Derfor måtte jeg intervjue kong Harald på do

Kongen fyller 80 år. Dette skjedde da jeg satt på do mens kongen lå foran beina mine. 

Kong Harald, på en senere seilbåt - Fram XV.                         Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Den underlige historien skjedde under VM i seiling (One Ton Cup) ved Møns Klint i Danmark  i sommeren 1995. Jeg var på jobb for Dagbladet og skulle dekke mesterskapet sammen med fotograf Tore Bergsaker. 

Før avreisen til mesterskapet hadde jeg sendt flere intervjuforespørsler via telefakser (!) til slottet. Svarene uteble, men jeg tok opp igjen tråden da vi ankom Møns Klint og Klintholm tirsdag 30. juni . Og svaret var at vi kunne møte opp til intervju ved bryggen når de kom på land etter trening to dager senere.

Men, denne torsdagen hadde også konkurrenten VG ankommet VM-området. Og jeg skjønte at de ville få det samme intervjuet dersom de møtte opp på brygga sammen med oss. Derfor var gode råd dyre. Vi ville gjerne ha dette eksklusivt. Løsningen ble denne (litt ufine):

VG og øl

Vi inviterte VG på lunsj med øl på yachtklubben, og forklarte de nyankomne at kongen og Fram XI neppe ville være i land før klokka 17. (Selv om vi hadde intervjuavtale klokka 15 – men dét kunne vi ikke la VG-teamet få vite)

Og mens vi skaffet flere øl til våre gjester gikk jeg meg på do, og snek meg derfra ut av lokalene og ned på brygga kl 15.00
Fotografen ble ofret og fikk være igjen på bar sammen med VG og måtte klekke ut stadig nye forklaringer på mitt lange fravær. Bilder fikk vi heller ta senere…

Kongen tar roret. Mens jeg tok styringen over intervjuet.                   Foto: Odd Roar Lange

Kongen ville gjerne intervjues på dekk i finværet, men da skjønte jeg at vi kunne bli observert fra yachtklubben. Derfor foreslo jeg at vi kunne gå ned under dekk. Men det var trangt ombord og i hovedrommet var mannskapet i gang med å pakke seil, så kongen og jeg måtte frem i forpiggen (det forreste rommet i båten).

I dette rommet er toalettet det eneste “møbelet” - siden det var en ren regattabåt og ikke en turseiler.  Og derfor ikke utstyrt med annen luksus.

-Du får sette deg på tronen du, sa kongen. Og pekte på toalettet.

Journalisten på tronen

-Det er bare jeg som bruker dette ombord. De andre tisser over rekka, men dersom jeg gjør det så kommer vel dere fra avisene med de lange telelinsene. Og siden bare jeg bruker toalettet, så kalles det av de andre gutta ombord for tronen…, forklarte kongen.

-Og: dersom jeg setter meg på doen nå, så skriver du sikkert at:
“Dette sier kong Harald til Dagbladet mens hans sitter på do, hehe…”, fortsatte kong Harald...

Kongen havnet på gulvet

Kongen ser fremover, mot nye seiløyeblikk. Jeg vil gjerne treffe ham igjen, selv om det ikke er på do.

Foto: Odd Roar Lange

Og han hadde helt rett.
Derfor satte jeg meg på doen, og han seg på dørken (gulvet i båten). Etter en stund ble han sliten og la seg ned i full lengde. Og slik ble intervjuet gjort, mens jeg satt på do og han lå foran beina mine.

Hvordan det er å ligge på ryggen foran en journalist?
Helt konge!