Så lenge må du vente på å få pass eller id-kort akkurat nå

Rekordlange ventetider skaper trøbbel

(ODD ROAR LANGE): Tidligere kunne politiet garantere at du fikk pass innen ti virkedager. Men, slik er det ikke lenger. Politiet kan ikke garantere en leveringstid for pass og nasjonalt ID-kort, og produksjonstiden fra leverandør endrer seg stadig. I tillegg kommer tiden det tar med posten.

Forventet leveringstid per 13 mai er

  • Pass: ca. 7 ukers leveringstid, noe mer i områder med lang postgang

  • Nasjonalt ID-kort: ca. 3 ukers leveringstid, noe mer i områder med lang postgang

Politiet forventer at leveringstiden vil øke frem mot sommeren. Risikoen er stor for at det blir ca 10 uker.

Du kan ikke bestille dobbelt

Nye regler krever at du kun kan bestille ID-kort eller pass, ikke begge deler. Dette for å gi flere mulighet til å skaffe seg identitetsdokumenter.

Hvor lang tid i forvegen må du bestille pass eller ID-kort?

Politiet anbefaler å søke så tidlig som mulig. Det må påregnes at leveringstiden øker jo nærmere vi kommer sommeren.

Kan du be om raskere behandling av pass-søknaden?

Alle søknader behandles fortløpende og du får SMS når dokumentet sendes fra leverandøren. Hvis søknaden blir avvist eller avslått, får du beskjed om det.

Henvendelser på telefon og e-post legger beslag på store deler av politiets saksbehandlingskapasitet, som kunne vært brukt på å behandle søknadene mer effektivt.
De oppfordrer derfor til å begrense denne typen henvendelser.

Dersom du har spørsmål om pass og ID-kort så må disse rettes til passkontoret der du leverte søknaden din.

Jeg trenger nødpass

Hvis du ikke har fått SMS om at passet eller ID-kortet er sendt når det er én uke til du skal reise, kan du møte på pass- og ID-kontoret og søke om nødpass. Her er en oversikt over kontorer som utsteder Nødpass.

Kan man reise uten pass?

Hvis reisen går i Norden så er svaret ja.
Skal du reise til utenfor Norden men innenfor EU/EØS så er svaret litt mer komplisert. Fordi det i utgangspunktet er passfrihet innen Schengenområdet. Men, du må kunne vise id-papirer på at du er den du er. Og, pass eller nasjonalt ID-kort er den eneste gyldige norske id-dokumentasjonen. Det vil si at bankkort med bilde eller førerkort i utgangspunktet ikke er nok. Det finnes en rekke eksempler på at dette allikevel holder, og mange grensestasjoner er helt åpne. Men - det er en stor risiko, så jeg anbefaler at du skaffer godkjent ID. Kanskje nødpass er en bedre løsning.
Skal du reise utenfor Schengen (husk at Storbritannia ikke lenger er EU-medlem) så er svaret helt klart: Du må ha med pass.

Kan jeg reise med et utgått pass?

Nei, passene leses elektronisk og da vil du bli stoppet på grensestasjonen - eller av flyselskapet som skal ta deg med.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet/Aller Media.