Dette har du krav på ved Norwegian-streik

Det blir ingen ting av den varslede streiken i Norwegian denne uka. Men, den kan komme i mai.

Flyselskapet Norwegian. Foto: Odd Roar Lange

 

Fra torsdag morgen, 1. mai, kunne det blitt full streik i flyselskapet Norwegian. Og det var mange passasjerer som var smånervøse for om de kom seg dit de skal 1. maihelgen. Det er nå ingen risiko for strek denne uka, siden arbeidsgiverorganisasjonen Parat ikke sendte varsel innen sist fredag. Men dersom ikke kommende ukes forhandlinger går i orden kan det bli streik i mai.

Da kan det være greit å vite litt om rettighetene dine.

Vær klar over at du ikke kan heve kjøpet og få igjen pengene pga risikoen for en streik. Det er kun dersom streiken er et faktum at du faktisk har rettigheter. Her kan du lese hvordan du skal forholde deg når det gjelder dine rettigheter.

Dersom du mister arbeidsinntekt på grunn av at du ikke kommer deg dit du skal så har du ingen krav til å få dekket dette.

Men flyselskapet skal hjelpe deg å komme deg til bestemmelsesstedet ved hjelp av annen transport. Eller du kan få pengene for flybilletten tilbake. Disse pengene skal du ha på din konto innen sju dager.

Hva handler det om?

De kabinansatte i Norwegian fikk nylig ny arbeidsgiver da flyselskapet omorganiserte og skilte ut kabintjenestene i datterselskapene Cabin Services Norway og Cabin Services Denmark, skriver Aftenposten.

Før denne overføringen skjedde, har de norske og danske kabinansatte hatt felles tarifforhandlinger, men nå må avtalene inngås separat.

- Avtalen må være separat fordi det norske tariffområdet ikke strekker seg til andre land. Men de danske ansatte må gjerne være organisert hvor de vil og støtte seg på Parat. Det er ikke noe vi ønsker å styre, sier Skånvik.

Felles tariffavtale

Forbundsleder Skjæggerud i Parat mener på sin side at det er viktig at de kabinansatte er en samlet gruppe, og sier medlemmenes styrke svekkes om de ikke får lov til det.

Parat brøt forhandlingene med Norwegian i slutten av mars om en fortsatt felles tariffavtale for de kabinansatte.

- Dette får vi diskutere med dem rundt forhandlingsbordet, men det er et veldig krevende krav, ja, sier Skånvik til Aftenposten.