Det var slik det hele startet

bilde.jpg

Når er det turen starter? Og hvorfor er den så viktig? Skitur rundt 1970. Selv om fargene har bleknet så har ikke minnene gjort det. Foto: Per Kristian Lange

Jeg vet i alle fall når det startet - og hvordan.

Jeg kjenner mange som liker å dra på tur. Vi nordmenn liker å kalle det "å dra på tur". Det er noe gammelmodig over det, og det er ikke nødvendigvis uttrykket man bruker for å høste størst suksess blant tenåringer.

Vi drar

Da bør man være mer konkret: dra på skøyter, dra på topptur, gå på ski, kjøre slalåm osv. Ikke bare sånn generelt: "dra på tur".

Selv om det er altså det det er. Og det fungerer godt på små barn.

Og da er vi egentlig ved poenget. Det er her det starter for mange. Og det er her det startet for meg. Kanskje for deg, også?

Med foreldre, besteforeldre, onkler og tanter som tok meg (og søstrene mine) på tur. Korte turer i nærområdet med ettermiddagskaffe og kjeks. Litt lengre turer i helgene - enten dagsturer eller hytteturer.

Og litt senere - sånn i rundt 10-årsalderen venter speideren. Med enda flere og enda lengre turer - og enda flere turvenner.

En kikk i fotoalbumet. Og det dukker opp turbilder på mange av sidene.

 

Lettveggen

Det ble lagt et grunnlag disse årene. Som gjorde at:

1: Jeg møtte turveggen i 18-årsalderen og tenkte at nå var det slutt.

2: Lettveggen, som det viste seg at det var, ble revet i 25-årsalderen og et nytt turliv, basert på det forrige, startet opp igjen.

Nå er det min tur

Da jeg ble pappa var det  enkelt. Vi kjøpte vogn, bæremeis og pulk. Det var klart for tur. Ut på tur. I helgene.

Arven ble - uten at det var noen tung bør - brakt videre. Vi dro på korte turer, med kaffe og kjeks (og saft :-) ) i nærmiljøet. Og på lengre turer - dagsturer og hytteturer.

Jeg tror det er mulig å bli glad i å dra på turer uten å ha foreldre som viser eller viste vei. Men du verden så mye lettere det er dersom stien allerede er tråkket opp.

Kom deg ut

Søndag den 2. februar arrangeres Den Norske Turistforenings  vinterutgave av Kom-deg-ut-dagen. 130 arrangement landet rundt. Klikk på lenken og finn turer der du bor.

I dag skal det legges et nytt grunnlag - for mange barn og unge. Om noen år er det de som skal stå hjemme en søndags morgen.

Og pakke tursekken.

Fordi de og deres barn skal ut: ut på tur.