Dette er sommerens beste familieturer til fjells

Her er et knippe hytteturer for hele familien.

Nå kan du oppleve det fineste av Norge - til fots eller på sykkel. Foto: Den Norske Turistforening.

(ODD ROAR LANGE): Hva skal vi egentlig finne på i sommer. Sydenturene er rådyre - og vi ønsker egentlig mer bevegelse enn å ligge på stranda dag etter dag.

- Ta med familien til fjells i sommer, og få en opplevelsesrik ferie for store og små. Med litt tid på planlegging er det enkelt å finne en tur som passer hele familien. På UT.no, Norges nasjonale turportal, finnes det en drøss av turforslag og ikke minst - en komplett oversikt over hytter landet over. Bare DNT har 542 hytter fordelt fra nord til sør, kyst til skog og høyfjell, så det er store sjanser for å finne drømmehytta, sier Nils Øveraas, generalsekretær i DNT.

Favorittlista

Nedenfor finner du Den Norske Turistforenings tips til ni fine turer for barnefamilier. Å gå fra hytte passer best for litt større barn. Er barna under skolealder, er DNTs tips å dra til en betjent hytte eller en selvbetjeningshytte og ha denne som fast base. Da kan dere selv bestemme hvor lange turer dere skal gå.

– Husk at turen skal være et godt minne for dere alle, så ikke legg alt lista alt for høyt. Start i det små! Og husk at turen er målet, det er underveis på turen at de gode samtalene kommer og man tar seg tid til å leke, sier Øveraas.

NORD-NORGE

Barnetur til Jægervasshytta 2 dager

Jægervasshytta i Troms egner seg godt for familier med små barn fordi hytta ligger kort avstand fra vei. Turen tar bare en liten time (3 km) delvis langs skogsbilvei. Hytta har soverom pluss hems. Den ligger like ved vann og har egen robåt. Fine turmuligheter i skogen rundt hytta.

Reise: Bil eller buss fra Tromsø til Breivikeidet. Ferge over til Svensby, deretter 10 min. med bil utover Ullsfjorden.

NORD-TRØNDELAG

3 dager i grenseland for barn over 8-10 år

Teveltunet – AngeltjønnhyttaFerslia – Sul

En tur som går innom selvbetjente hytter i det fine, åpne og varierte fjellterrenget mellom Stjørdalen og Verdalen. For deg som ønsker å høste av naturens goder, kan knapt komme ti et bedre spiskammer enn fjellene i Nord-Trøndelag. Her er rike fiskemuligheter og enkelte år er det rene eventyrtilstandene må multemyrene.

Reise: Tog til Stjørdal og buss til Teveldal. Retur med buss eller drosje fra Sul. I Nord-Trøndelag er det også en egen bestillingstransporttjeneste som gjør at du enkelte dager kanbestille taxi og betale busstakst

SYLAN / TRØNDELAG

Barnas favoritt på Nedalshytta  2 dager

En godværshelg på Nedalshytta er garantert en suksess dersom man legger opp til en badetur langs Geitbekken ved Nordskardsfjellet. Oppover langs hele bekken ligger badekulper og rasteplasser som perler på en snor. Blir det ikke badevær er det nok av andre spennende turmuligheter. Neste dag kan trygt legges til Nesjøen, et meget godt fiskevann. Her kan man også leie båt for å lure den ofte så bitevillig røya.

Reise: Buss til Stugudal, drosje til Nedalshytta, eller med bil.

TROLLHEIMEN

Barnas klassiker 3 dager

Vassendsetra. Foto: Trondhjem Turistforening

GjevilvasshyttaVassendsetra - Bårdsgarden

Dette er turen barna kommer til å elske. Med korte dagsetapper mellom eventyrhytter i et terreng som byr på alt fra fantastiske fiskevann, båttur langs flotte fjell og gamle setervoller med ku- og sauebjeller. Når man kommer til Gjevilvasshytta har man også anledning til å ta en ”sydentur” i høyfjellet på den meget populære sandstranda Raudøra nedenfor hytta. Turen går fra Osen ved Gjevilvatnet tilGjevilvasshytta. Videre til Vassendsetra og fottur over fjellet til Bårdsgarden. Siste dag tilbake til Vassendsetra og videre med båt over Gjevilvatnet tilbake til Osen.

Reise: Med tog til Oppdal. Taxi fram til Osen eller Gjevilvasshytta, eller med bil.

FEMUNDSMARKA

For større barn4 – 5 dager

Langen - LjøsnåvollenRøvollenSvukuriset – Elgå

Fra Langen sørøst for Røros, går turen på barnevennlige stier mot Ljøsnåvollen, en gammel seteridyll. På vei videre til Røvollen passeres Muggsjøen med krittvite sandstrender med muligheter for et svalende bad. Svukuriset er en vakker gammel fjellgård som drives som betjent turisthytte. Herfra tre timers tur til Elgå. Turen kan kortes inn ved å ta båt deler av strekningen.

Reise: Bil eller tog/buss til Langen/Synnervika og Elgå.

STØLSHEIMEN

Med kano til Solrenningen 2 – 3 dager

Kjør til Stølsdammen hvor bilen parkeres. Herfra padler du inn til enden av det regulerte Stølsvannet og bærer så kanoen et kort stykke opp til det mer idylliske Vøvringevatnet. Du kan telte ved enden av vannet eller overnatte på selvbetjeningshytta Solrenningen.

Reise: Bil fra Bergen til Modalen, videre til Steinsland og Stølsdammen.

RYFYLKEHEIANE

På to hjul mot Taumevatn og Storevatn 2 – 3 dager

Hva med en kombinert sykkel- fottur og fisketur til to flotte selvbetjente turisthytter i Sirdal? Bilen parkeres på Ådneram øverst i Sirdal. Videre med sykkelen 7 km langs anleggsvei i retning Svartevassdammen. Fra Elsvatnet følges de røde T-ene mot den store nye Taumevatnhytta. Dagen etter kan turen gå videre til Heiberghytta Storevatn. Gode fiskemuligheter under turen.

Reise: Bil/buss fra Stavanger til Ådneram.

JOTUNHEIMEN

Over Besseggen  om du er over 8-10 år. 2 – 3 dager

Kjør eller ta buss inn til Gjendesheim. Overnatt her og ta båten neste morgen inn til Memurubu. Herfra går det bratt opp på fjellsida og så fram til Bandet. Turen over selve Besseggen starter her med en frisk oppstigning – noen blir litt svimle her for det er ganske bratt ned på begge sidene av eggen, men det er ikke farlig. På toppen er det praktfull utsikt om værgudene vil det slik. Solid fottøy anbefales.

Reise: Til Gjendesheim med bil eller buss. Båt til/fra Memurubu.

HARDANGERVIDDA

Hyggelige Hardangervidda 3 – 4 dager

Haugastøl – KrækkjaHeinseter - Tuva

En lett tur på Vidda med korte dagsmarsjer og overnatting på betjente turisthytter. Turen går fra Haugastøl til Krækkja og videre til Heinseter og Tuva. Vi anbefaler å ta ruta mot Stigstuv/Halne og bruke båten over Halnefjorden. Turen avsluttes ned til Utaoset eller den kan forlenges ved å gå videre til Hakkesetstølen og ev. ned til Geilo.

Reise: Tog/buss til Haugastøl, retur fra Tuva (bilvei, buss 3 dager i uka) eller Ustaoset (tog).