Her har du endelig det nye id-kortet ditt

Og nå vet politiet når nye pass og id-kort omsider er klare

(ODD ROAR LANGE): De nye pass og nasjonale ID-kort kommer etter planen i løpet av høsten, lover politiet.
Dermed er det endelig klart for en helt ny og sikrere passtype, samt et enklere nasjonal id-kort, til bruk dersom du bare skal reise innenfor EU/EØS-land.

Den endelige lanseringsdato og mer informasjon om de nye ID-dokumentene kommer i løpet av sommeren. Men dersom ditt nåværende pass går ut før høsten så må du bestille nytt pass allerede før det nye lanseres. I alle fall dersom du skal reise til utlandet.
Du kan ikke «veksle inn» passet ditt i et nytt selv om det nye lanseres like etter. Du må, dersom du vil ha det nye passet, levere inn det gamle - og kjøpe et nytt. Dobbel pris, med andre ord.
Dersom du beholder et pass som kjøpes i sommer så vil dette være gyldig i 10 år. Mens det er ventet at passene som lanseres i høst bare er gyldige i fem år.

Kostbare forsinkelser

Det var daværende justisminister Knut Storberget som i 2007 ga Justisdepartementet i oppdrag å utvikle nye pass og nasjonale id-kort. Og prosjektet har gang på gang hatt en lanseringsdato klar. Men like ofte har prosjektet blitt utsatt - med enorme kostnadsoverskridelser.

Passet skal kunne leses under UV-lys, og da trer denne informasjonen frem.

– Det har vært forsinkelser i arbeidet med pass- og ID prosjektet, men planen er fortsatt å lansere nye pass og ID-kort i år. Det er et høyt prioritert tiltak for politiet, sier assisterende politidirektør Håkon Skulstad i en pressemelding. 
Neue Design Studio vant i 2014 konkurransen om å designe det nye norske passet. Det får blant annet norske fjorder og fjell, nordlys og norsk natur som element på de ulike sidene inne i selve passet.

Les mer om pass og id-kort her: