitte eller mistanke om smitte om bord.
Dette til tross for at minst fire passasjerer om bord på MS «Fridtjof Nansen» var smittet av covid-19. Og én av dem, en belgisk passasjer, døde.

Stanser planene

Senere ble det også avdekket et betydelig covid19-utbrudd blant både mannskap på MS «Roald Amundsen» og passasjerer, slik at alle ekspedisjonscruise ble stanset.
Mens Hurtigrutens håndtering av situasjonen har ført til at politiet etterforsker Hurtigruten.
Og Hurtigruten avlyser planene om å øke fra seks til 11 skip i rute langs norskekysten i høst. I tillegg blir planlagte cruise til Antarktis til vinteren revurdert, forteller DN Lørdag den 29. august (Krever innlogging)

Politikere ber om svar

At Hurtigruten kan ha forledet både Næringsdepartementet, media og passasjerene med å fortelle at det ikke hadde vært smitte eller mistanke om covid-19-smitte om bord, til tross for at ansatte i Hurtigruten visste noe annet, har fått en rekke politikere til å reagere skarpt:
– Det som er kommet fram av beretninger, der selskapet holder tilbake informasjon i en global pandemi, er fullstendig uakseptabelt, sier Cecilie Myrseth (Ap) til avisa Nordlys (krever innlogging).
– Måten Hurtigruten har håndtert denne situasjonen på har svekket tilliten til selskapet. Det må det ikke være noen som helst tvil om, sier Senterpartiets Geir Pollestad, leder av næringskomiteen på Stortinget.

Svekket tillit

– Om Hurtigruten på falsk grunnlag har fått lov til å starte opp igjen virksomheten, er dette veldig uheldig. Om selskapet har sittet på informasjon som burde vært gitt videre til myndighetene, i en situasjon der man var avhengig av å ha tillit til hverandre, er det veldig alvorlig, sier Pollestad til avisa.
Pollestad påpeker at det er regjeringen og ikke Stortinget som sørget for at Hurtigruten fikk lov til å starte opp igjen med sine ekspedisjonsseilinger i juli.
Bent Høye sier dette til avisa Nordlys, som har dekket Hurtigruteskandalen tett:
«Dersom dette stemmer, er jeg veldig overrasket over at Hurtigruten ikke har fulgt opp passasjerer som har meldt fra om at de er koronasyke. Som jeg har sagt tidligere, mener jeg tilliten til Hurtigruten er svekket i denne situasjonen. Det er kun selskapet selv som kan gjenopprette denne tilliten.»
Hurtigrutens kommunikasjonsavdeling bestrider i en skriftlig melding til Thetravelinspector.no at situasjonen er som beskrevet over.

Thetravelinspector.no følger saken kommer med mer informasjon.