Se filmen: Ny norsk turistattraksjon overrasker - og forarger

Dette får nordmenn oppleve nesten helt alene

(ODD ROAR LANGE): Gjør deg klar for en ny og flott turistattraksjon i Norge. Og denne attraksjonen kommer til å både overraske og imponere.
For fredag 21. august åpner Statens vegvesen en ny turistvegattraksjon med trappebru ovenfor Vøringsfossen langs Nasjonal turistveg Hardangervidda.
Mange forhold har påvirket bruens form: Konstruksjonen må være sikker og robust, brua skal kobles til den gamle kløvvegen og landskapet, og selvsagt er det lagt vekt på utsikt og opplevelser. Brua skaper en ny situasjon å se og forstå landskapsrommet på, sier arkitekten Carl-Viggo Hølmebakk .

Vøringsfossen er imponerende. Det er det nye byggverket også.

Vøringsfossen er imponerende. Det er det nye byggverket også.

Dette får du oppleve

Brua har ei spennvidde på 47 meter og tel 99 trappetrinn. Høyeforskjellen mellom brusidene er 16 meter. De sju brudelene er heist på plass med kran og montert sammen på stedet. Hele gangbrua er bygd i stål og sikret med solide fjellsikringsbolter. Prosjektleiar Kjersti Wold kaller prosjektet et nybrottsarbeid, skriver Statens Vegvesen i en pressemelding.

- Sammenkoblingen av delene har stilt store krav til prosjektering og produksjon. Monteringa av brua, i ni hektiske døgn i juni, på et sted med bratte stup ned i en stri elv, har dessuten stilt harde krav til sikkerhet, mannskap og utstyr, forteller Wold.

Til glede og nytte

Utviklinga av Vøringsfossen langs Nasjonal turistveg Hardangervidda skjer steg for steg slik at turistene og reiselivsnæringene får glede og nytte av etappene etter hvert som de står ferdige.

Trappebrua, sammen med stier og utsiktspunkt er det andre byggetrinnet i Statens vegvesens utvikling av turistvegattraksjonen Vøringsfossen.
Det første stod klart i 2018 og omfatter utsiktsplattformer, stier, gjerde, parkering og servicebygg nedanfor Fossli hotell.
Tredje trinn med oppstart i 2021 inneholder utsiktspunkt, stier og toalett.
Når dette er fullført vil hele vandringen rundt juvet i starten av Måbødalen være sikker og komplett.
Nasjonal turistveg Hardangervidda går mellom Eidfjord og Haugastøl og er 67 km lang.
Kjøreturen byr på e kontrastfylt reise fra store vidder til møte med det vestlandske fjordlandskapet.

Forarget over tivoli i fjellheimen

Men det er ikke alle som er like begeistret over byggverket. Eventyreren og forfatteren Stein P. Aasheim mener at «Brua over Vøringsfossen må være den verste maltraktering av et norsk natur-ikon noensinne.»
Han fortsetter dette i sitt debattinnlegg på nettsiden Harvest Magazine.
«Hvor kommer den fra, denne tanken om at vi må tilrettelegge og pynte på naturen for at den skal ha en verdi? Det til tross for at det er såkalt vill og uberørt natur som i alle år har vært Norges viktigste salgsplakat. Hvor kommer den fra denne tanken om at naturen ikke er til nytte med mindre man har involvert en maskinentreprenør og et par bygningsingeniører? I reguleringsplanen for Vøringsfossen begrunnes inngrepene med et ønske om «å gi Vøringsfossen et nødvendig kvalitetsløft for å styrke sin posisjon og verdi som nasjonalt reiselivsikon..» Han mener det hele er Tivoli i fjellheimen. Du kan lese hele innlegget her.

Styggest i Norge

Dette er ikke første gang Nasjonale Turistveger får sterk kritikk for sine prosjekt. Marmorormen og kusten ved Atlanterhavsvegen er av Thetravelinspector.no pekt ut som Norges styggeste turistattraksjon.