Her ble jeg lurt - jeg burde ha luktet lunta

Reiser du til Schiphol bør du ha nese for disse opplevelsene. 

Jeg er på vei inn på Europas femte største flyplass. Schiphol utenfor Amsterdam er 100 år i år, og det er virkelig et travelt veikryss i Europa. Her er 40 prosent av de reisende på vei videre - Schiphol er mellomlandings-flyplassen for dem. Og jeg skal heller ikke være her så lenge, denne dagen i desember.

Den gode følelsen

Og så kjenner jeg det: Den gode lukten av bakevarer. Boller eller brød, eller kanskje det er fra en kanelsnurr. Jeg vet ikke, men nå kjenner jeg i alle fall at jeg blir litt sulten og trenger mat før neste flyreise.

Når jeg ser meg rundt ser jeg ikke noe bakeri, men det er seks ulike spisesteder å se bare fra det punktet jeg står på.
Jeg oppsøker den nærmeste, handler og gjør meg klar for lunsj. Den består riktignok ikke av bakevarer, men av en salat.
Og dette er sannheten:
- Schiphol har ikke noe bakeri. Vi bare sender ut lukten av bakevarer ut i luften fordi vi vet at det får de reisende til å kjenne at de har lyst på mat, forteller Olivier Noordam, som jobber ved flyplassen.

Lurt - igjen

- Dessuten, dette er ikke den eneste plassen du kommer til å bli lurt av god lukten, fortsetter Noordam.
-Vi vet at passasjerer blir ekstra stresset når de skal gjennom sikkerhetskontrollen. Særlig i morgen- og ettermiddagsrushet. Derfor har vi byttet ut det gamle taket som var litt "kontorpreget" og byttet det ut med lyst treverk. Og røntgenmaskinene er hvite istedet for de vanlige grå - og så kommer luktetriks nummer 2: vi har lavendellukt i luften. Lavendel er beroligende og det reduserer stressnivået for passasjerene.

Noen ganger er det godt å bli lurt. Særlig når det er noe i luften.