Sommerens 7 oppturer og nedturer

Det er ikke alltid det går som planlagt

Det er ikke alltid det går som planlagt - noen ganger blir det mye bedre. Foto: Odd Roar Lange

Det er ikke alltid det går som planlagt - noen ganger blir det mye bedre. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Samme hvor god jeg planlegger en reise, det er ikke alltid det går slik jeg har planlagt. Snarere tvert i mot. Det blir sjelden eller aldri slik jeg hadde trodd, håpet eller tenkt. Det blir ofte bedre, eller verre.
Spørsmålet som stadig dukker opp hos meg er: Er det mulig å lære noe av dette?

Evalueringen

I mitt liv får jeg mye mer ut av en reise som er godt planlagt. Fordi tid er en begrenset ressurs når jeg er på reise. Og jeg forsøker å unngå å «få mest mulig ut av kort tid», men heller å få tid til å få opplevelser som jeg husker - på godt og vondt. Jeg har venner som planlegger minst mulig foran en reise og tar ting som de kommer, mens jeg er av det slaget som er over gjennomsnittet fokusert på planleggingen selv om planene oftest må endres underveis.
Jeg har imidlertid vært slurvete med evaluering etter turer. Å skrive reportasjer fra reiser eller å fortelle om dem i radio er for såvidt en form for evaluering, men jeg tar meg selv i å glatte over eller fortrenge det som ikke var så så bra med reisen eller reisemålet. Selv om det er en risiko for at budskapet blir en polert instagramversjon av reisen.

Foto: Odd Roar Lange

Foto: Odd Roar Lange

Nordenferie på godt og vondt

At ting som ikke går som planlagt trenger ikke nødvendigvis være negativt. Noen ganger blir det veldig mye bedre enn jeg hadde forventet. Andre ganger går det an «å lære av feilene».
Dette er bakteppet for at jeg denne gangen velger å lage en liste, eller egentlig to lister. Med ting som ble sommerens oppturer og sommerens nedturer. Du bør lese dem begge, og bruk dem gjerne når du skal planlegge dine neste reiser.
Og denne artikkelen samler ikke alle oppturene i sommer, for ofte blir det akkurat like bra som jeg hadde forventet. Men dette handler om overraskelsene, både de positive og de negative.
Og for all del, det er godt mulig at du har vært på de samme reisemålene og har en helt annen opplevelse. Jeg håper du deler det i kommentarfeltet under artikkelen.
God lesestund.

De 7 oppturene

Hadeland Glassverks utstilling

Foto: Odd Roar Lange

Foto: Odd Roar Lange

Ved Hadeland Glassverk på Jevnaker presenterer de denne sommeren og tidlig-høsten utstillingen «Monet & Friends - Life, light and colour.». En digital utstilling som overveldet på den gode måten. Denne utstillingen er en digital kunstopplevelse. Med bilder i stort format som vises ved bruk moderne av Sensory 4-teknologi der stemningsfull klassisk musikk akkompagnerer flere av verdens vakreste og mest betydningsfulle malerier.
Det ble en flott opplevelse som kommer til å bli husket lenge. Jeg håper jeg får oppleve noe lignende igjen senere. Utstillingen varer/varte frem til 26. september 2021.

Kistefos-museet

Foto: Odd Roar Lange

Foto: Odd Roar Lange

Bare en kort biltur unna ligger det som ble fjorårets store snakkis i Ferie-Norge: Kistefosmuseet der det er blitt gjort kunst ut av industri. Det ble en formidabel mottagelse etter åpningen av The Twist i fjor og i år har museet utvidet og videreforedlet opplevelses-produktet slik at det er i stand til å gi alle besøkende en god opplevelse.
For mange er utstillingslokalet The Twist kanskje det eneste de kjenner til fra Kistefos. Men her er så mye, mye mer.
Og å tilbringe en dag på museet (ja, du trenger en dag) er en sammenhengende strøm av undring, forundring og begeistring. Jeg gleder meg til å reise tilbake til Kistefos, fordi jeg er sikker på at jeg gikk glipp av mye - ren begeistring.

Saltholmen fyr

Foto: Odd Roar Lange

Foto: Odd Roar Lange

Sørlandet har vært en av sommerens absolutte ferievinnere. Men felles for mange som har besøkt det fine landsdelen er at de ikke vet om den fantastiske opplevelsen og overnattingmuligheten som ligger like utenfor Lillesand.
Her ligger nemlig Saltholmen fyr, som er blitt automatisert og driften av fyrvokterboligen er overtatt av en venneforening som har gjort en flott jobb med restaurering og vedlikehold. Her kan man bo en natt eller to, og la seg begeistre av naturen på nær hold. Jeg synes båtturen ut til fyret og omvisningen på den lille holmen var fabelaktig. Les mer om det her.

Lindesnes fyr

Foto: Odd Roar Lange

Foto: Odd Roar Lange

Lindesnes fyr er Norges eldste fyr og ligger på sydspissen av Lindesnes-halvøya i Lindesnes kommune. Den 27. februar 1656 ble Norges første fyrlys tent her. Dette ble slukket høsten samme år, som følge av klager på dårlig lys. Men man regner likevel at fyret ble grunnlagt i 1656. Jeg har besøkt fyret for mange år siden, men den var før besøkssenteret ble bygget og åpnet. Turen til Lindesnes i sommer inneholdt naturligvis et besøk til fyret, og jeg lot meg både overraske og begeistre over hvor flott det har blitt. Historien om losen i Norge, om fyrets betydning, og drama, liv og død og overlevelse i karrige kår slutter aldri å fascinere meg. Jeg må tilbake til Lindesnes fyr - gjerne når noen gode fortellere er på plass. Igjen hadde jeg satt av for liten tid. Min feil.
Les mer om fyret og det som skjer her.

Morgenbad i Sandvig

Foto: Odd Roar Lange

Foto: Odd Roar Lange

Lesere som følger The Travel Inspector vil neppe bli overrasket over at øya Bornholm - som er min favorittøy - dukker opp i denne 7-på-topp-lista. Den lille danske øya sør for Ystad i Sverige er stor nok til å by på nye overraskelser, men liten nok til at man blir både kjent og til del gjenkjent etter mange besøk. Det handler om oppdagerlyst og trygghet på samme tid. Og fremfor alt, at øya virkelig tar bærekraft og lokalmat på alvor.
I Sandvig på øyas nordøstspiss finner man en flott sandstrand, hvor de lokale dansker gjerne tar sitt morgenbad. Noen kommer til stranden i joggebukser og t-skjorte, noen i sommerkjole eller shorts, andre iført badekåpe og med badehåndkle over skuldrene. Danskene har noe jeg misunner dem: en temmelig avslappet holdning til de gode liv. I Sandvig morgenbader man med eller uten badetøy, side om side, og uten at noen i det hele tatt bryr seg om annet enn at det skal være hyggelig for alle.
Jeg elsker Bornholm - Nordens Hawaii.

Nedturene

Thorbjørnrud Hotel

Foto: Odd Roar Lange

Foto: Odd Roar Lange

Hver gledesstund du fikk på jord, betales må med sorg, skal Bjørnstjerne Bjørnson en gang ha sagt. Det er kanskje derfor reisen til Jevnaker og Hadeland ble en blandet opplevelse. Møtet med Thorbjørnrud Hotel, som eies av Hadelands Glassverks Atle Brynestad, ble en real nedtur. Ikke bare fordi hotellrommet ikke svarte til forventingene for et dobbeltrom til rundt 2000 kroner natten. Men løftet fra egen nettsiden om at «på Thorbjørnrud strekker vi begrepet ”å lage mat” litt lenger enn andre hoteller,» bar bud om en god matopplevelse. I stedet var både serveringen og det som ble servert til middag milevis unna en slik standar.
En fireretters middag, som varierte fra terning 1 for tre av rettene (smakløse og halvferdige retter og fullstendig krise fra kjøkkenet) og terning 6 for den ene (lokale oster - som kokken ikke har hatt annen befatning med enn å skjære opp ostestykkene). Beskjeden om den dårlige opplevelsen ble brakt tilbake til kokken - som servitøren returnerte tilbake til oss: Han er uenig!
Enten må kokken byttes ut, eller så bør gjestene få tilbud om å kjøpe en ferdigpizza. Det er bedre.

Havariet på The Falcon Hotel

Foto: Odd Roar Lange

Foto: Odd Roar Lange

Tidlig i sommer besøkte jeg The Falcon Hotel på Bornholm. Her fikk jeg en omvisning og en historie som fikk meg til å tro at dette virkelig var noe for seg selv. Og noe som kunne løfte turistøya til et nytt nivå. Du kan lese denne saken her.
Men litt senere i sommer var jeg tilbake for å bo på hotellet. Det ble en skikkelig skuffelse. Fordi hotellet har en fin innpakning og er meget instagramvennlig. men er egentlig bare en kulisse som ikke leverer det de forteller at de skal levere.
En suite uten gode luftemuligheter ved sengen, uten nattbord, uten leselampe.
Et rom uten kaffemaskin og kjøleskap, et bad der det er varmt vann i den ene kranen og lunken selv etter 10 minutter i den andre.
En stue de møbler som er kule å se på men vonde å sitte i og drikkeglass som aldri skiftes av rengjøringspersonalet.
Dører som er vanskelige å lukke/åpne. Summen av dette er slett ikke et topphotell verdig. Og når frokostverten ikke vil bytte ut et kokt egg med et stekt egg, fordi «det ikke hører med til menyen (som er den samme kjedelige dag etter dag) og rødvinen til middagen er like kald som en iskald cola fra kjøleskapet. Ja da er det bare å advare gjestene mot å bo på The Falcon Hotel.
Til prisen av et topp, lite og hyggelig boutiquehotell og med leveranser til et dårlig pensjonat.
Velg noe annet frem til de får sakene opp på rett nivå.