Ikke gjør dette med kofferten din

Ikke gjør dette med kofferten din

Denne feilen kan koste deg titusener av kroner. Men er lett å unngå.

Nei, du skal ikke legge kofferten din på senga. Bruk koffertstativet eller aller helst badet. Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Våre nye reisevaner fører til at vi oftere enn før kommer i kontakt med insekter og uønskede småkryp. De fleste er uskyldige Men andre kan skape store og meget kostbare problemer, både for huset ditt og for helsa. Dette gjelder for eksempel veggedyr og kakerlakker som er blitt et stadig økende problem i Norge.

Det sitter i veggene

Det virkelig store problemet er antall veggedyrinvasjoner som har eksplodert de siste tiårene.

- Det skyldes trolig både økt reisevirksomhet og at veggedyrene er blitt mer resistente mot insektsmidler, sier forsker ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Arne Rukke.

Dette skal du se etter under hotellsenga.              Foto: Folkehelseinstituttet

Mange starter hotelloppholdet ved å legge kofferten på senga, åpner den for å ta noe noe og stikker deretter en tur ut for å se på omgivelsene rundt hotellet.
Det kan være en skikkelig tabbe.
Det er smart å holde kofferten mest mulig lukket også på hotellrommet. Da hindrer du insekter å komme seg inn blant klærne dine. Du bør også oppbevare kofferten langt unna senga. Ha den gjerne på badet der risikoen for å finne veggedyr er lav.

Den store økningen

Veggedyr (Cimex lectularius) suger blod og er tett knyttet til mennesker. Denne parasitten var tidligere en stor plage i Norge, men ved hjelp av nye insektmidler ble veggedyr nesten utryddet på 50-tallet. På grunn av resistens mot insektmidlene og økt reiseaktivitet har forekomsten av veggedyr økt kraftig over store deler av verden de siste 15 årene, sier Folkehelseinstituttet

De fleste forsikringer dekker ikke fjerning av veggedyr. Dermed kan du selv måtte ut med regningen som ofte blir mellom 10 000 og 30 000 kroner.

- Etter hjemkomsten er det varmebehandling - gjerne i badstu - eller kuldebehandling i fryseren som teller. 

Legg kofferten din her til du har fått sjekket senga for eventuelle veggedyr. Da gjerne kofferten stå på badet under hele hotelloppholdet.                     Foto: Odd Roar Lange

Slik gjør du det

• Frysing eller varmebehandling dreper veggedyrene. Tekstilene må vaskes på minst 60 grader eller fryses ned i minimum -18 grader.

• Varmebehandling kan også utføres i badstue, tørkeskap eller tørketrommel. Temperaturen må da være over 50 grader over noen timer.

• Ting som ikke tåler, eller ikke lar seg varmebehandle kan puttes i fryseren. Kuldebehandlingen gjøres ved å fryse gjenstandene i minimum -18 grader i tre døgn. Det anbefales å putte det i plastposer før det legges i fryseren.
Er det vinter og lav nok temperatur kan gjenstandene settes utendørs.

(Kilde: Norsk Hussoppforsikring)

14-åring skulle bare ... og falt 40 meter

14-åring skulle bare ... og falt 40 meter

Her er de svenske sommerfestivalene

Her er de svenske sommerfestivalene