Slik tar du verdens fineste solnedgangsbilder

solnedgang.jpg

Fem tips som gjør solnedgangsbildene dine enda finere. Vakker solnedgang på Trøndelagskysten Foto: Odd Roar Lange

Den beste fototiden er om morgenen og om kvelden. Da er kontrastene sterkest og finest. Og sollyset varmest.

Og for solnedlgangsbilder i Norge er det timen før solnedgang og den første timen etter solen har forsvunnet under horisonten/bak fjellet som er den beste.

Velg gjerne noe som forgrunn, men pass på at det ikke er noe som ødelegger og forstyrrer bildet, f.eks.en ledning i luften.

Kamerainnstilling

7

Vil du ha en silhuett i forgrunnen? Velg gjerne et automatisk program der du stiller inn blenderen på f. 8 eller 11. Da får du en bra dybdeskarphet. Bruk eksponeringskompensasjon på ca -2.

Når det gjelder objektivvalg så har jeg god erfaring med å bruke et middels stort teleobjektiv. Ca 100-200 mm

Bruk gjerne kamerastativ dersom du vil ta bilde av en f.eks. by eller landskap i de spesielle fem minuttene når lyset går fra dag til mørk kveld.  I syden skjer dette i løpet av svært få minutter, og du må være klar med kamera i god tid. Let gjerne frem gode fotoposisjoner på høylys dag.

Skift posisjon

Kle deg godt - og ta på deg godt fottøy slik at du kan bevege deg rundt i terrenget. Skift posisjoner og se forskjellen. Bøy deg ned, klatre opp på et hyttetak etc.

Været

Solnedgang på Vegaøyene. Foto: Odd Roar Lange

Du kan ikke gjøre noe med det været du får. Annet enn å utnytte det.  Men skyer gir naturen et diffust lys, nesten som gjennom et filter. Følg med på himmelen og skyene. Kanskje kommer det en sprekk i skylaget, der solen skinner igjennom. Gir en spektakulær effekt. Let også etter kontraster i skyene.

Dersom det nettopp har regnet så kan du utnytte den fantastiske refleksen i et bilpanser, på en glatt overflate, en sølepytt eller tisvarende. Det gir en utrlig effekt

Bruk kamerasøkeren

Dersom det er mulig så bruk selve søkeren, ikke det lille displayet, når du komponerer bildet. Slik får du lettere fjerne uønskede elementer fra bildet før du tar det.

Vannrett horisont

Solnedgang i Ålesund. Foto Odd Roar Lange

Bilder bli nesten alltid mye bedre dersom du får en vannrett horisont.

Lagre bildene

Ikke slett bilder fra telefonen eller minnekortet på kamera før du har lagret dem på en datamaskinen elller en annen ekstern harddisk.