Nybegynnertipsene: Slik leier du el-sparkesykkel

Så enkelt kan du komme deg av gårde på el-sparkesykkel

El-sparkesyklene står overalt i mange byer.                                                                      Foto: Odd Roar Lange

El-sparkesyklene står overalt i mange byer. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): El-sparkesykkelen inntar stadig flere norske nye og tettsteder. Du har sikkert sett dem, men hvordan skal du bruke dem? Her skal du få noen tips.
Det finnes i dag en rekke tilbydere. De største i Oslo er selskap som Voi, Tier, Lime, Bird og Bolt.

Ikke alle er like begeistret for el-sparkesykkel

Aftenspostens skeptiske kommentor prøvde en el-sparkesykkel og var skeptisk - men ble el-sparkesykkelfrelst.

Sparkesykler er for unger, og voksne folk som bruker dem ser ut som idioter. Det mener i alle fall ungene mine. Jeg har også ment det. Inntil nå.
— Aftenpostens el-sparkesykkel-skeptiker

Husk forsikring

Dette skjedde samtidig som avisen stilte spørsmålstegn ved om el-sparkesykkelen egentlig er så miljøvennlig, siden noen av dem har ned mot én måneds levetid …
Du har kanskje fått med deg problemene med at el-sparkesykler hensettes på en slik måte at blinde og svaksynte blir påkjørt eller snubler i dem på fortauet?
Eller at du kan ende opp med millionregning dersom du ikke er forsikret.

- Innboforsikringen din har en ansvarsdekning som dekker skader du påfører andres eiendom, gjenstander eller personer og du kommer i rettslig erstatningsansvar for. Hvis du bruker «små, elektriske kjøretøyer» som elsparkesykler, både egen eller andres, er du omfattet av dekningen. Innboforsikringen dekker alle medlemmene i husstanden.
— Sigmund Clementz, informasjonssjef i If, til Din Side.

Slik gjør du det

Men hvordan skal du egentlig leie en el-sparkesykkel, og hva koster det?
I Oslo er en rekke firma allerede i gang med utleie. Noen av de samme er på plass andre norske byer også.
I utgangepunktet følger det å leie en el-sparkesykkel lik fremgangsmåte. Du laster utleierens app og legger inn personlig informasjon og deretter betalingsinformasjon.

Via appen oppretter du en personlig profil, og tilknytter en kredittkort. Ikke velg debetkort, men et kredittkort, slik at du kan kontakte kortutstederen dersom du føler deg lurt av utleiefirmaet.
Via kartet på telefonen din vil du se hvor det står ledige el-sparkesykler.
I motsetning til vanlige utleiesykler, som har faste parkeringsplasser, så vil sparkesyklene kunne finnes overalt innenfor det kartområdet som el-sparkesykkelutleieren bestemmer (såkalt geofence).

Klart for utleie

Når du har funnet en sykkel så bruker du QR-koden på sykkelen, og leser av denne med appen din. Så er el-sparkesykkelen klar til bruk. Du må, som navnet sier, sparke eller småløpe den litt i gang.
Når du er kommet frem til bestemmelsesstedet avslutter du leien via QR-koden/appen.
Vær klar over at det er kommet mange tilbakemeldinger på at brukere opplever at ledige el-sparkesykler på kartet ikke er klare for bruk allikevel.
Eller at det står en sykkel på et sted som angir at det bare skal være tre der. Du bør derfor legge inn litt ekstra tid til å kunne finne enn annen dersom du har det travelt…

Klar for tur

Du starter og slutter leien via appen og QR-koden på selve el-sparkesykkelen. Men husk at du ikke kan bruke appen hos det ene selskapet for å leie el-sparkesykkel hos det andre.

Slik velger du betaling

Tidligere hadde alle utleieselskapene felles løsning: En opplåsingspris, og deretter en pris per minutt. Nå har flere av dem gått over til ordninger der du kan inngå en flere måneders avtale, og bruke el-sparkesykkelen så mye du vil i perioden. Du kan også kjøpe dagskort eller månedskort. For éngangsbesøk er det selvsagt ingen ide med lange avtaler, men dersom du bruker den ofte så er det mye å spare.

Kart i appen

Via kartet appene kan se du hvilke andre byer i verden som tilbyr el-sparkesykler. Du får også se hvor langt utenfor selv sentrum du kan reise.
El-sparkesyklene er forhåndsprogrammert slik at de kjører saktere i enkelte soner av byen, og i noen røde soner får du ikke parkert el-sparkesyklene. Utenfor sonen vil sparkesykkelen stoppe eller umulig å avslutte leieforholdet.
Husk at du ikke skal kjøre på fortau noe steder!

Hva koster det å bruke dem?

Her kan du se en pristest for de ulike leverandørene. Husk at prisene kan være endret i 2021. Denne artikkelen blir oppdatert så snart de nye prisene er klare.

Husk:
Du bør bruker hjelm når du kjører el-sparkesykkel.
Maksimal fartsgrense er 20 km/t.
Du kan leie el-sparkesykkel i Oslo. Andre norske byer kommer trolig senere.
Du kan leie el-sparkesykkel frem til klokka 22.00 om kvelden.
El-sparkesykkelen kan brukes innenfor begrensede områder i sentrum.
Og det er definerte områder hvor du ikke kan parkere dem. (Blant annet ikke i nærheten av kaikant og elver)
PS: Det er mulig å kjøpe seg en egen el-sparkesykkel av samme modell som de som leies ut: Nineboot by Segway ES2 EL-Scooter. Prisen er fra ca 5400 og oppover.

Har du erfaring med el-sparkesykkel? Da vil jeg gjerne at du deler denne i kommentarfeltet på thetravelinspector.no eller på Facebooksiden.