Nå blir det bråk - i fjellet

IMG_8753.jpg

Den kommende regjeringen vil ha mer støy i fjellet. Sånn bør det bli bråk av. Snøscootertur på Svalbard. Snart kan de bli en virkelighet nær deg, også. Det synes jeg er veldig dumt. Foto: Odd Roar Lange

De borgerlige partiene lovte under valgkampen at de skulle gi større selvråderett til kommunene. Blant annet når det gjelder å gi tillattelse til motorferdsel i utmark. Noe som igjen vil vil mer bruk av snøscooter i Norge. Jeg håpet at det bare var valgflesk. I følge lekkasjene fra samarbeidsmøtene mellom FrP og H så tyder det dessverre ikke på at flesket blir liggende urørt. For  når Erna Solberg om kort tid blir statsminister går det mot slutten for fjellstillheten mange steder.

Stille, stille

Det er en veldig uheldig utvikling i norsk natur og for alle oss som bruker den.

Vi trenger politikere som tør si nei. Og ikke flere av dem som sier ja fordi det er ubehagelig å si nei.  Vi trenger noen som tør stå frem og vise ansvarlighet for flertallet og for naturen. Ikke noen som sier ja fordi motorsportens interessegrupper skraper støyende på døra. Fordi noen få synes det hadde vært kjekt med snøsccoterkjøring.

Under en reiselivskonferanse på vestlandet forleden advarte utenlandske reiselivseksperter mot å ødelegge den uberørte naturen som Norge har. Mens mange andre land må rydde opp etter tidligere feilgrep har Norge fortsatt rene fjorder, uberørte fjell, en strandsone som er tilgjengelig for alle og (de aller fleste steder) ikke  gjenbygd av fritidsboliger.

Scooterfart i fjellet. Er det det vi ønsker? Foto<: Odd Roar Lange

Den høye prisen

Dette er det turistene kommer til Norge for å oppleve. Til tross for et høyere prisnivå, færre varme soldager og en, for mange, komplisert infrastruktur, er vi fortsatt et meget attraktivt ferieland.

Jeg tror det kommer til å være noen som kommer til å dra til Norge fordi de får muligheten til å kjøre snøscooter på nye scootertraseer. Det kan bli en ny turistnæring og ny mulighet til inntjening. Og det øker bevegelsesradiusen for mange som vil til fjells. Det blir også lettere å få kjørt varer og mennesker til og fra fjellhyttene.

Men prisen er, etter min mening, altfor høy. Det er den prisen reiselivsnæringen bør være bekymret for. Ikke prislappen på hotellovernattingen og middagen.

Velkommen til fjellet

Det er mange flere som selger stillhet, ren natur, fine opplevelser som vi ikke får i byene og bygdene. Det er det vi trenger mer av. Ikke mer motorferdsel.

Det finnes en rekke kommuner som allerede har vært alt for slepphendte med dispensasjoner. Disse viser oss at det selvråderetten ikke har fungert. For i disse kommunene er støy allerede blitt en stor utfordring og problem. I Nesset kommune i Møre og Romsdal (som er en av de altfor slepphendte)  har det vært lett for hyttefolket å få (et i utgangspunktet begrenset antall scooterturer) til og fra hyttene for å gjøre adkomsten lettere.

I virkeligheten gir hytteeierne blaffen i å telle antall turer. De kjører når de må, ønsker og vil, og det finnes ingen kontroll med at de holder seg innenfor dispenasjonsrammene.

Det er sånn med mange nordmenn. Vi får en frihet - og vi utnytter den for alt den er verd, og litt til. Av og til ikke bare litt.

Derfor trenger vi ikke mer selvråderett og bråk i fjellet.

Alle som har vært på fjellet når det kommer en snøscooter vet at motorlyden er forstyrrende. Veldig forstyrrende.

Stille og hyggelig. Hadde dette vært like kjekt med en snøsccoter i det fjerne eller nære?

Kampen

Den friheten mange har brukt tid og energi for å oppleve blir ødelagt fordi noen få (ofte bare en eller to) skal få innfridd sitt behov for å suse avgårde på snøscooter. Det er veldig, veldig uheldig.

Dyrelivet vil også bli forstyrret, selv om jeg antar at over tid så vil dyrelivet over tid vil klare å tilpasse seg også dette.

Nordmenns behov for å oppleve stillhet og ren natur er mye høyere enn behovet for å realisere snøscooterdrømmen.

Hilde Charlotte Solheim i hovedorganisasjonen Virke har allerede advart mot frislippet av snøscootertrafikk. Det er veldig bra!

Tidligere Høyre-statsråd Kritin Krohn Devold har nettopp overtatt direktørstolen i NHO Reiseliv, etter flere år som "snøscootermotstander" i Turistforeningen. Jeg håper hun fortsatt har samme mening, og at hun bruker sin innflytelse i forhold til partifeller.

Jeg lurer egentlig på hva ledelen i Innovasjon Norge mener?

Dra nordover

Vil du kjenne på den deilige friheten det er å  suse avgårde på snøscooter så kan jeg forresten anbefale en tur til Svalbard. Bli med Spitsbergen Travel på guidet tur til Østkysten. Kanskje får du se isbjørn på nært hold. Ta en tur til Tempelfjorden og besøk det innefrossede skipet Noorderlicht, ta en tur innom de gamle fangsmannshyttene. Få en opplevelse.

Her har du enda flere vinteropplevelser i Norge, på anbefaling fra CNN Travel.

Og når du kommer tilbake til fastlandet er det skiene, trugene, hundesledetur og stillheten som venter. Vi har trengt den før - og vi trenger den enda mer i fremtiden.