Hvorfor driver kafeer og restauranter med tigging?

Nei, jeg vil ikke betale deg tips før jeg har spist

(ODD ROAR LANGE): Jeg skjønner at det kan være tøffe tak i restaurant- og serveringsbransjen. Og at det mang en gang kan være vanskelig å få skapt det overskuddet man drømmer om. Men enkelte restauranter går langt over streken når det gjelder å gi kundene dårlig samvittighet.
For det ofte handler om samvittigheten (den dårlige) når gjester gir tips (betaler litt ekstra) for mat og servering som er helt grei, men heller ikke noe mer. 
Nordmenn er alt for ofte for rause når det gjelder å betale tips. Og enda verre er det når de ber meg betale tips - på forhånd!
I hovedsak, dersom ikke annet er angitt - så er tips noe du skal betale for ekstraservice og ekstra god mat. 
Og - jeg skal i alle fall ikke betale tips før jeg har spist.

Tipsguide

Sjekk hvor mye tips det er forventet å gi på restauranter, hotell og i taxi, i over femti land. Hvor mye og hvem du skal tipse er helt forskjellig

På tiggerferd

Men enkelte restauranter har fått det for seg at de altså skal be meg betale tips før jeg har fått noe som helst.
Hvem er det som har fortalt dem at dette er noe annet enn tigging?
Dette gjelder restauranter, barer og kafeer hvor jeg betaler allerede ved bestillingen. Og så tar jeg selv med meg maten/drikken til bordet. Eller - de kommer med den etter en stund.
Men jeg skal altså taste inn et valgfritt tipsbeløp før jeg har fått noe som helst. Det eneste de har gjort er å registrere betalingen. Og det skal jeg betale ekstra for. Har de gått fra forstanden - eller er de bare griske?

Overbetaling

For jeg må innrømme at jeg alt for mange ganger tidligere har kommet i skade for å betale tips før jeg har fått noe som helst. Fordi jeg ikke ønsker å fremstå som en gnier.
 Men det er jo bare tull. Jeg er jo ingen gnier. Jeg har jo allerede bestilt mat/drikke som jeg ønsker å betale en avtalt sum for. Avtalen mellom oss - altså prisen - fremgår i prisoversikten/menyen.
Og nå er det slutt. Dersom de skal ha betalt ved bestilling - noe som kan være svært praktisk mange ganger - så kan de like godt bytte betalingsterminal til en som kun har den korrekte prise, uten tips. Så slipper de å fremstå som frekke tiggere.   

Et dårlig valg

Dersom de ga meg muligheten til å betale mindre enn det som står på menyen så hadde det enda vært fair. Da hadde det vært en reelt valg om hva jeg ønsker å betale. Men nå er det er altså bare et valg som bare går i restauranten/barens/kafeens favør. Det andre valget, som kunne ha gått i min favør finnes selvsagt ikke.

Gi oss derfor kun betalingsterminaler som ikke gjør at jeg fremstår som gjerrig fordi jeg ikke betaler driks for noe jeg ikke vet hva er for noe.
Tar dere betalt ved bestillingen så vil jeg ikke betale noe ekstra.
Å be meg om dét er som å tigge om penger. Og så griske er dere vel ikke?