Slik får du bo til halv pris på reisen

bilde.jpg

Et skattkammer for deg som vil reise - men ikke bo på hotell.

Y24A2529

11 millioner mennesker har gjort det før deg. Og nå er det din sjanse. Til å oppleve noe helt annet på tur.

En drøm

Mange ganger når jeg er på reise så tenker jeg: tenk om jeg heller kunne bodd i et privathus. Hvor jeg hunne se hvordan de har det, bli kjent med naboene deres og gå på den lokale puben. Noen ganger har jeg fått oppfylt ønsket. Og her en en måte du kan gjøre det samme. For i 34 000 byer verdens rundt finner du noen som leier ut sitt hjem, og du finner dem i hele 192 land.

Via nettstedet (evt appen) airbnb kan du bo hos noen privat, leie deres leilighet eller hus, og få eksperttips som du aldri ville ha fått vite dersom du gjorde som mange andre, valgte hotell.

En byguide

Dersom du ikke helt vet hvor du vil bo så kan du bruke denne siden som gir deg informasjon om noen utvalgte byer.

Dette er ikke noe du må til utlandet for å prøve. En rekke norske steder har boliger og rom med i ordningen.

Slik gjør du det for å komme i kontakt med en utleier og for at dere skal være sikre på hverandre før dere møtes.

bilde kopi

 

Norske erfaringer Dette skriver airbnb i en pressemelding: Ingrid Marie Finstad har hatt erfaring med å leie ut og bli kjent med fremmede i sin egen leilighet på Tøyen siden august 2013. Da den faste leieboeren flyttet ut bestemte Ingrid seg for å prøve Airbnb, slik at hun kunne ha hele leiligheten mer for seg selv, men fremdeles få inn samme inntekt. Hun har bare positive erfaringer og alle som har vært på besøk har vært hyggelige og ordentlige folk. Gjestene har variert mellom turister på jakt etter norsk metal-musikk til jobbreisende, som en flykaptein med base i Rygge. Ingrid leier stort sett ut et ledig rom til en eller to personer, men av og til også hele leiligheten. 10 netter

– I den første tiden gikk det mer eller mindre opp i opp. Den aller første måneden fikk jeg inn mye mindre enn ved å ha fast leieboer, men så ble det mer for hver måned. Nå kan jeg på en god måned tjene godt over leien fra en leieboer. I snitt leier jeg ut ti netter i måneden, sier Airbnb-husvert Ingrid Marie Finstad. – Jeg møter mange hyggelig mennesker ved å leie ut på Airbnb og får nye verdifulle bekjentskap rundt i verden. Det er en slags kulturutveksling, med spontane middager sammen med fremmede på kjøkkenet, fullfører Ingrid.

Oslo populær Helt siden starten i 2008 har nordmenn brukt Airbnb til å finne leiligheter, hus, slott, trehytter, husbåter og andre rimelige eller unike overnattingssteder. Det er mer enn fem ganger så mange Oslo-beboere som reiste utenlands med Airbnb det siste året, sammenliknet med foregående periode. Også økningen av reisende som kommer til Oslo og bor gjennom Airbnb er kraftig. Airbnb mener at etterspørselen etter overnattingssteder i Oslo er større enn tilbudet.

– Oslo er en populær turistdestinasjon. Det siste året har det bodd fire ganger så mange gjester i Oslo gjennom Airbnb enn foregående periode. For å dekkede den økende etterspørselen er det et stort behov for flere verter. Jeg tror nye brukere vil leie ut et rom, leilighet, hus eller feriested når de ser hvilke muligheter Airbnb gir, sier Aja Guldhammer, nordisk sjef for Airbnb.

Dagens lunsj.

Populære Oslo Oslo er den mest populære norske destinasjonen for brukere av Airbnb, og den som øker mest. En av årsakene til den gode veksten kan være at besøkende finner hovedstaden som en gjestfri by. Oslo er eneste nordiske by i Airbnbs kåring av Europas ti mest gjestfrie byer (fra september 2013). Grunnlaget er basert blant annet på tilbakemeldinger fra overnattingsgjester og hvordan vertene oppleves. Oslo har akkurat passert 1000 registrerte utleiesteder på Airbnb. Det er en økning på 289% det siste året. Økningen av reisende fra Oslo som bruker Airbnb er på hele 423% de siste 12 måneder, mot samme foregående periode. Økningen av besøkende som overnatter gjennom Airbnb i Oslo er på hele 328% det siste året, mot samme foregående periode.

Y24A2604

 

Hyttetur De mest populære reisedestinasjonene på Airbnb i Norge er Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø, i tillegg til hytter rundt i landet. Nordmenns topp fem reisedestinasjoner på Airbnb er New York, Barcelona, Paris, Berlin og London. Oslo er eneste nordiske by i Airbnbs kåring av Europas ti mest gjestfrie byer (fra september 2013).

Oslo - en sommerdag. Foto: Odd Roar Lange

Spennende reise

En stor undersøkelse blant brukerne av airbnb i ni storbyer viser følgende:

550 000 ulike teder i leie verden rundt

80 % av utleierne leier ut sitt eget hjem

49 % sier at utleieinntektene gjør at de kan beholde huset de bor i

50 % av utleierne har middels til lav jobbinntekt

Brukerne føler seg ikke som turister, de vil være som de lokale

76 % sier at de vil oppdage nærmiljøet til der de bor

89 % sier de vil leve og være som de lokale

Gjestene bor i gjennomstnitt 5 døgn (mot 2,8 døgn for hotellgjester)

76 % av utleiestedene ligger utenfor selve hotellområdene

De bruker i snitt 6193 kroner på reisen (mot 4236 kroner for hotellgjestene)

Din erfaring

Har du erfaring med Airbnb? I så fall hadde det vært supert om du skrev om det i kommentarfeltet.