Ny bok: Nå kan du reise til Hawaii på ditt eget kjøkken

Denne boka må du ha hvis du vil utfordre fredagstacoen

(ODD ROAR LANGE): Denne maten har alt: Den er sunn, enkel og rask å lage. Det ser lekker og innbydende ut, og den smaker veldig godt.
Dette skriver Oskar Sellin og matblogger Helle Øder Valebrokk om sin nye bok «Poké! Fargerik mat fra Hawaii».
Det samme kan jeg si om boka: Den er fin, enkel å finne frem i og raskt å bli inspirert av. Den ser lekker og innbydende ut. Og den er veldig god.

Nominert til finalen

 Jeg vet ikke hvor mange bøker om mat som gis ut i Norge per år. Det er mange. I alle fall langt flere enn bok om reiser.  Det finnes noen om mat og reiser. Og noen av dem er gode. 
«Poké! Fargerik mat fra Hawaii» er av disse. 
Det er naturligvis veldig tidlig å kåre årets reisekokebok, så jeg nøyer meg foreløpig med å nominere den til finalen.

Først av alt. For mange år siden startet jeg å samle på kokebøker. Jeg var veldig interessert i mat. Jeg fikk nesten aldri nok kokebøker, og jeg likte å lese, se, drømme og fantasere. Mest av alt: fantasere. For plutselig kom det over meg for full tyngde, og det skjedde ikke før jeg hadde flere hyllemetere med fine kokebøker. Jeg var jo kun interessert i å lese om mat og å spise den. Ikke å lage den!
  Det var egentlig en deilig erkjennelse og oppvåkning. For jeg fant min hylle. Jeg er veldig interessert i god mat, hvis andre lager den.
  Men siden det er vanskelig å forstå god mat uten å vite noe om den så skal jeg i alle fall ha for at jeg gjerne leser om mat, lytter til folk som snakker om mat og er ekstremt glad i folk som lager god mat. 
En forutsetning er at jeg skjønner hva de snakker om, eller skriver om. 

Derfor ble jeg glad da jeg åpnet «Poké! Fargerik mat fra Hawaii». En reise som starter på Honolulu Fish Auction på pir 38 på Hawaii. Og som ender hjemme hos deg. Enten i bokhylla, eller aller helst på kjøkkenet.

Men, hva er egentlig poké? 

Denne boka gir deg svaret på spørsmålet du ikke visste at du lurte på. Og den starter selvsagt med å forklare det enkle ordet på fire bokstaver.
Enkelt forklart kan man si at det handler om rå fisk, ris, nøtter og ulike marinader. Og det er ingredienser som har utallige varianter og kombinasjoner. Dersom du liker sushi så er dette noe for deg. Dersom du ikke liker sushi, så er dette definitivt noe for deg!
For her er mulighetene, variasjonene og smakene veldig mange.
Sellin og Valebrokk tar oss med på en matreise bare {?) fem timers flyreise fra vestkysten av USA. Pokékulturen er hentet til fastlandet og pokérestauranter dukker nå opp i storbyer over hele verden. Kanskje dukker det opp i nærheten av deg også?

Nå er det din tur

Men best av alt, så kan du altså lage rettene selv. Og du kan gjøre det uten å måtte gå til omfattende investeringer av krydder og urter du knapt klarer å uttale navnet på. 
Boka gir deg enkle oppskrifter med fine bilder som gjør at du kan prøve deg frem allerede i dag.
Samtidig er det muligheter for dem som vil eksperimentere med med eksklusive ingredienser. 

Og dersom du liker poké kan du også glede deg over de siste sidene av boka også. Her er det oppskrift på spennende desserter og cocktails som passer sammen med poké (og kan drikkes uten mat, også).

Som sagt, jeg har lest mange kokebøker. Veldig mange kokebøker. Dette er en veldig god en. Både i sin enkelhet, inspirasjon og variasjon. Språket er lett og forståelig for folk flest. Det er spennvidde fra skandinavisk til asiatisk og amerikansk. Og de lekre bildene viser deg hvor deilig det kan bli.
Jeg liker også at boka har en sesongkalender slik at jeg får tips om hvilke sjømatingredisenser jeg bør bruke måned for måned.
Og ekstra pluss for WWFs sjømatguide 2017.
Kjøp deg boka. Poké Bowl er kommer trolig nær deg raskere enn du tror. Enten der du bor eller dit du skal på ferie.
Nå kan du bytte ut fredagstacoen med poké.

PS: Dersom du har lyst til å smake pokéretter og ikke har lyst til å lage dem selv? Ta en tur til Oskar Sellins restaurant Pacific Poké i Theresesgate 52 i Oslo.
 

Min vurdering

Poké! Fargerik gatemat fra Hawaii

Oskar Sellin og Helle Øder Valebrokk
Vigmostad Bjørke
130 sider innbundet
Veil pris: kr 299