Derfor blir årets Moldejazz en sommervinner

Disse ekspertene spår suksess - og de har alltid rett

Det er klart for jazzfestival i Molde i uke 29. De unge gleder seg. det bør du gjøre også.
Alle foto: Ragnhild Marie Reistad/Synne Aarø Lange

(Odd Roar Lange): Du kan stille både klokka og kalenderen etter Molde International Jazzfestival. Midt i sommerferien - mandagen i uke 29 slippes de årlige musikk-kreftene løs i Molde. Den middels store byen - i hjertet av Møre og Romsdal - skal oppfylle til forventninger, drømmer og skyhøye krav.
Kravene er sterkeste fra dem som har levd noen år, og som mener at alt (eller i alle fall det meste) var bedre før. 
Da Miles Davies, Sting, Bob Dylan, Eric Clapton, BB King og Leonhard Cohen spilte på Moldejazz. (De var riktignok aldri dere på samme tid ...)

Årets festivalprogram er som menyen på en god restaurant: Du finner garantert noe du elsker du kommer til å bli overrasket, og du kommer ikke til å like alt.

Det går an å reise til Molde som en Carl Pilkington i An Idiot Abroad: For å irritere seg over det meste, synes alt var bedre før og å mene at «alt er bedre hjemme». 

Gjør som de unge

Men det går an å dra til Molde slik som veldig mange unge gjør. De som har rett.
De som reiser med vidåpent sinn, med glede og forventninger fordi de skal bruke uke 29 til treffe nye og gamle venner, til å med uforbeholden glede skal dra til Alexandraparken for å høre skikkelig heftig musikk, danse på benkene, drikke øl, smile, bli forelsket (eller friske opp en kjærligheten til en eksisterende partner), for bare å kose seg og nyte sommerlivet - uansett vær.
De skal til Romsdalsmuseet på onsdag for å se og høre Sondre Julstad og Aurora (Aksnes). Og har de kjøpt todagerspass så får de også med seg TajMo - The Taj Mahal & Keb' Mo' Band og deretter Bernhoft & The Fashion Bruises på torsdag.

Dette kommer de gamle til å klage over:

• Det er for mye jazz
• Det er for lite jazz
• Det er for mange artister
• Det er for mye snakking blant publikum under konsertene på Romsdalsmuseet
• Det er for dyrt
• Det er for kostbare hotellrom (selv om de selv bor gratis i Molde)
• De har aldri hørt om årets Artist in Recidence - Vijay Iyer
• Det selges for mye «juggel og tull» i bodene i Storgata
• Favorittbordet på Kafe Kneippen er opptatt av andre som egentlig ikke har noe der å gjøre
• Folk kler seg rart under jazzfestivalen i Molde
• Det er for lite glad-jazz

Men de gleder seg allikevel over at det er yrende liv, daglig streetparade, gladjazztelt (Magic Mirror) på rådhusplassen (nytt av året), god stemning, Calles Jazzvin og Vinbar, en levende by. Jazzfestivalen i Molde er en fin blanding av glede og klaging. Sånn har det alltid vært - sånn vil det alltid være.

Det er noe med folk fra Molde - de er veldig begeistret, men de er mest begeistret inni seg.

Og de unge gleder seg mest. Og det er det aller beste.

Over til været

Hvordan været blir under Moldejazz? Sannsynligvis som de fleste tidligere år: Variert, så ta med alt fra badetøy og sandaler til fleecejakke og regntøy. Ta med penger, ta med godt humør, ta med et åpent sinn. Da garanterer jeg at du kommer til å elske uke 29 i Molde.