Slik leier du el-sparkesykkel i sommer

Så enkelt kan du komme deg avgårde på el-sparkesykkel

El-sparkesyklene står overalt i mange byer. Både i Oslo, og som her, i København. Foto: Odd Roar Lange

El-sparkesyklene står overalt i mange byer. Både i Oslo, og som her, i København. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): El-scooterne, eller el-scooter som det omtales som i utlandet, er på full fart inn i trafikken i flere norske byer. Mange er blitt glade i dem, mens andre er skeptiske.
Aftenspostens skeptiske kommentor prøvde den - motvillig - men ble el-sparkesykkelfrelst.

Sparkesykler er for unger, og voksne folk som bruker dem ser ut som idioter. Det mener i alle fall ungene mine. Jeg har også ment det. Inntil nå.
— Aftenpostens el-sparkesykkel-skeptiker

Samtidig som avisen stiller spørsmålstegn ved om el-sparkesykkelen egentlig er så miljøvennlig, siden den har én måneds levetid…
Du har kanskje fått med deg problemene med at el-sparkesykler hensettes på en slik måte at blinde og svaksynte blir påkjørt eller snubler i dem på fortauet?
Eller at du kan ende opp med millionregning dersom du ikke er forsikret.

- Innboforsikringen din har en ansvarsdekning som dekker skader du påfører andres eiendom, gjenstander eller personer og du kommer i rettslig erstatningsansvar for. Hvis du bruker «små, elektriske kjøretøyer» som elsparkesykler, både egen eller andres, er du omfattet av dekningen. Innboforsikringen dekker alle medlemmene i husstanden.
— Sigmund Clementz, informasjonssjef i If, til Din Side.

Slik gjør du det

Men hvordan skal du egentlig leie en el-sparkesykkel, og hva koster det?
I Oslo er flere firma allerede i gang.
VOI SCOOTER er ett av dem. TIER MOBILITY er et annet.
Skal du leie hos Tier så må du laste ned deres app. Du må være 18 år eller eldre.

tier-el-sparkesykkel

Via appen oppretter du en personlig profil, og tilknytter en kredittkort. Ikke velg debetkort, men et kredittkort, slik at du kan kontakte kortutstederen dersom du føler deg lurt av utleiefirmaet.
Via kartet på telefonen din vil du se hvor det står ledige el-sparkesykler. I motsetning til utleiesykler, som har faste parkeringsplasser, så vil sparkesyklene kunne finnes overalt innenfor det kartområdet som el-sparkesykkelutleieren bestemmer (såkalt geofence).
Når du har funnet en sykkel så bruker du QR-koden på sykkelen, og leser av denne med appen din. Da belastet du 10 kroner i startavgift, samt kr 1,50 per minutt når du kjører. Når du er kommet frem til bestemmelsesstedet avslutter du leien via QR-koden/appen.
Vær klar over at det er kommet mange tilbakemeldinger på at brukere opplever at ledige el-sparkesykler på kartet ikke er klare for bruk allikevel. Eller at det står tre sykler på et sted som angir at det bare skal være én der. Du bør derfor legge inn litt ekstra tid til å kunne finne enn annen dersom du har det travelt…

VOI SCOOTERS

voi-scooters-thetravelinspector

Hos Voi-scooters må du gjøre det samme som hos Tier, ved å laste ned Voi´s app, og deretter lage din profil der du legger inn kredittkortet.
Det koster 10 kroner å starte opp, pluss 2 kroner per minutt når du kjører. Du starter og slutter via appen og QR-koden på sykkelen. Du kan ikke bruke appen hos det ene selskapet for å leie el-sparkesykkel hos det andre.
Via kartet appene kan se du hvilke andre byer i verden som tilbyr el-sparkesykler.
Vær klar over at de kan være ulike trafikkregler og forsikringsregler i andre land.

Husk:
Du bør bruker hjelm når du kjører el-sparkesykkel.
Maksimal fartsgrense er 20 km/t.
Du kan leie el-sparkesykkel i Oslo. Andre norske byer kommer trolig senere.
Du kan leie el-sparkesykkel frem til klokka 22.00 om kvelden.
El-sparkesykkelen kan brukes innenfor begrensede områder i sentrum.
Og det er definerte områder hvor du ikke kan parkere dem. (Blant annet ikke i nærheten av kaikant og elver)
PS: Det er mulig å kjøpe seg en egen el-sparkesykkel av samme modell som de som leies ut: Nineboot by Segway ES2 EL-Scooter. Prisen er fra ca 5400 og oppover.

Har du erfaring med el-sparkesykkel? Da vil jeg gjerne at du deler denne i kommentarfeltet på thetravelinspector.no eller på Facebooksiden.