Jeg anbefaler et liv på kanten

FullSizeRender-4.jpg

Hvorfor haste avgårde som alle andre, når det beste er et stille liv på kanten? Norge har så mange fine sommerøyer. Dette er en av dem. Sett deg på kaikanten med et glass hvitvin. Det er en nytelse for hele sommeren. Foto: Odd Roar Lange

En drøy halvitmes rutebåttur fra fastlandet i Romsdal kommer til til øyene Nordre og Søre Bjørnsund. Her finner du smale marmorgruslagte gater mellom store og små kysthus. En bebyggelse som må tåle værharde forhold i vinterstengte måneder og som krever vedlikeholdsarbeide gjennom sommeren. Derfor er ferieøya også et hektisk sted for dem som bor der noen uker hver sommer. Vi andre kan slappe av og leie rom på Bjørnsund Leirskole som er omgjort til sommerhotell. Les mer her.

Her kan du leie rom, og du kan også leie robåt for et døgn. 250 kr per seng, 200 for en robåt. Foto: Odd Roar Lange

Når rutebåten har sine daglige anløp er det folksomt på kaia. De fleste skal se hvem som kommer og hvem som reiser. Dette er en del av kystlivet. Foto: Odd Roar Lange

Jeg har laget denne fotoreportasjen om øya som aldri sover om sommeren.

Bjørnsund var på det meste bosted for 600 mennesker. Men kravene til skole, strøm, vann og annen infrastruktur førte til at kommunen valgte en dramatisk løsning i 1968. Øya skulle tømmes for fatboende. Øya ble fraflyttet i 1971 og har siden den gangen fungert som ferieøye. Med en solid oppblomstring i aktiviteter, restaurering av husene og vitalisering av idrettslaget og velforeningen de siste åra.

Dette er Nordre Bjørnsund - sett fra Moøya hvor det automatiserte fyret står. Foto: Odd Roar Lange

Det beste med å være på Bjørnsund om sommeren er å  være der og å gjøre minst mulig. Ta med deg et glass vin eller en kald øl, sett deg på bryggekanten. Slå av en prat med de som kjenner øya godt. La deg begeistre av kystliv, lukt, smak og opplevelser.

Jeg tror livet blir bedre etter noen dager på Bjørnsund.

Sola på himmelen over fyret. Det nærmer seg kveld. Foto: Odd Roar Lange

Vil du se flere av mine bilder fra Bjørnsund. Se her.

Dette bør du vite om Bjørnsund

Du kan gå mellom øyene Nordre Bjørnsund, Moøya og Hammarøya. Mellom Nordre Bjørsund og Søre Bjørnsund må man bruke båt.

De to hovedøyene omtales bare som "Nordre" og "Søre".

Du kommer til Bjørnsund med rutebåt fra Bud. Daglige avganger. Se Rutetider her. Betaling med kort eller kontant.

Du kan bo på leirskolen, som er omgjort til sommerhotell. I alt 44 senger fordelt på leiligheter og rom. Kr 250 per seng. Du kan låne dyne/pute og kjøpe engangssengetøy for kr 50. Jeg anbefaler heller å ta med eget sengetøy, eller å ta med sovepose.

Du kan kjøpe frokost for kr 90.

Ellers er det lagt opp til selvhushold.

Leie av robåt: kr 200 per døgn. Du kan betale med kort eller kontant.