I denne norske byen må rampenissen i karantene

Og 25 gode tips til hva man kan gjøre frem til jul

Foto: Victoria Nevland/VisitSørlandet

Foto: Victoria Nevland/VisitSørlandet

(ODD ROAR LANGE): Mens enkelte reiselivsaktører stenger for vinteren er andre i full gang med kreative nyskapninger. De skrur rett og slett opp aktiviteten. Det siste gjelder blant annet i Kristiansand.
Julen 2020 blir ekstra spesiell mange steder, også i Kristiansand. Og nå har Stiftelsen Cultiva har støttet 25 prosjekter som skal fylle Julebyen Kristiansand med mer enn 450 kunst- og kulturopplevelser og -aktiviteter i løpet av 40 dager.
-Aktivitetene vil treffe både voksne og barn, og de fleste av aktivitetene vil være gratis, sier Elisabeth Høibo i USIS/Visit Sørlandet til ThetravelInspector.no

Ny energi

Cultiva - Kristiansand kommunes energiverksstiftelse - hadde 3 millioner kroner til fordeling. Og mange av de utvalgte prosjektene vil også vises på digitale flater, slik at de som av ulike grunner ikke kan være fysisk til stede kan dele opplevelsene digitalt.
Mange av prosjektene kan kanskje inspirere andre til aktiviteter og arrangementer rundt i i landet i november og desember.
Ingenting er bedre enn trygg, stor og god aktivitet over hele landet. Til glede både for besøkende, fastboende og bedriftene.

Her finner du en oversikt over 25 av arrangementene i Kristiansand.

Rampenissen som måtte i karantene

Digital julekalender 1.- 24. desember tilgjengelig på flere flater. Fem episoder vises på storskjerm i byen, Rampenissen er 24 julefortellinger skrevet av barn og unge på Sørlandet, hvor fokuset ligger i å bruke førjulstiden til å glede andre, og gjøre noe positivt sammen med og for hverandre. Barn er deltakere i filmatisering og dans.

200 konserter på 20 dager

Tom Hugo, som representerte Norge i Eurovision Song Contest 2019, tar med seg band og leverer musikalske overraskelser til butikk-kunder, spisegjester eller forbipasserende med 200 minikonserter på 20 dager fra 17. november til 19. desember.

Lysbyen byvandring

Vandring i Posebyen med installasjoner i butikkvinduer med QR-koder til lydfil. Avsluttes på Kafe & Bageri PosebyHaven. Det blir også en digital variant av turen. Gjennomføres 3 siste adventshelgene.

Feministisk julekalender

24 portretter av 24 av Sørlandets viktigste og mest markante kvinner, som formidles via en fysisk kalender i tre, en digital kalender, og på husvegger som gatekunst. De 24 portrettene vil danne en turløype som er med å prege bybilde i Kristiansand hele desember.

Skøytetur i Kvadraturen i Kristiansand.  Foto: Liv Unni Tveitane/VisitSørlandet

Skøytetur i Kvadraturen i Kristiansand. Foto: Liv Unni Tveitane/VisitSørlandet

Utendørs julekino

Barnefilmfestivalen arrangerer gratis, utendørs julekino ved skøytebanen på Torvet. Datoer kommer snart.

Nissen fra havet

Julekalender som nyskrevet digital fortelling, ny julesang og rebus i Kvadraturen med fokus på livet i havet og lokal mattradisjon. Båt(kortesje) to dager i desember, på dagtid. Nissen fra havet er en raus og nær nisse som viser omsorg for alle og spesielt for de som trenger det litt ekstra.

Magical flying reindeer

"Magical flying reindeer" - En mobil og kjørbar magisk slede med flyvende reinsdyr som kjører gjennom byen. 5 forestillinger: 17., 19., 20., 22. og 23 desember. Muligens plassert i Rådhuskvartalet som installasjon mellom opptogene.

Digitale julemusikere i Kristiansand

Konserter, streamet via internett, samt fysiske digitale scener i byrommet via YouTube kanalen Julebyen Kristiansand.

Mothers

5. kunstpunkter i utstillingsvinduer i sentrum og digital collage med musikk og bilder. Prosjektet reflekterer den arketypiske figuren av en gudommelig mor, spesielt Maria fra Nasaret, men skal også vekke assosiasjoner til alle mødre som må føde og oppdra sine barn i krevende vilkår, ustabile tider og farligere verdensdeler.

Julevirus!

Et 17. mai virus muterer seg til «julevirus».
17.mai-koronaviruset laget av kunstner Erik Pirolt var en parodi på billig 17.mai-pynt i plast. Nå vil viruset tilpasse seg julen og forme seg om til noe vakkert, med en overflate av mose og knotter laget av røde julekuler. Utplassert 21. november til 24. desember.

Jul i Museville

Musikkteater for barn som viser hvordan musene i Museville feirer jul. Spinnoff-serie fra Den plystrende musa Do-Re-Mia. 5 forestillinger på biblioteket 5., 12., 13., 19. og 20. desember.

Hyggespot lysskulpturer

3 lysskulpturer i menneskelig størrelse på tre forskjellige plasser i Kvadraturen. Skulpturene vil lyse opp mørke og små plasser i byen med utradisjonelle og overraskende ideer og former.

Situation Fix - et verksted og visningsrom

Butikklokale øverst i Markens hele perioden. 4 arrangement inne i butikklokale i desember. Utforskning av montasjefilm, minikonserter med live visuals, bearbeiding av analoge filmruller og båndopptakere.

Julebukk i byen

3 opptog på ca 1,5 time gjennom byens gater i juletiden Med musikk, masker, kostymer og mekanisk sykkelvogn basert på gamle nordiske juletradisjoner. Hovedopptoget blir i skumringen 13 desember.

Julekalender

24 episoders julekalender hvor publikum inviteres inn til å delta i produksjonen. Ny digital episode hver da fra 1-24 desember.

Historisk juletreutstilling

Vest-Agder Museet lager historisk juletreutstilling i interiørbutikker i Kvadraturen, på Rådhuskvartalet og i barnehager i Kristiansand fra 28. november til 22. desember. Det blir en kulturhistorisk, stemningsskapende utstilling av juletrær som viser pynting av trær gjennom 180 år: fra 1840, 1880, 1900 + tre uten tre, tre til sjøs, amerikansk juletre, moderne i 2020, og barnehagenes juletre.

Makta - et juleverksted med kunst og aksjonisme i lydighetens tid

Kunsten -og litteraturens hus, arrangerer juleverksted 4. - 6. desember i Kristiansand Kunsthall. Resultater av verkstedene er synlig i sentrum utover denne helgen. 12 unge engasjerte og kreative mellom 15-19 år er deltakere, etablerte kunstnere/aktivister er mentorer i prosjektet.

Five conversations with Santa Claus

Pop-up painting performance hvor Julenissen maler selvportretter ulike steder i byen hvor han er synlig for forbipasserende. Avsluttes med kunstutstilling av bildene. Utstillingsåpning 20. desember på Sørlandets kunstmuseum.

Storybulb

Utplassert 1.-24. desember. Gå på skattejakt etter små miniatyr-verdener i byrommet. Digitale hint på nett. Konkurranse med trekning 24. desember. 

Gjenklang - en førjulsvandring

Fra 1. - 24. desember. Audioguidet julefortelling som tar lytterne med på en vandring gjennom Kristiansand sentrum. Fiksjon med elementer av faktisk lokalhistorie. Konkurranse med trekning hver lørdag.

Snø

4 stedsspesifikke forestillinger 12. og 13. desember. Vandrende danseforestilling som vil gå fra Kvadraturen og ut i bymarka.

Ninjana

Live scenekunst- og litterær produksjon for barn. 3 fysiske forestillinger, digital streaming og tilstedeværelse i byrommet i desember. Ninjana er en ninja som utfører sine oppdrag iført en superheltdrakt; Setesdalsbunaden. Hennes hovedvåpen er den skape og blanke brystsøljen.

Your tale awaits you down the road

10 dioramaer (detaljert og tredimensjonal tittekasse) plasseres rundt i byen. Scenene skal oppmuntre til dialog tilskuerne mellom. Utplassert 20. november til 15. desember. Tilgjengeliggjøres også digitalt.

Opera + Pub Julespesial på Teateret

Livekonsert med operaarier og duetter fremført med piano. Dato kommer snart.

Kilden Vokalensemble - Operasvisker i adventstid

Fire sangere fra Kilden Vokalensemble har konsert i Kilden 19. november og på et av byens utesteder 20. november. Dato kommer.

Her er de «vanlige« tingene som skjer i byen før jul.

Merk: Ny julefilm på kino med «Jul på Kutoppen» og man kan i tillegg oppleve Jul på Kutoppen i Dyreparken.

PS: Alle prosjektene gjennomføres i henhold til smittevernreglene, og er klarert med kommunelegen i Kristiansand.