SAS og Norwegian med annonser på rasist-nettsted

Det norske rasismenettstedet fikk annonser fra både SAS og Norwegian. Etter avsløringen fjerner flyselskapene nå annonsene og boikotter ekstremist-nettstedet. Foto: Odd Roar Lange

Nettsiden Frieord.no samler artikler som er negative til innvandrere og personer med utenlandske navn. I tillegg lager de ekstreme kommentarer og navngir straffedømte som har ikke-norske navn. Bak nettsiden står Thorgrim Bredesen som omtaler seg som redaktør. Nasjonalisten Bredesen har tidligere ledet organisasjonen Vigrid. Nettsiden har også hatt inntektsgivende annonser formidlet av google. Blant disse er flyselskapene Norwegian og SAS.

Facebook

Selskapene ble først gjort oppmerksom på annonsene gjennom en henvendelse fra Toppenavnorge via Facebookinnlegg til flyselskapene.

Svaret fra SAS var dette:

"Hej. reklamen som visas beror på tidlegare sökningar i google og besökta sidor. om du har sökt på resor tidligigare, besökt dessa sidor, så lägger tex google ads denna reklam på de sidor du besöker, svarer //JH på SAS FB-side.

Denne annonsen fra SAS er fjernet fra nettsiden.

- Men hvorfor ønsker SAS at Google Ads legger ut deres annonser på en slik nettsiden, og dermed gir dem inntekter?, spurte jeg?

- Hej Odd Roar, vi bestämmer inte vart dessa annonser visas. De sidor som ër anslutna til Googles annonsenätverk visar anpassad reklam för besökaren. Han en fortsatt trevlig dag, svarte //Patrik.

Jeg fulgte opp - og da ble det fart på sakene:

- Hvorfor er dere annonsør på en nasjonalistisk og rasistisk side, pressetalsmann i SAS, Knut Morten Johansen? - Dette er annonsering som går gjennom Google sitt annonsenettverk, og kommer sannsynligvis som et resultat av et tidligere browserbesøk på SAS.no. I SAS blokkerer vi ord som vi ikke vil at våre annonser skal synes i sammenheng med, men i noen tilfeller kan dette gå feil. Når det gjør det tar vi umiddelbart manuelle grep og fjerner annonsene. Dette er også gjort i dette aktuelle tilfellet. Dette nettstedet representerer ikke holdninger som SAS står for, sier Knut Morten Johansen til toppenavnorge.no som gjorde selskapet oppmerksom på annonseringen.

- Jeg var ikke klar over at vi hadde annonse på dette nettstedet, sier Johansen.

Norwegian vil fjerne annonsen

Den samme reaksjonen fikk toppenavnorge.no ved henvendelsen til pressetjenesten til Norwegian. Som imidlertid ikke svarte på henvendelsene via Facebook.

Skjermdump - med Norwegianannonsen.

- Dette var nytt for meg, sier Astrid Mannion, Communications Manager / Editor i Norwegian.

Etter å ha fått sjekket saken nærmere får jeg en ytterligere presisering:

- Dessverre har det oppstått en feil slik at vår annonse er synlig på dette nettstedet. Vi har en avtale med Google-annonser med retningslinjer som gjør at annonser ikke skal vises på slike sider, så her har det tydeligvis oppstått en feil som vi skal se på og få rettet opp i umiddelbart, sier Mannion.

Nettstedet Frieord.no, som systematisk publiserer andres bilder på sine nettsider, har ikke besvart henvendelsen med spørsmål om hvem som formidlet annonsene til dem.

I morgen kan du lese hva Google mener om annonseformidlingen. Og om de gjør som flyselskapene: boikotter den rasistiske og nasjonalistiske nettsiden.