Sier ja til turistskatt i Norge

Og dette vil de at pengene brukes til

Turister som besøker Norge er villige til å betale en turistavgift i Norge.                   Foto: Odd Roar Lange

Turister som besøker Norge er villige til å betale en turistavgift i Norge. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Over halvparten av alle utenlandske turister i Norge er positive til at Norge innfører turistskatt. Det viser en turistundersøkelse gjennomført av Transportøkonomisk Institutt.
Undersøkelsen avdekker at det er lite motvilje blant utenlandske turister mot betaling for fellesgoder i form av bevaring/skjøtsel og tilrettelegging for bruk av naturen.
Et knapt flertall (56 prosent) sier ja til å betale en slik avgift når de ferierer i Norge.
Turistene ble ikke spurt om hvor mye de er villige til å betale. Men andelen som sier et absolutt nei er kun sju prosent.
Hva skal pengene gå til?
Undersøkelsen viser at opparbeiding og vedlikehold av stier og turveier, skilting samtt mulighetene for assistanse/fasiliteter i nødsituasjoner anses som de viktigste anvendelsesområdene for en slik avgift.

Sier nei

Norsk politikere er imidlertid mer enn lunkne. De frykter at turistskatt skal skremme turistene fra å holde seg borte fra Norge når koronapandemien er over. Både NHO Reiseliv og Regjeringen sier nei til det som blir omtalt som fellesgodefinansiering eller turistskatt. Det er grunn til å tro at turistskatt blir et tema når Innovasjon Norge sammen med reiselivet i Norge skal lage en ny reiselivsstrategi.

Dette er undersøkelsen

Det er Transportøkonomisk Institutt som gjennomførte denne undersøkelsen sommeren 2018.
Undersøkelsen ble gjennomført blant ca 2 500 utenlandske fly- og fergereisende turister i Norge.
Men hvorfor kommer de til Norge, og hva ønsker de å gjøre her?
42 prosent av dem oppga at naturbaserte aktiviteter og opplevelser var viktigst på reisen i Norge.
Kun 7 prosent oppga kulturelle opplevelser/urbane områder alene som viktigst, men 42 prosent svarte «begge deler» og 10 prosent «ingen av dem».
Opplevelse av landskaper (62 prosent), lette gåturer (55 prosent), vandring i fjell- og skogsterreng (46 prosent) og fjord-sightseeing (40 prosent), var mest vanlige aktivitetene i tillegg til fotografering i naturen (50 prosent).

Undervurdert aktivitet

Fotografering i naturen er ikke bare en vanlig foreteelse som alle gjør, det har også en viktig egenverdi som aktivitet. Nesten 40 prosent av respondentene i epostundersøkelsen oppga at fotografering i naturen hadde stor betydning for valget av Norge som reisemål! Naturlandskap og panoramautsikt er det klart viktigste fotomotivet, mens motiver med reisefølget eller andre mennesker, og ikke minst «selfies», rangeres lavest, skriver Transportøkonomisk Institutt.
Du kan lese et sammendrag av undersøkelsen her.

Har du lest disse sakene?