Det er verd å reise for et dansk smørbrød og en hemmelighet

Det er verd å reise for et dansk smørbrød og en hemmelighet

Dra til Bornholm dersom du er klar for svært god mat og en morsom sommerfest

(Odd Roar Lange): Det blåser en varm østlig bris over tettstedet Gudhjem på danske øya Bornholm sør for Sverige.
Solen står høyt på himmelen denne junihelgen, dagen etter midtsommerfesten. Og solen skinner på tallerkenen med det danske smørbrødet med navnet Sol over Gudhjem.  

Smørbrødet med røkt sild, eggeplomme, reddiker og purreløk er blitt kjent langt utenfor øyens og landets grenser. Og sammen med Bornholmersnaps og en kald øl er det danske sommeren servert på et fat. Her finner du oppskriften, om du vil lage smørbrødet selv.

     Slik kan det se ut, det gode smørbrødet.                                     Foto: Destinasjon Bornholm          

     Slik kan det se ut, det gode smørbrødet.                                     Foto: Destinasjon Bornholm          

Konkurranse og opplevelse

Men først tilbake til 2009.
Kokkekonkurransen på Gudhjem Havn samlet flere av Danmarks beste kokker og hadde fått samme navn som smørbrødet: Sol over Gudhjem.
Medieoppmerksomheten var stor, og Theis Brydegaard fra Michelinstjernerestauranten Herman på luksushotellet Hotel Nimb i København gikk til topps. Året etter var han tilbake på øya. Denne gangen som kokk på restaurant Kadeau på Bornholm. Noe stort var i ferd med å skje på gourmetøya der den verdenskjente Lakrids by Johan Bülow ble laget første gangen.

Brødrene dro hjem

Brødrene Mikkel og Mads Marchall bor i København, men kommer begge fra Bornholm. Og med firmaet Marchall Food Event tok de fra 2009 regien over kokkekampen Sol over Gudhjem.
Og hver sommer siden den gang har fire håndplukkede kokketalenter fra Danmark kjempet om førstepremien i det TV-overførte showet der publikum også kan følge konkurransen fra tribunen rett foran scenen.
I tillegg er det et stort og veldig bra matmarked der du kan smake lokal og nasjonal mat og drikke.
Her kan du se programmet for 2017-konkurransen. Og det er ikke bare maten og oppskriften som er hemmelig foreløpig. Det samme er servicet som brukes i konkurransen, laget av keramikerne Lov i Listed. Ta deg en tur hit, og kommer du tidlig på sesongen så har de kanskje noe til salgs også.

Sol over Gudhjem-konkurransen og -weekenden er den beste grunnen til å reise til Bornholm i sommer.

 

Dra til Bornholm

Å besøke Bornholm St. hanshelgen er en veldig bra idé. Dra til Gudhjem, ta turen ned på torget og følg både konkurransen og smak på det beste av danske matvarer. 
Har du tid så tar du båten over til den bilfrie øya Christiansø - og smaker på Sol over Gudhjem-smørbrødet her. Du kommer aldri til å angre. 
Dette er som en opplevelse av gresk øyhopping og dansk sommerferie på en og samme tid.

Sol over Gudhjem 2017

Årets "Sol over Gudhjem" arrangeres 24. juni 2017.  
Du reiser til Bornholm med båt fra Ystad i Sverige eller med fly fra København. Å ta med egen bil er en god idé - siden du sannsynligvis kommer til å handle med deg deilige danske mat- og drikkevarer. Det er over 50 utstillere bare på havnen i Gudhjem. 

Berømte deltagerne

Disse restaurantene har vært representert i Sol over Gudhjem-konkurransene fra 2009 til 2016. Og det er virkelig en imponerende rekke:
Noma
Geranium
Formel B
Søllerød Kro
Ruths Hotel, Gl. Skagen
Molskroen
Le Sommelier
Restaurant Herman
Stammershalle Badehotel
Henne Kirkeby Kro
The Paul
Kirk + Maarbjerg
Falsled Kro
Dragsholm Slot
Kadeau
Radio
Ti Trin Ned
Villa Vest
The Fat Duck
Brdr. Price
Svinkløv Badehotel
Hotel Frederiksminde
Henne Kirkeby Kro
Kong Hans Kælder
Kocherier
Kul
Taller
Kokkeriet

Vil du spise veldig godt på Bornholm etter at konkurransen er over? Da kan du prøve en av disse stedene:
Hummerhytten i Listed
Kadeau Bornholm i Åkirkeby

Reisetips, overnatting og mer om Bornholm

Her finner du alt du trenger å vite om ferie på Bornholm.
 

Derfor bør du dra på konsert i sommer

Derfor bør du dra på konsert i sommer

Jeg tar aldri fly fra Gardermoen uten å gjøre dette først

Jeg tar aldri fly fra Gardermoen uten å gjøre dette først