Denne mannen ville de ikke møte ...

Y24A7793.jpg

Men i Trondheim kan du gjøre det, allikevel.

Nattmannen venter på deg…i Trondheim. Foto: Odd Roar Lange

 

Han var foraktet av mange - og skydd av alle. Han var mannen helt uten ære. Nattmannen hadde det absolutt nederste trinnet på rangstigen på 1700-tallet. Han ryddet opp etter andre, enten det var å fjerne søppel - eller de døde. Han tok seg av døde hunder og katter, eller det var å fjerne likene etter mennesker som hadde dødd av sykdom, alderdom, selvmord eller henrettelser.

I nattmannens hus….

De fleste ønsket å glemme nattmannen. Fordi den urene mannen ikke skulle omgåes av noen. Men mindre man selv ønsket å bli omtalt som uren!

På bymuseer får man vanligvis høre om de rike. De vellykkede som hadde de største husene og største godsene. Men på Sverresborg Trøndelag Museum har de løftet frem Nattmannen i lyset igjen.

Kummerlige forhold.

Her får du høre om Peder Anderson Bjørgum og kona Inger Gabrielsdatter, som senere ble enke og måtte gifte seg med nattmannetterfølgeren Jakob Amundsen. Sistnevnte viste seg å være et tyrann - og for Inger og barna ble livet - om mulig - enda verre enn før. Skulle nattmannens barn døpes i kirken var det jordmora som måtte bære dem til kirken og tilbake igjen. En svært utakknemlig jobb.

Sverresborgmuseet er en av Trondheims virkelige sommerperler. Enten du besøker byavdelingen - med det nyoppsatte huset til Nattmannen, eller om du besøker telemuseet, apoteket, tannlegen eller godtebutikken.

Eller om du tar turen opp mot borgen og ser utsikten utover byen. Og samtidig stikker innom bygdetunene som ligger så flott til. Jeg har vært i Trondheim mange, mange ganger. Og jeg trodde jeg hadde en viss oversikt over hvilke museer som var verd å besøke. I alle fall dem som var av en viss størrelse. Men Sverresborg Trøndelag Museum hadde jeg -  utrolig nok - klart å overse. Helt til i dag. Tusen takk til turistkontoret i Trondheim for det gode tipset, og til direktør Torunn Herje for en flott omvisning. Takk også til Nattmannen som ville fortelle oss den spennende historien.

Nattmannen kommer igjen.

Nå er det din tur. Du kommer ikke til å angre!

PS: Visste du at nattmannen også ble kalt rakkeren? Og at barna hans derfor ble kalt rakkerunger