Båtfolk: Alt var bedre før - la oss drukne i fred

IMG_4062.jpg

Alt var bedre før.

Vi ville ikke ha sikkerhetsseler i bilene, treski var bedre enn glassfiberski og røykeloven ble noe herk.

Dra til sjøs, så vakkert det kan være...

Eller var er den det? I dag tror jeg de fleste synes at alt dette har vært bra. Nå har regjeringen vedtatt

I 2014 døde 34 personer i småbåtulykker i Norge. 27 av dem hadde ikke flyteplagg. Jeg har ikke studert hver enkelt hendelse og kan ikke gå god for hvor mange av av dødsfallene som kunne vært unngått dersom vedkommende hadde hatt flyteplagg. Men jeg må anta at det er en god del av dem.

Det er noe med båtfolk. De er selvsagt mer enn båtfolk. De er familiefedre, ektefeller, kjærester, noens sønner eller døtre, kolleger, naboer, klassekamerater også.

Vil de dø, egentlig?

Alle har mange som er glade i dem. Som ønsker dem god tur på sjøen. Men som også ønsker dem trygt hjem igjen etterpå.

Jeg tror ikke noen av de som ikke bruker flyteplagg har noe ønske om å dø. De tror bare at risikoen ikke gjelder dem. At det ikke er de som faller i sjøen. Dersom vi kunne spørre de døde så tror jeg at de ville svart det samme. Nå er det dessverre for sent!

At flytevest-Arne ikke vil bruke redningsvest er i beste fall en kuriositet og ikke noe å legge vekt på.

Når Røde Kors og Redningsselskapet mener at vi trenger et påbud så er det verd å lytte til.

En somemrdag på fjorden. Velkommen hjem, også. Foto: Odd Roar Lange

 

Regler gjelder - for de andre

Men, når båtfolk kommer i båt så vil de (fleste) ikke ha noen regler. Ikke skal det være fartsgrenser fordi de er "så vanskelig å overholde". Ikke skal det være forbudt å tømme septiktanken rett i sjøen, ikke vil de ha avgifter på motorer. Jeg kan, i farten, ikke komme på et eneste påbud som har vært  positivt mottatt av båtorganisasjoner.  "Sjøen skal være fristed", mener mange av dem.

Dette til tross for at mange båtbrukere ikke tar vare på friheten til annet enn beste for seg selv. De andre får klare seg som beste de kan.

Jeg kan, da kan du også

Jeg har vært på sjøen i store og små båter hver eneste sommer i 50 år. I båter som har vært fra 8 til 70 fot lang. Alltid med redningsvest eller andre flyteplagg. Det fungerer utmerket. Vanligvis bruker jeg den oppblåsbare typen. Men på skikkelig kalde dager går det an å bruke den andre typen flytevest og ha den gjerne under ytterjakka, for da holder den godt på kroppsvarmen for deg.

Og det er ikke slik at politiet kommer til å springe langs svabergene for å ta folk som ikke bruker redningsvest. De kommer heller ikke til å lete etter folk som ikke bruker det ute på sjøen. Men jeg tror et påbud gjør at vi kommer til å skjerpe oss. Det kommer til å bli like naturlig å alltid bruke redningsvest/flyteplagg i båten som det er naturlig å alltid bruke bilbelte i bil.

Husk redningsvest. Alltid ! Foto: Odd Roar Lange

 

Ja til påbud

Et påbud om bruk av redningsvester i båter er en god idè. Både for store og små. Og,  både når båten er i fart og når man stopper opp for å fiske.

Når båten er fortøyd er det noe annet. På samme måte som setebeltepåbudet opphører for parkerte biler. Dagens flyteplagg er tøffere og bedre enn noen gang. Billigere, også.  Jeg ønsker et påbud om flyteplagg velkommen. Det er synd det ikke trer i kraft før neste år. For det vil koste 20-40 mennesker livet å vente.

Jeg tror også at, når påbudet blir innført fra 1. juni neste år, så kommer det til å bli omfavnet med glede.

Og om noen år er det ingen som synes at "alt var bedre før"