7 ting du bør vite før du tar ut penger i minibank i utlandet

Skal du ta ut utenlandsk valuta for reisen er det sju ting du må vite.

(ODD ROAR LANGE): Med disse tipsene blir neste utenlandsreise enklere for deg.

1) Trenger jeg kontanter umiddelbart etter ankomst? I så fall, ta ut penger før avreise fra Norge eller på flyplassen ved ankomst. Veksle til mindre valuta i en kiosk på ankomstflyplassen, slik at du har noe annet enn store sedler. Fordelen ved å ha pengene klare oppveier ulempen med litt dårligere vekslingskurs og evt gebyr.

2) Kan du vente med uttaket til f.eks. neste dag? Dra til en lokal bankfilial og minibanken tilknyttet denne. Et godt førstevalg er å bruke minibanken inne i selve banklokalet. Årsaken er redusert risiko for skimming (kopiering av kortet ditt) eller at noen kan se hvilken kode du taster. Ikke oppfør deg som en «vandrende minibank» når du går ut på byen eller skal på markedet etterpå. Hold kontanter og kort adskilt, og ha alltid et ekstra kort på et annet sted enn i lommeboka.

3) Når du får spørsmål om «conversion» eller «no coversion» skal du alltid velge det siste for å slippe et ekstra gebyr. Når du betaler med kort i en butikk, hotell eller restaurant skal du velge det samme, altså betaling i lokal valuta..

4) La gjerne én i familien/vennegjengen ta ut penger for alle, og fordel deretter beløpet og kostnaden etterpå. Da slipper dere unna med ett uttaksgebyr.

5) Er det stor mulighet for at du kommer til å trenge denne valutaen senere? Ta vare på eventuelle kontanter til neste reise, så har du startkontanter på plass. I motsatt fall, bruk dem opp på flyplassen på returen så slipper du kostbar veksling tilbake til norske kroner.

6) Ha alltid med mer enn enn kredittkort på reisen. Og vær ytterst forsiktig med å avsløre hvilken pinkode du bruker.

7) Husk at når du betaler leiebilen med kredittkortet så er en ekstra forsikring mot egenandel inkludert. Sjekk det nøye før du reiser.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her