På jakt etter god fiskemiddag? Unngå Lofoten

Det ble forsommerens skuffelse.

Alle foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Norge regner seg selv som den store sjømatnasjonen. Allikevel er det forbausende langt mellom restaurantene som virkelig klarer å toppe opplevelsen ved å servere sjømat av høy kvalitet.
Derfor regnet et Lofoten Fiskerestaurant på Ake brygge som et sikkert kort.
Det burde jeg dessverre ikke ha gjort. For kjøkkenet på Lofoten må levere noe som er veldig mye bedre enn det de serverte sist søndag dersom de skal bli tatt på alvor som en fiskerestaurant i Oslo.
Restauranten er en del av Fursetgruppen, noe som i seg selv burde vært en garanti for et kvalitetssikret kjøkken.

Det startet bra

Vi ankom restauranten søndag kveld, uten forhåndsreservasjon. Men her ordnet hovmesteren kjapt opp, og vi fikk et fint tomannsbord med hvit duk og herlig utsikt til forsommerlivet på Aker brygge.
Vi startet med «Havets duo» som er lakse- og kveitetartar, servert med limemajones og rischips til kr 225,- samt en «Grillet kamskjell» servert med persillerot-espuma og hasselnøtt til kr 265.-.
Gode forretter som både så og smakte godt, ledsaget av godt brød med smør. Vi valgte opprinnelig et glass Diebolt-Vallois Brut Prestige (champagne) som viste seg å være utsolgt. Men fikk i stedet tilbud om en noe dyrere André Clouet Grande Reserve Brut til samme pris. Det startet bra.

Hektisk

Noen ganger er det veldig hektisk på en restaurant. Det forsterkes av at det er vanskelig å få tak i nok kvalifisert personale. Resultatet blir fort at medarbeidene må knipe inn sekunder der det er mulig.
Et godt råd er allikevel ikke å småløpe mellom bordene. For selv om de har dårlig tid, og det er i beste mening, så oppleves småløping i stedet som stressende og at det er en restaurant som har mistet kontrollen.

HovedrettenE som sviktet

Til hovedretter valgte vi «Pannestekt rødspette» servert med krepsehaler, smørglaserte poteter, smeltet smør og kapers til kr 385,- og en «Grillet kveite» servert med hvit asparges, syltet løk, potetfondant og hvitvin-espuma til kr 395,-
Det var her det gikk galt. Og jeg beklager at bildene lyver, fordi det ser riktig bra ut.

Men: Kveita var av det veldig tørre slaget, noe som drepte en hver mulighet til å vise at god kveite smaker godt. Servitøren tilbød seg å komme med en ny. Men vi valgte nødløsningen: mer saus, som var god nok i seg selv.

Grunnen til avslag på tilbudet var at da ville den ene av oss være ferdig med maten før ny middag kom på bordet. Samt at feilen i knusktørr kveite ligger i råvaren, ikke bare dårlig tilberedning fra kjøkkenet.
Vi burde ha slått til på ny middag - eventuelt valgt noe annet, for rødspetta var like flytende som kveita var tørr. Det er første gangen jeg har spist rødspette med skje?
Også denne fisken skuffet når det kom til smak. Det er fristende å si: hent inn en dansk kjøkkensjef som kan rødspette. Det kan kun gå en vei, oppover.
Vinen til maten var en vellykket La Scolca Gavi dei Gavi fra Piemonte til kr 1050.-
Men den kunne ikke redde hovedrettene fra havariet.

Dessertene

Det var tid for dessert: Som ble «Tropisk trio», bedre kjent som pasjonsfrukt-panna cotta, servert med mangogelé og kiwibløtkake (kr 185,-) og en jordbærostekake, servert med sjokoladesmuler og marengs til kr 165.-
Dette smakte imidlertid godt, og ga i det minste slutten av kvelden et lite løft sammen med kaffen.

En terning 3 kan ikke Lofoten Fiskerestaurant leve godt med.

Lofoten Fiskerestaurant lover: «Hos oss får du servert alt fra tradisjonsrik, norsk sjømat til moderne retter med fisk, skjell og skalldyr på høyt internasjonalt nivå.»
Det er dessverre et løfte de ikke klare å holde.
Med en sluttregning på drøyt 2300 kroner, som i seg selv er en god pris, må jeg allikevel dessverre oppsummere med at prisen ikke speiler nivået på maten.
Hovedrettene holder rett og slett ikke nivået for noen restaurant, og spesielt ikke en fiskerestaurant som tar mål av seg å levere på høyt internasjonalt nivå.

Service: Veldig god start, men vi ble fort rammet av underbemanningen. Mot slutten av måltidet var vi nesten alene i restauranten, men da var lufta gått ut av servitørene.
Det var like greit å gå hjem, nokså skuffet, men været var i det minste strålende.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.