En drøm i mørket blir oppfylt med et hyl

Åtte arbeidsklare huskyer står spent for sleden. Sofie fra Ukraina er klar som hundesledefører - og to reiseglade gjester har tatt plass under ullteppet på sleden. Det er tirsdagskveld i Tromsø. Og klart for et vintereventyr til å huske når våren kommer, med lyse kvelder og snøfrie sletter på Kvaløya.

Det er ikke stjerneklart i kveld - og derfor ikke noe etterlengtet nordlys i sikte. Men i det fjerne lyser det oransje lyset fra Tromsø by opp skyene og lager en magisk ramme rundt Tromsø Villmarkssenter, Vi er bare 25 minutters kjøring utenfor Nordens Paris. Men det føles som om vi er  langt ute på viddene.

Regn blir til snø

Det regnet i byen, men temperaturen her er et par grader lavere. Derfor er det etterlengtet snø som faller mot bakken denne sene novemberkvelden.

Turen til Tromsø Villmarkssenter inngår i Hurtigrutens omfattende ekspedisjonsprogram med i alt over 50 ulike utflukter. Ved en rekke av anløpene mellom Bergen og Kirkenes er det lagt opp til lengre stopp i land. Og i stedet for bare å rusle rundt på målløse turer i sentrum kan man, ved å bestille deltagelse dagen i forvegen, hive seg med på dagens utflukt.

Denne gangen er det to fulle busser som drar fra havna i Tromsø til villmarkssenteret. Jeg fryktet lange køer og mye dødtid siden en rekke eldre gjester var med på turen, men villmarkssenterets ansatte er vant til at turistene kommer i store puljer.

-Snøen kom for tre dager siden, så vi er såvidt i gang med sesongen, sier Sofie. Hun har spent åtte hunder for sleden og har allerede unnagjort to runder med turister på den seks kilometer lange runden som er oppkjørt for kvelden.  Dagslyset er på kortvarig besøk på denne tida av året. Derfor er gode hodelykter nødvendig for hundeførerne. Vi, gjestene, klarer oss med varme klær og et stort smil. 

Hyggelig møte mellom hunder og mennesker. Tromsø villmarkssenter leverer på øverste hylle. Foto: Odd Roar Lange

Kaffekos ved bålet

Først er det klart for kaffe fra en diger svartkjele i den store lavvoen. Bygget i tre og med selskinnstrukne benker blir det fort en lun og god stemning, og god avtrekk gjør at røyken fra den åpne grua slett ikke er plagsom for noen.

I en av inngjerdingene ved villmarksleiren venter kveldens søteste opplevelse: syv flotte og lekne valper som foreløpig sosialiseres ved å være sammen med hverandre, sammen med hundepasserne og får møte turistene. Men pass på alt løsøre, Hundene er svært kosete og veldig nysgjerrige og de stikker bokstavelig talt gjerne snuten sin ned i lommene dine for å finne noe å leke med. Min notisbok levde farlig en stund.

Men så er det klart for den aller største turen: Ut på tur i hundeslede. Stien ned til startpunktet er godt opplyst av fakkelbokser og etter en kort venting på innkommende hundespann er det endelig vår tur. Jeg har gjort dette noen ganger tidligere, og jeg vet at det som venter er vel verd å vente på. 

Været er ikke det beste, men skaper allikevel god vinterstemning. Foto: Odd Roar Lange

Klar for tur

Lunt og godt under ullpleddet er det bare å lese seg tilbake. Hundene hyler, vi smiler, og Sofie løsner snøankeret som holder hundespannet i ro. Så bærer det ut i vinternatten. Med arbeidsomme hunder og glade gjester. 

Fortsatt er er det litt lite snø noen steder med sledene er myke og tåler både slag og noen humper. Det samme gjør vi.

Og underveis er det noen korte stopp for hundene og fotograferende passasjerer. Det går som en drøm og vinternatten blir på en måte lys den neste halvtimen. 

Har du ikke prøvd hundekjøring før: benytt den neste sjansen du har. Jeg tror ikke du kommer til å angre…

Møt valpene og få et godt øyeblikk.                         Foto: Odd Roar Lange

Fakta om turen

Dette trenger du: Ta på deg varme klær og sko. Ull innerst anbefales sterkt. Du får imidletid låne klær dersom du trenger det.

Passer for: Nesten alle. Jeg ville ikke anbefale turen for dem som har dårlig rygg, mens ellers kreves ingen andre forhåndsregler (ps: det er en fordel å ikke være redd for hunder, men disse er utelukkende kosete og snille)

Pris: Med Hurtigruten koster denne utflukten kr 1450 per person.

Tid: ca 3,5 time

PS: Det er selvsagt mulig for andre enn Hurtigrutens gjester å oppleve hundesledekjøringen på Kvaløyaslett. 

Nettside: Tromsø Villmarkssenter

Reisen er gjennomført i samarbeid med Hurtigruten