Her bør fotballbyen få sitt museum

IMG_3136.jpg

Fotball er mye mer enn idrett. Det er kultur - og en turistattraksjon. I alle fall i fotballbyen Molde. Dette er utsikten fra Moldes byfjell Varden. Der nede kan du se Aker stadion. Foto: Odd Roar Lange

 

Det er ikkje så mykje med Molde. Og det Molde har, det kan dei ha for seg sjølv. Det sier fotball-lyriker Frode Grytten.

Grytten har rett. Både i sin harselas og sin kjærlighet til både Molde og fotball. Byen som har vært Norges beste fotballby de siste årene har vakre Aker stadion. Den er en gave fra Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten og har Norges fineste fotballstadion-beliggenhet. Helt i strandkanten og med en storslagen utsikt mot Romsdalsalpene.

Dessverre er det alt for liten aktivitet her. Bygget burde vært en heldagsattraksjon.

Aker stadion ligger veldig fint til ved fjorden. Doto: Odd Roar Lange

Turistskipene og Hurtigruten som ankommer Molde har ikke alltid all verden å tilby de reisende. I all fall ikke innenfor gangavstand fra kaia. Og ikke på kveldstid og på helligdager. Moldes flotte fotballstadion burde vært et yndet sted for turister og gjester utenom kamptidene.

Bygg et museum

Molde Fotballklubb hadde tidligere en supporterbutikk og kiosk. Den er nedlagt og lokalene er under ombygging etter at de har ståt tomme i lang tid. Dete er området som burde vært gjort om til fotballmuseum.

Her inne bør fotballmuseet ligge. Foto: Odd Roar Lange

Lokalene innenfor vinduene pusses i disse dager opp. De bør bli fotballmuseum. Foto: Odd Roar Lange

Her burde besøkende få oppleve høydepunkter fra klubbens historie. Og fra opplevelser knyttet til fotball. Det ville også vært et populært sted å besøke i forbindelse med fotballkamper. Molde Fotballklubb vil gjerne at publikum kommer tidligere til kampene. Dette kan bli trekkplasteret som gjør at ønsket kan bli oppfylt. Fordi det ikke er nok å lokke med gratis kaffe eller korpsmusikk før avspark. Det må handle om fotball, om minner og gode opplevelser. Og selvsagt muligheter til å kjøpe supporterutstyr, sesongkort, cupbilletter og billetter til champions league.

 

Bruk de som har historiene

Klubben har vært mange frivillige seniorer som gjerne tar med gjester på guidet omvisning på Aker stadion. de har historiene i blodet. Og mange av dem kan fortelle dem ed stor innlevelse og entusiasme. Når det er mulig å få en kikk bak kulissene på de store idrettsarenaer rundt om å verden så burde det virkelig vært mulig i byen som ønsker å være Norges fotballby nummer 1. Tenk hvilken reklameverdi det vil ha - for klubben og for byen (og for sponsorene).

Utsikten fra Aker stadion er i verdensklasse. Her mot hotell Scandic Seilet. Foto: Odd Roar Lange

Jeg håper det blir noe av drømmen om fotballmuseum. Det fortjener Molde - og turistene.