Nå gir flyselskapene bort gratis flybilletter for å fylle flyene

Går nye veier for å fylle flysetene

Flyselskapene må fylle setene med nye passasjerer. Nå kommer nye kampanjer som ryster flybransjen. Foto: Odd Roar Lange

Flyselskapene må fylle setene med nye passasjerer. Nå kommer nye kampanjer som ryster flybransjen.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): 37 år etter at flybransjen ble rystet av at American Airways over natten innførte et helt nytt lavprissystem har flybransjen igjen fått kampanjer som sender sjokkbølger. Det skjer etter at covid-19-situasjonen har fått flyselskap til å tenke helt nytt for å tiltrekke seg flere reisende. Det holder ikke lenger med vanlig lav pris.

To billetter til prisen av én, eller få tre flyseter til prisen av ett. Dette er noen av kampanjene som har fått fart på billettsalget, forteller Wall Street Journal.

Dette skjer

Flyselskapet Alaskan Air var først ute med et 48-timers salg der man fikk en hel seterad med tre seter til prisen av én billett.
Mens utskjelte Ryanair har hatt kampanje med to billetter til prisen av en. Flyselskapet SouthEast Asia Airlines har gitt passasjerene mulighet til å fly ubegrenset for en fast sum. Litt som vi kjenner det fra Interrail og Widerøes tidligere sommerkampanjer …

Hva med Norge?

Også de «norske» flyselskapene Norwegian, SAS og Widerøe har hatt en rekke kampanjer i høst. Men ingen har foreløpig valgt de kreative løsningene som nevnt over - foreløpig.
Vanligvis kommer kampanjene i Norge like etter skoleferier, og billettene er billigere for en begrenset periode - mens de kan brukes i en annen tidsavgrenset periode.
Når Wizz Air starter sine flyvninger innenriks i Norge fra begynnelsen av november vil det sette flybillettprisen på enkelte utvalgte strekninger under press.
Flybillettprisene i USA har sunket med ca 35 prosent i løpet av ett år. Og de fleste flyselskap i verden trenger massiv offentlig støtte for å unngå konkurs.

Lavpris-sjokket

Flyselskapet American Airways var det første selskapet som for alvor tok i bruk lavprissystem for å fylle flyene helt opp. I 1982 lanserte American Airlines et nytt prissystem, og tilbød «Ultimate Super Save Fares».
I all hemmelighet hadde nemlig American Airways utviklet et system som skulle kunne bidra til å forutse passasjerers betalingsvilje og reiselyst sammen med selskapets ledigere kapasitet. Dersom kundene kjøpte ikke-refunderbare billetter senest tre uker før avreise ville de få dem til svært lave priser. Dermed kunne selskapet fylle opp tomme flyseter og fly med fulle fly.
Markedets respons var umiddelbar og positiv. Samtidig som det rystet det amerikanske finansmarkedet. Siden den gang er konseptet kopiert og utviklet over hele verden. Nå er det nye modeller som testes ut.
Hos de fleste flyselskap er et stort antall fly satt på bakken for en lang periode. Nå gjelder det å fylle de gjenværende så mye som mulig.