Du betaler tusenlapper for mye for reisene dine

Jeg viser deg hvordan du enkelt kan spare reisepenger

Bestiller du flybillettene dine på den smarte måten? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Nordmenn oppfatter seg selv som reisevante. Allikevel gjør de feil etter feil når de bestiller reiser. Og enda verre: det ser ikke ut som om de lærer av feilene sine, heller.
Vil du spare penger når du kjøper reiser? Da skal du lese videre.

Bestill tidlig

Det er ikke nødvendigvis den rette bestillingsdagen som avgjør om du får reisen billig. Men visste du at du kan spare mye penger på å bestille billetten veldig tidlig, og deretter endre den?
Du gjør det på følgende måte:
Se for deg at du skal reise fra Trondheim til Oslo t/r i løpet av 2019.
Utreisedatoen er 12. februar, men billigste fullprisbillett på det aktuelle tidspunktet er 2149 kroner.
Dersom du bestilte utreisedato 14. august så vil samme fullprisbilletten kostet deg 1249 kroner
Da bestiller du utreise i august, betaler for denne.
Og så endrer du billetten kostnadsfritt til avreisedatoen i februar dersom du har kjøpt «riktig». For du har lest vilkårene for billetten nøye, ikke sant?

Dermed har du spart hundrelapper på bare den ene strekningen.
Og dersom du allerede nå vet at du skal reise om seks måneder så er det ingen grunn til å vente på at prisene skal bli lavere.
Kjøp heller fullprisbilletten som inkluderer adgang til lounge, fast track, ekstra bagasje høyeste antall bonuspoeng allerede nå. Den billetten kan være billigere dersom du kjøper den nå, fremfor å håpe at det er lavprisbilletter igjen den dagen du skal reise.

Husk at adgangen til å endre reisedag uten å måtte betale for det ikke nødvendigvis gjelder dersom billetten er kjøpt gjennom søkemotorer som Supersaver, Momondo, Ticket etc. De har egne avbestillings/endringsregler som du må sette deg inn i.

Dersom du synes flybilletten er for dyre: sjekk om det er mye billigere å reise en dag før (eller etter). Så kan du heller finne et rimelig hotellrom og allikevel komme rimeligere unna. 

   Husk også at dersom du er I Oslo så er flytoget nesten dobbelt så dyrt som NSB. 

Vet du hvordan du kan spare mye penger på hotelloppholdet? Husk å bestille på søndager - og ring helst direkte til hotellet. Foto: Odd Roar Lange

Vet du hvordan du kan spare mye penger på hotelloppholdet? Husk å bestille på søndager - og ring helst direkte til hotellet. Foto: Odd Roar Lange

Hva så med hotell?

Hotellene har også svært varierte priser for ett og samme rom. Og her kan det være mye å spare dersom du bestiller tidlig, via hotellets/kjedens egne nettsider og ikke minst - bestiller på rett dag.
Med det siste handler det om å bestille overnatting i helgene som er mye billigere enn ukedager. Deretter tar du kontakt med hotellet og forteller at du må endre ankomstdag.
Du kan ikke alltid gå ut fra at du får endret uten kostnad, men du må kanskje betale et lite beløp i mellom. Du vil allikevel kunne spare hundrelapper på denne måten. Pass på å spørre om de har ledig rom før du forteller at du vil endre oppholdsdatoen, for å forhindre at de hevder at det er fullt…

Bonustipset

Visste du at du kan avbestille flyreiser som betalt med bonusbilletter og at du får igjen både poengene og seteavgiften/flyskatten i sin helhet?
Det gjør at du risikofritt kan bestille og betale flybilletter med poeng i god tid, og avbestille denne dersom det ikke blir noe av reisen. Smart, ikke sant?

Dette skal du unngå

Mange lar seg friste av lave lokkepriser hos flysøkemotorer og hotellsøkemotorer som selger flybilletter og hotellrom på vegne av andre.
Men, vær klar over at rettighetene dine er sterkt reduserte, og at disse selskapene legger på prisen gjennom en rekke avgifter som er helt unødvendige. Dermed ender sluttprisen ofte mye høyere enn den du kunne endt opp med hos flyselskapet.
Det smarteste og billigste er å kjøpe flybilletter direkte fra hjemmesidene til flyselskapet, og hotelloppholdet bestiller du fra hotellet direkte. De laveste prisene kan du ofte få ved å ringe hotellet i stedet for å bruke nettportaler.