Selvsagt kan Italia-reisen starte i en flaske vin

Slik kan du få mye mer ut av sommerens ferieopplevelse

(ODD ROAR LANGE): Noen liker å dra på ferie med minimale forberedelser. De lar inntrykkene og opplevelsene komme som de er, uten planer, uten tidsskjema og uten avtaler. Andre - som meg - liker opplevelsen av å planlegge reisen. Det gir meg minst dobbelt så mye glede, fordi jeg koser meg med selve planleggingen, letingen etter ting å se, å gjøre avtaler med mennesker jeg kan møte og å redusere tiden jeg bruker på å vandre gatelangs på «feil sted».
Men: Jeg kan også slå et slag for gleden av å gå seg litt vill i en ny by. Fordi du treffer folk du ellers aldri ville ha møtt, og det gir deg anledning til å oppleve noe mer enn tripadvisor-løypa.

Stort løft for liten by

Og det finnes mange måter å forberede en reise på. For eksempel ved å bli med på mat- og vinkvelder på en restaurant, i en klubb eller sammen med venner. 
Restauranthuset Glass har løftet Molde til en bedre by å bo og å besøke i ved å levere mat, drikke og service på et nivå som vi vanligvis kjenner fra større byer eller fra utlandet.
Det er ikke noe spesielt med Molde. Men som i norske småbyer flest er det en tøff kamp om å finne faglærte ansatte, eller å finne faglærte som kan lære opp de ufaglærte til å levere på et nivå som gir valuta for sluttsummen på regningen.  
En restaurants suksess ligger i detaljene. Og det er her restaurantsjef Bjørn Olav Andersen ved Glass restaurant og bar har lykkes sammen med eierne og de ansatte. 

Reisen til Italia

Her finner du Barbaresco i Italia.         

I 1995 drakk nordmenn i gjennomsnitt 15 flasker vin per år. I alle fall hvis man skal tro statistikken fra Vinmonopolet. I løpet av de ti neste årene doblet vi vinkonsumet her i landet. Siden den gang har salget økt jevnt og trutt. De siste to årene har rødvinsalget gått litt ned, mens hvitvin, rosévin og musserende viner øker. 
  Italienske viner er for alvor i ferd med å bli mange nordmenns favoritter. Tilgjengeligheten øker, og mange nordmenn legger feriene sine til Piemonte-vinområdene i Italia. Hvor man blant annet finner produsentene til Barolo og Barbaresco. Og det er en spennende og god idé å tjuvstarte ferien med en reise i vinens verden samtidig som du leser deg opp på hva opprinnelsen er og hva du kan oppleve der. Slik Aldo Vacca fra Produttori del Barbaresco i Italia tok med 80 interesserte gjester på en spennende reise i mars.  Restaurant Glass hentet Aldo Vacca og importøren av Barbarescoviner til Nordvestlandet, slik at de fikk smake på seks av de beste vinene i kombinasjon med fire retter i toppklasse. 

Se bildene fra mat- og vinkvelden

Samarbeid

Slike kvelder øker lysten og gleden til å reise, til å oppleve, og fremfor alt til å kombinere reisen med gode mat- og vinopplevelser.
Produttori del Barbaresco ble grunnlagt i 1958 da 19 vinbønder i området gikk sammen om å lage vin av nebbiolodruen ved den gamle kirken i Barbaresco. Kooperativet lever i beste velgående og suksessen ble til ved at kvalitet var hovedfokus for samtlige leverandører og produsenter. I dag har Produttori 56 vinbønder i sitt system, og Vacca-familien leder fortsatt prosjektet med stø hånd.
Barbaresco er en italiensk rødvin, av druen nebbiolo, fra vindistriktet Langhe i regionen Piemonte i Italia. Navnet stammer fra landsbyene Barbaresco og Neive, der druene dyrkes. I likhet med barolo er vinen utelukkende laget på nebbiolo-druene.

Nå er det din tur

Mange steder i landet arrangeres mat- og vinkvelder. Bli gjerne med dersom du har sjansen. Eller ta kontakt med en lokal restaurant for å få dem til å invitere til mat-vin-og-reisekvelder.
Dersom dette er vrient så er det selvsagt en mulighet å arrangere på egenhånd også. Inviter gode venner til en vin-kveld, der dere skaffer informasjon på forhånd. Vinimportørene hjelper dere gjerne med informasjon og forslag til vinliste.
Jo mer du kan på forhånd, jo mer har du igjen for reisepengene.  

Dette var vinlisten for Winemakers dinner på Glass i Molde i mars 2018.

Langhe Nebbiolo 2016 - Polnr 4520801 kr 219,90
Barbaresco 2014 (93 poeng) - nr 3190601 kr 319,90
Barbaresco Riserva Pajé 2013 (96 poeng) - nr 8226401 kr 459,90
Barbaresco Riserva Ovello 2013 - (96 poeng) - nr 8225901 kr 479,90
Barbaresco Riserva Asili 2013 (96 poeng) - nr 8225801 kr 479,90
Barbaresco Riserva Montefico 2013) (96+ poeng) - nr 8226101 kr 479,90
Barbaresco Montestefano 2013 (95+ poeng) - kr 479,90