Denne posen til 3 kr kan redde mobilen din fra havari

Mobilen er søkkvåt - sånn redder du den fra kostbart havari.

Du kan bruke samme redningsoperasjon på både ipad og mobiltelefon. 

(Odd Roar Lange): Hvis telefonen din havner i sølepytten, noen velter rødvinsglasset over den, den eller ligger i regnjakkelomma som blir oppsamlingssted for regnvann kan det være snipp-snapp-snute. Men alt håp trenger ikke ute.
Her er tipsene som kan redde telefonen din:

Ta ut simkort så fort som mulig. Og fjern også batteriet, dersom det er mulig.

Så skal du ikke gjøre det som virker fristende: nemlig å bruke hårføneren.
Dette kommer nemlig bare til å blåse fukten inn i telefonen.
Derfor skal du heller bruke støvsugeren, og helst med ekstra smalt forstykke. Bruk gjerne et du lager selv, ved hjelp av en dorullkjerne eller tørkerullkjerne. Sug ut fukt fra alle åpninger, og hold på lengre enn du tror.

Deretter legger du telefonen på en seng av tørt riskorn eller puffet ris. Velg gjerne puffet ris foran vanlig ris. Dette har en eventyrlig evne til å suge til seg fuktighet. Og sist jeg kjøpte en slik pose kostet den 2 kroner og 70 øre. Snakk om billig redning. La telefonen ligge i risen 48 timer, og motstå fristelsen til å sette inn batteriet for en tidlig for en liten test.

Stekeovnmetoden?

Noen sverger for metoden med å legge telefonen i stekeovnen på svak varme. Risikoen for at du ødelegger telefonen er stor. Du må i alle fall sørge for at det ikke er batteri i telefonen og at det ikke overstiger 70 graders varme.

Hvis du får liv i telefonen igjen så bør du huske å ta en sikkerhetskopi så fort som mulig. Det er ikke uvanlig at telefonen virker bra en stund, men så gir den opp.

På den annen side: Det er tallrike eksempler på at folk har fått telefoner til å virke selv etter å ha ligget i bukselomma etter et ufrivillig bad. Det skader i alle fall ikke å prøve...