Derfor trenger du ikke pass i Europa

Dette kan du gjøre i stedet - når du reiser

Du trenger ikke vise pass for reiser i Europa. Men det er selvsagt ikke feil å ta med dersom du har ett. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Aldri har det vært vanskeligere å få time hos politiet til å bestille pass eller nasjonalt ID-kort enn nå. En rekke av landets politistasjoner har flere måneders ventetid før man får time.

Men fortvil ikke, selv om du ikke har pass eller passet ditt har gått ut på dato. Dersom du skal reise i mellom EU/EØS-land så er det ikke krav om at du må ha med deg pass.

For reiser i Norden

Det er passfrihet i Norden. Norden består av landene Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island. Når du passerer grensen, kan du bli bedt om å dokumentere at du er nordisk borger. Derfor anbefaler vi at du har med pass, ID-kort eller gyldig førerkort på reiser mellom de nordiske landene. 

Barn som reiser sammen med foreldrene sine trenger ikke egen legitimasjon. Dette gjelder så lenge de foresatte kan vise legitimasjon.

Reiser til Svalbard

Pass og nasjonalt ID-kort er godkjent reisedokument for norske statsborgere som kommer fra eller reiser til Svalbard.

I en overgangsperiode til og med 30. april 2022 godkjennes også følgende dokumenter utstedt i Norge:

  • førerkort utstedt etter 1998

  • bankkort med bilde og fødselsnummer

  • Forsvarsdepartementets Identitetskort (FD-ID).

Barn trenger i overgangsperioden ikke vise legitimasjon, hvis barnet identifiseres av en voksen som følger barnet til flyet eller som reiser sammen med barnet.

Reiser i Schengen

Schengenområdet består av 26 europeiske land: Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike. Mellom disse landene er det vanligvis ikke passkontroll.

Det er ikke krav om at du må ha med pass eller nasjonalt ID-kort for reiser mellom Schengenland. Men du kan måtte vise identifikasjon på at du er norsk. Formelt sett er det bare pass og nasjonalt ID-kort som er gyldig. Men Politidirektoratet bekrefter overfor Thetravelinspector at norsk førerkort eller bankkort med bilde normalt vil være tilstrekkelig. Om du i tillegg har med deg et pass som er gått ut så vil du være enda bedre rustet i en ID-kontroll.

Forskjellen på pass- og id-kort

Passet ditt er både et reisedokument og legitimasjon. Det kan du bruke for å dokumentere hvem du er i alle situasjoner og overalt hvor du reiser.

  • Nasjonalt ID-kort er et ID-bevis som kan brukes når du må legitimere deg. ID-kortet har samme størrelse som et bankkort og er praktisk å ha med seg. Det kan også brukes som reisedokument når du skal reise til EU-/EØS-landene og Sveits.

Pass

Formålet med pass er at du skal kunne dokumentere hvem du er når du er på reise i utlandet. Passet kan også benyttes som ID-bevis i andre situasjoner hvor du har behov for å dokumentere din identitet.

ID-kort

Formålet med ID-kortet er at du kan få et offentlig utstedt identitetsbevis som du kan bruke når du blir bedt om å dokumentere hvem du er (legitimere deg). For eksempel når du er i banken, henter pakker eller er hos myndighetene. ID-kortet er et sikkert identitetsbevis og utstedes av politiet. Det er frivillig å ha nasjonalt ID-kort. Du må være norsk statsborger, registrert med navn og fødselsnummer i Folkeregisteret, for å søke om nasjonalt ID-kort.

Det er to utgaver av ID-kortet, ett med rød ledetekst og ett med grønn ledetekst. Begge kan brukes i situasjoner hvor du blir bedt om å legitimere deg i Norge. Kortet med rød ledetekst oppfyller kravene til et reisedokument og kan brukes som reisedokument når du skal reise til EU-/EØS-landene og Sveits.

Dersom du ikke ønsker eller ikke kan få ID-kort med reiserett, kan du få utstedt et ID-kort uten reiserett. ID-kortet har samme størrelse som et bankkort.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet/Aller Media.

Guest User5 Comments