12 reiser i Norge i 2022 - måned for måned

Hit bør du reise i år.

Det handler ikke bare om å velge rett reisemål, men å velge rett reisefølge.

(ODD ROAR LANGE): Har du satt deg nyttårsforsett for 2022? Det er aldri for sent. Og ett av dem bør være å reise. Fordi reiser skaper drømmer, opplevelser og minner.

Men hvor skal du reise?

La Norge fortsatt være ditt nærmeste ferieland, og her er forslag til flotte turer - måned for måned.

For aldri har vi visst så mye om kloden vår og hvordan vi ødelegger den med måten vi har levd på, jobbet på og reist på. Og aldri har vi hatt bedre forutsetninger til å gjøre noe med det. Ikke ved å slutte å reise, men ved å begynne å reise smartere. Vi må leve livet vårt i dag slik at det er mulig å reise i morgen.

Derfor er årets første reisetipsliste annerledes enn tidligere års. Den handler ikke om steder, men om tema. Om grunner til å reise, ikke begrunnelser til å å la være å reise.

Januar

Start jakten på lyset i den mørke årstiden. Følg gjerne med på nordlysvarselet. Har du hellet på din side så får du den ultimate nordlysopplevelsen. Og dét er verd å reise for. Nordlyset finner du ikke bare i nordlige landsdeler, men under spesielle forhold helt til Lindenes i syd. Det beste tipset er å finne det perfekte utsiktstedet på forhånd. Du må finne et sted med minst mulig støyforurensing, noe som gjør at du må ut av byen eller større tettsteder, og så god og fri utsikt mot nord som overhode mulig. Kle deg med varme klær, ta med varm drikke. Glem jakten på det beste nordlysbildet dersom du bare har et mobilkamera. Nyt opplevelsen i stedet.

Jakten på nordlyset. Foto: Odd Roar Lange

Februar

Jeg slipper ikke helt taket i alt som er over hodet på oss. Og anbefaler en ny tur ut i mørket i februar. Igjen er det behov for et sted med minst mulig lysstøy, for nå er det klart for stjernekikking. Jeg har vært på mange vinterturer i mitt liv, og ingen er så uforglemmelige som de jeg hadde på kvelds- eller nattestid, når det var stjerneklart mens månen ikke var full (jo mindre måne, jo bedre). Utstyrt med gode varme klær og et liggeunderlag. For nå gjelder det å finne et sted hvor man kan ligge rett ut og kikke på en klar og vakker stjernehimmel. Hvordan ser stjernehimmelen ut der du er i dag? Det kan du finne ut ved å kikke på denne nettsiden. Og her finner du de 88 stjernetegnene.

Mars

Det begynner virkelig å bli lysere rundt oss og snart begynner naturen å våkne til liv etter en lang vinter. Mange regner høsten som den beste årstiden for å nyte norske råvarer på bordet. Men da har man glemt at det kalde havet og de kalde fjordene sørger for at de maritime spiskammersene bugner av gode råvarer. Hvilke spisesteder serverer den beste sjømaten i nærheten av der du bor? Bruk litt tid på researchen, bestill bord til deg og dem du vil spise god mat sammen med. Husk å bruke de lokale spisestedene i dag, slik at de er der når du trenger dem i morgen.

Blindleia på Sørlandet. Foto: Odd Roar Lange

April

Vi er i ferd med å legge vinteren bak oss for alvor. Men vinteren har også satt spor etter seg som vi helst skulle ha sluppet å se: Det handler om vinterstormene som har fylt strendene våre med plast. Plasten er til stor skade for dyrelivet til vanns, til lands og i lufta. Dette blir ikke borte uten at noen plukker den opp. Rundt om i hele Norge gjennomføres det lokalt, regionalt eller sentralt organiserte innsamlingsaksjoner. Sjekk med lokalavisen der du bor, eller med Naturvernforbundet. Dersom ingen har tatt ansvar ennå, da skal du utfordre den lokale reiselivsorganisasjonen. De bør alle lære av Visit Fredrikstad & Hvaler som har dette som et viktig satsingsområde.

Mai

Den deilige måneden. Når det er hvitt på toppene, grønt i liene og blått i havet, fjorden, elvene og vannene. Det er ikke uten grunn at turister fra hele verden har latt seg begeistre av fruktblomstringen, snøsmeltingen, fuglekikking og norsk natur. Nå er det din tur. Reis litt saktere, ha en plan for hva du vil se og oppleve. Reiser du sakte nok så får du våropplevelser du hadde glemt fra din egen barndom. Lydene, luktene, smaken. Det er ikke uten grunn at Trivselsskogen i Sandane (Nordfjord) har en egen bekkesti som er elsket av barnehagebarn og de eldre fra eldre- og omsorgssenteret. Vannet er selve livet. Og lyden av liv er aldri vakrere enn akkurat nå.

Juni

Nå er det like før det smeller i gang med den travleste sommersesongen. Og dette er måneden med siste mulighet til å få det beste av sommeren: ikke overfylte reisemål, uthvilte og klare ansatte, nyoppussede og sommerklare destinasjoner. Nå skal du bevilge deg en weekend ved et reisemål som du har drømt om lenge.
Har du anledning til å velge ukedager fremfor ukeslutt så er det enda bedre plass. Husk å bestille overnatting direkte fra overnattingsstedet og få med deg opplevelser servert av lokale guider. Mange tror at guidede turer bare er for utenlandske gjester. De vet ikke hva de går glipp av. Lei gjerne din lokale guide på egen hånd og ikke som en større gruppe.

Juli

Hvor kom dine (minst) åtte oldeforeldre fra? Eller fire besteforeldre? Jeg skriver «minst», for det kan være familiehendelser som gjør at du hadde flere enn de obligatoriske. Men tilbake til spørsmålet: Hvor kom de fra? Og hvor døde de? Kanskje et morbid spørsmål i sammenheng med reiser. Men å reise i familiens fotspor er spennende, utviklende og viktig. Fordi historien skal leve vide og fortelles videre. Start letingen etter spor i digitalarkivet, reis til stedet hvor de ble gravlagt, snakk med folk som bor der. Kanskje er de i din familie?

Sandøy kirke på Romsdalskysten. Foto: Odd Roar Lange

August

Det ene stedet i Norge, det som du alltid drømte om å se og oppleve. Det som alltid ble utsatt til neste år. Det er nå du skal reise dit. Du har hatt lang tid på å drømme, på å planlegge, på å forberede deg. Men denne gangen skal du ikke utsette det - men gjennomføre reisen.
Og, et lite bonustips til slutt: Har du noen gang tenkt på å utforske livet under havet? Eller i alle fall rett under vannoverflata. Du kommer langt med en våtdrakt, dykkermaske og snorkel. Igjen handler det om å bruke tid. Ligge i ro, studere livet som er rett under deg. Livet under vann som skaper livet over vann. Benytt august til dette. Og starten gjør du her.

Hopp i havet. Foto: Odd Roar Lange

September

Sommeren er ikke over. Den er bare på hell. Og høsten har ikke begynt. Dette er måneden du kan dra på en hyttetur i Norge. Har du ikke hytte? Ikke noe problem. Sjekk nettsiden inatur.no Her finner du flere hundre hytter til leie - til latterlig lave priser.

Oktober

Du har sett dem, men har du bodd i ett? Jeg snakker om et av de norske fyrene langs kysten. En rekke av landets automatiserte fyr har fyrvokterboligen eller assistentboligen til utleie. Å sitte utenfor fyret med en varm kopp kaffe i hånda og se skipene seile forbi der ute. Dét er fantastiske opplevelser å ta med seg inn i høsten. Sjekk mer på denne nettsiden.

Strømtangen fyr ved Fredrikstad. Foto: Odd Roar Lange

November

Det er tid for å ta vare på deg selv. En spaopplevelse mens kveldene blir lengre og kulda er i ferd med å sette inn. Norge har fått flere spahotell- og anlegg som holder høyt service- og kvalitetsnivå. Fjellspa, skogsspa, bade-, badstu- og hotellanlegg, by-spa, hammam, tantra og mye annet.

Desember

Julemåneden er den store tradisjonsmåneden. Men for mange er det gode grunner til å endre litt på tradisjonene. Har du tenkt på jul på hotell, eller nyttårsfeiring på hotell? For bare noen få år siden var det knapt noen hotell som holdt åpent julehelgen i Norge. Men i løpet av de siste to tiårene har antall jule- og nyttårsåpne hotell mangedoblet seg. Bestill tidlig, for de mest populære blir raskt utsolgt. Dersom de har gode avbestillingsordninger kan du jo bestille allerede i dag.