Skylder du penger? Da kan passet ditt bli inndratt

Her er passfellene du bør kjenne til

Kontroller at passet ditt er gyldig før samtidig som du bestiller reisen. Foto: Odd Roar Lange

Kontroller at passet ditt er gyldig før samtidig som du bestiller reisen. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Passet ditt er det mest verdifulle du tar med deg på reisen. Underveis på turen kan skaffe både penger, flybilletter og hotellrom selv om lommeboka di blir stjålet. Men - mister du passet, eller det blir inndratt i passkontrollen - da er du i trøbbel.

Husk å ta en kopi av passet ditt og ha dette lagret på en epost som du kan få tak i og printe ut dersom passet ditt blir stjålet på reisen.

Og dersom du har pådratt deg restskatt kan utenlandsferien - i noen tilfeller - bli kansellert fordi du rett og slett ikke får beholde passet ditt. Dette skjer nemlig dersom myndighetene har mistanke om at du har planer om å forlate landet, og ikke har tenkt å returnere til Norge. Altså, ved at du har planer om å unndra deg det du skylder (tvisteloven § 33-11) og dermed bryter den norske passloven.

Pass på dette

Passet kan være fullt av minner og gode opplevelse, men å fristes til å lime inn en spesiell bagasjetag, et frimerke eller et lite bilde er en riktig dårlig idé. For da havner du i problemer:

- Passinnehaveren må ikke endre passets utseende eller innhold. Det skal oppbevares på en betryggende måte og dersom det kommer bort, skal passinnehaveren straks gi melding til passmyndigheten, opplyser Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Dette er passloven

Dette reguleres av passloven, og her er er det flere bestemmelser som regulerer retten din til utenlandsreiser: Her er noen av dem.

Dersom du søker om pass, men samtidig er etterlyst av politiet, er besluttet pågrepet eller varetektsfengslet eller har samtykket i innlevering av pass etter straffeprosessloven kapittel 14 så blir det nemlig ingen utenlandstur på deg.

Det blir det heller ikke hvis du har utreiseforbud fordi du mistenkes å stikke av fra gjeld, eller du er slått konkurs og saken din er under konkursbehandling. (Konkursloven § 102).

Norgesferie i vente?

Pass kan også nektes utstedt dersom du skal inn til soning av en dom, eller dersom du tidligere har forfalsket pass, brukt falsk pass, eller har overlatt passet ditt til tredjemann som har brukt passet ditt til en straffbar handling.

Dersom myndighetene tror at du skal gjøre en straffbar handling i utlandet eller fordi du av erfaring påfører det offentlige kostnader så blir det norgesferie på deg også i år.

Det samme må du belage deg på dersom du tidligere har havnet i trøbbel i utlandet og fått lån til hjemreise fra en norsk representasjon i utlandet, men ikke betalt tilbake lånet. Et slikt lån kan nemlig gis mot sikkerhet i passet ditt.

Tapt og funnet

Hvis du har fått nytt pass og allikevel finner igjen det forrige så må du ikke ta i bruk det gamle igjen. Dette skal innleveres til makulering.
Og pass kan også bli slitt, enten ved langvarig bruk eller ved at det er blitt vannskadet eller påført annen skade. Da må du være observant.

- Hvis du har mange stempler og visas som gjør at alle sider er brukt opp i passet anbefaler vi å fornye passet. Det samme gjelder dersom passet ditt slitt eller har en tilstand som kan være/bli utfordrende i en eventuell passkontroll, opplyser Gitte Hessenschmidt hos Oslopolitiet.

Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no